POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
28v

Curci har slutit fred med AFC - och ser sin framtid i Bajen: "Jag ska visa klubben"

Foto: Martin Petersson

STOCKHOLM. Gianluca Curci är på plats hos Hammarby.
Efter en uppmärksammad övergång är 33-åring tydlig: här vill han stanna länge.
- Jag ska visa Hammarby att de gjort rätt som satsat på mig, säger han till Fotbollskanalen.

Under måndagen genomförde Gianluca Curci sitt första träningspass med Hammarby, efter att i förra veckan ha skrivit på för klubben. Målvakten, som är mitt upp i flytten från Eskilstuna till Stockholm, pustade ut rejält efter passet i Nacka-tältet.

- Det var lite tufft. Jag kom till Stockholm från Eskilstuna tidigare i dag, så det blir en lång dag för mig. Men det känns okej, säger italienaren.

Varför blev det Hammarby för dig nu?
- För att de ville ha mig och för att de tror på mig. Jag är glad över att vara här. 

Historien bakom övergången är lite mer komplicerad än så. 33-åringen, som har 186 Serie A-matcher på sin meritlista och bland annat tillhört klubbar som Roma och Sampdoria, valde att nyligen bryta sitt kontrakt med AFC Eskilstuna. Det efter att klubben sparkat sportchefen Azad Budak, som tog Curci till klubben. AFC gick på sin hemsida ut och sa att Curci lämnade på grund av familjeskäl, en förklaring som även målvakten själv gav till Eskilstuna-Kuriren.

Några dagar senare skrev keepern dock på för Hammarby, varpå AFC:s ordförande Alex Ryssholm öppet visade en besvikelse över Curcis val. I en intervju med gianlucadimarzio.com har målvakten senare hävdat att det var AFC som sa åt honom att säga att det var familjeproblem i Italien som låg bakom uppbrottet. Det uttalandet fick Ryssholm att säga: "Är han tio år eller?" till Fotbollskanalen.

- Det var en fantastisk säsong förra året, både för mig och klubben. Men nu är jag här och jag vill bara tänka framåt, på Hammarby. Jag är glad över att vara här. Jag vill tacka alla i Eskilstuna men nu är det bara Hammarby som gäller, säger Curci nu.

OBS! Artikeln fortsätter efter tweeten.

Uppståndelsen och meningsskiljaktigheterna fick parterna att träffas för att kunna skiljas åt som vänner. Curci och Ryssholm kramades då om efter ett möte, ett ögonblick som AFC:s presschef Mikael Einarsson förevigade genom ett foto som han publicerat på Twitter.

- I lördags träffades vi och då sa vi hej då. Allt det där är uppklarat, säger Curci.

Ni är vänner nu igen?
- Ja. Och jag kommer absolut åka till Eskilstuna igen, jag har vänner där och det är inte så långt dit.

- Jag vill inte prata mer om det som varit. Nu ska jag fokusera på att förbereda mig inför den här säsongen med Hammarby.

Det är hur som helst tydligt att Curci är nöjd över att ha landat i Hammarby. Istället för spel i en allsvensk nykomling ser han nu fram emot att vara en del av en toppstrid under 2019. Han hade ett erbjudande från en dansk klubb att ta ställning till, men valde att skriva på ett kontrakt som gäller fram till sommaren med Hammarby. I kontraktet finns en option om en förlängning på ytterligare ett och ett halvt år.

- Hammarby är en toppklubb i Sverige. De har en fin stadion och en bra träningsanläggning. Här kan jag bara fokusera på fotbollen, klubben sköter allt annat. Det är viktigt för mig som spelare.

Curci berättar att han bara kände till vissa klubbar i allsvenskan när han inför förra säsongen skrev på för AFC i landets näst högsta serie.

- Superettan? Jag visste ingenting om den.

Han säger sig trivas i Sverige, men klagar på kylan och sättet som svenskar lagar pasta carbonara på. Italienaren tror att det kommer bli ett lyft att bo i Stockholm istället för Eskilstuna.

- Stockholm är en fin stad, den är underbar. Jag har varit här några gånger tidigare.

Förra året kikade Curci på en hel del Hammarby-matcher.

- Bland annat några av derbymatcherna, säger han och lyser upp.

Veteranen, som varit med om en hel del under sin karriär, pratar med längtan i ögonen om hur Tele2 Arena ofta är mer eller mindre fullsatt när Hammarby spelar sina matcher och poängterar att det är viktigt att behålla lugnet som spelare i den kokande atmosfär som skapas.

Och han ser fram emot just derbyna mot AIK och Djurgården.

- Jag vet att det är viktiga matcher. Alla matcher är viktiga, men derbyna kanske är dubbelt så viktiga för supportrarna. Och för spelarna också.

Vad har du för förväntningar på det här året?
- Jag vill stanna här under en lång tid. Jag ser oss sluta högt upp i tabellen, gärna så högt upp som det bara går. Vi måste träna och jobba hårt för det. Vi ska slåss i varje match. 

Kan ni till och med vinna guldet, tror du?
- Jag hoppas det. Varför inte? I fotboll vet man aldrig.

Curci har bara varit en Hammarby-spelare i några dagar, men han har redan lovat att han ska springa runt naken i Stockholm om det blir SM-guld framöver.

- Ja, ja. Det kommer jag göra, säger han och skrattar.

- Men bara i fem minuter, det är så kallt här i november.

Det råder ingen tvekan om att han är fast besluten om att spela sig till en förlängning av sitt avtal. Under våren är det tänkt att han ska vikariera för Johan Wiland, som har opererat sina båda axlar.

- Jag ska jobba hårt för en förlängning. Jag ska visa Hammarby att de har gjort rätt som satsat på mig.

Förra året höll Curci nollan 18 gånger i superettan och därmed hade han överlägset bäst statistik i serien. Vad han förväntar sig kunna uträtta i allsvenskan? Det vet han inte riktigt än, men han siktar högt.

- Det är så klart en skillnad på nivån i allsvenskan och superettan. Jag vill göra mitt bästa, men sen vet jag inte vad det innebär. Kanske kan jag bli bäst i ligan? Jag vet inte. Personligen ska jag sikta på att få ett nytt kontrakt. 

Publicerad 2019-01-28 kl 17:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå