POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

"Crespo" öppnar upp om uppväxten i kriget: "Det låg döda kroppar överallt"

Foto: Bildbyrån

Alhassan Kamara växte upp i inbördeskrigets Sierra Leone, med hänsynslöst våld och dödande mitt framför ögonen. I boken "En resa i fotbollens tecken" berättar han nu för första gången om uppväxten - och hur fotbollen hjälpt honom fram.
- Jag tror inte det finns ett ord för att beskriva hur mycket det betyder, säger "Crespo" till Fotbollskanalen.

"Jag hade nyligen fyllt sex år och jag var rädd, riktigt rädd. Jag tänkte att om rebellerna skulle komma så hoppades jag att de skulle döda mig först, sedan de andra i familjen. Jag ville inte dö sist."

"Överallt låg det döda kroppar och flera gamar satt och slet med sina starka näbbar i liken, det var svårt för mig att ta in allt. Det var då kriget kom nära. Allt för nära. Rebellerna var kvar i området och de hade lämnat spår efter sig. Spår av död och skräck."

"De dödade barn, de dödade gravida kvinnor, de dödade allt som kom i deras väg. De använde sig av machetes, maskingevär, yxor och de ansåg att folket de dödade var djur och till ingen nytta."

***

Alhassan Kamara växte upp i inbördeskrigets Sierra Leone, där våld och död var en del av vardagen. I boken "En resa i fotbollens tecken" berättar nu Häcken-anfallaren för första gången om sina hemska minnen från uppväxten i huvudstaden Freetown.

- Det har varit tufft. Men jag visste ingenting annat. Det var det enda som fanns runt mig. Jag visste inget annat förrän jag var mycket äldre, säger "Crespo" till Fotbollskanalen.

Det var när "Crespo" var skadad säsongen 2016 som de första stegen mot en bok togs. Anfallaren gjorde några föreläsningar på Virginska gymnasiet i Örebro, och läraren Rickard Paulys intresse väcktes och han ville föra historien vidare.

- Det var inget jag hade tänkt på att det skulle bli en bok. Det bara hände på ett sätt. Men jag är väldigt glad över att jag kan prata om det och att det blir en bok. Jag hoppas att det kan hjälpa folk, och också hjälpa mig. Och få folk att förstå mig, inte bara som en fotbollsspelare men som människa också, säger Kamara.

Att berätta sin historia var tufft för "Crespo". Många gånger slutade det i tårar och det tog lång tid för honom att få fram hela berättelsen.

- Självklart var det väldigt svårt ibland. Det var svårt att gå igenom. Att berätta historien är som att gå igenom det igen. Du känner smärtan, inte fysiskt men på ett väldigt emotionellt sätt. Men min flickvän har varit väldigt stark och hjälpt mig igenom det. I slutet av dagen så var det väldigt bra. Och jag hoppas att det ska räcka för att folk ska förstå vad vi gick igenom och vad som hände och händer i Afrika och vad som händer efter kriget. Och hur mycket det krävs för att bli en professionell fotbollsspelare när du kommer från något sådant, säger Kamara.

***

Fotbollen kom till "Crespo" tidigt. I Freetown spelade han med sin storebror hela dagarna från en tidig ålder. Och när kriget kom till staden fann han tröst i fotbollen - som har fortsatt att hjälpa Alhassan Kamara genom livet.

- Fotbollen har hjälpt mig mycket. För när du spelar fotboll så blir du lycklig genom att göra bra saker. Och jag får chansen att hjälpa min familj, de har såklart gått igenom en hel del. Tuffa tider för att ta oss igenom kriget. Fotbollen är inte bara om pengar för mig, det är bara en speciell grej som gör mig glad och håller mig igång. Så jag är glad över att vara en fotbollsspelare.

Trots det hemska som hände runt om Alhassan Kamara under uppväxten i Sierra Leone så har 24-åringen en glad och positiv syn på livet. Ofta med ett leende på läpparna.

- För mig, allt som är negativt kan vändas till något positivt. Det spelar ingen roll vad det är. Och när fotbollen inte går bra, när livet är tufft så försöker jag att vara positiv, glad och alltid le. För allt händer av en anledning, så länge som du har tålamod och tror på processen. För mig är det viktigt, så länge som du är positiv kommer allt att lösa sig på rätt sätt.

***

Efter över tio års inbördeskrig i Sierra Leone tog kriget äntligen slut i januari 2002. 2011 lämnade Alhassan Kamara landet och flyttade till Sverige för att spela med Bodens BK i division 1. Sedan har det rullat på till större saker, men "Crespo" återvänder fortfarande till sitt hemland så ofta han kan.

- Jag åker dit ofta. Speciellt i november-december. Och ibland när det är landslagsuppehåll i juni-juli. Det är svårt för mina föräldrar att komma till Sverige, med språket och såna grejer. Men jag har tagit hit dem och så har de träffat läkare här som tagit hand om dem. Och sedan är det lättare för dem där. Det är lättare för dem att vara där än här i Sverige, säger Kamara.

Hur skulle du beskriva situationen i Sierra Leone i dag jämfört med hur det var under din uppväxt?
- Nu är det väldigt, väldigt annorlunda. Det är fridfullt. Men det finns samma problem med korruption och fattigdom, men det har blivit bättre. Men folket där är glada och försöker att leva för varje dag och de bryr sig inte om de har mat eller inte. Landet går framåt och det är fridfullt och det finns inga stora faror där. Vi har gått igenom inbördeskrig och hemskheter och folk är så glada. Allt är normalt där förutom fattigdomen.

Känner du att du - som lyckats som professionell fotbollsspelare - kan inspirera människor som kommer från samma bakgrund som dig?
-  Ja, det vet jag att jag kan göra. För om jag kan göra det, jag var inte ens en bättre fotbollsspelare än många är nu. Jag kämpade bara som tusan. För mig var träningen allt och jag kämpade hårt som tusan med allt. Jag kan jobba hårt tills jag kan göra något mer, det var mentaliteten. Om jag kan göra det så finns det många, många där ute som kan göra det.

Kan du känna att din bakgrund på något sätt har hjälpt dig till att bli en bättre fotbollsspelare?
-  Jag kan säga att min bakgrund tagit mig dit jag är. För jag är en person som kämpar genom allt och vill lyckas. För mig är misslyckande inte ett alternativ, jag måste lyckas. För det är inte bara jag, det är många människor runt om mig som behöver mig. Om jag inte spelar och lyckas så är det problem för dem. Det har hjälpt mig mycket att slåss genom allt för att lyckas.

Och lyckats har han, Alhassan Kamara. När 24-åringen styr stegen mot Häckens träningsanläggning Gothia Park gör han det med ett leende på läpparna. Han gör det han vill göra, det som är han hans liv.

- Fotbollen betyder allt. Fotboll är allt, jag kan inte beskriva känslan att få gå till träningen varje dag och vara där och få göra det jag älskar så mycket. Jag tror inte det finns ett ord för att beskriva hur mycket det betyder. Men det betyder väldigt, väldigt mycket för mig, säger "Crespo" till Fotbollskanalen.

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-04-27 kl 14:58
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto