Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

''Dagens Helsingborg lika bra som 2000''

Santos minns San Siro-miraklet 2000 - och brasilianaren rankar dagens färska mästare lika högt:
- Det finns väldigt många likheter, hyllar han.

Det är mer än elva år sedan nu - Helsingborg skrällde mot Inter och tog sig in Champions League. År 2000, senaste gången ett svenskt lag kvalificerade sig för turneringen. Alvaro Santos var den store stjärnan i laget, med namn som Erik Wahlstedt och Rade Prica bakom sig. Santos ser nu i skuggan av MFF:s Europaspel i kväll möjligheter att upprepa triumfen:

- Ja, varför inte? Jag tror faktiskt inte att det är svårare att vinna mot ett lag som Inter idag än det var då, säger Alvaro Santos till FotbollDirekt.se.

- Allt måste stämma som det gjorde då, men det går fortfarande. Malmö var nära att kvala in i år, och man får ju enklare lottning med den nya Uefa-seedningen.

Hela fyra spelare i dagens trupp fanns med för elva år sedan, och Santos ser stora fördelar med att den erfarenhet som spel i Champions League, med samma spelare och i samma lag, kan ge.

- Jag pratade faktiskt med Mattias Lindström om det nyligen. Jag, han, Christoffer Andersson, Erik Wahlstedt... Jesper Jansson var ju med på den tiden, men som spelare. Det är ganska otroligt faktiskt.

- Jag tänkte tillbaka på den tiden, tänkte att Lindström var en liten pojke då. Men så kom jag på att jag var lika gammal själv (skratt).

Men när Santos ombeds att jämföra upplagornas slagstyrka rent namnmässigt tar det stopp. Det är en nästintill omöjlig uppgift, menar brassestjärnan.

- Det är omöjligt. Det finns så många likheter, det är båda två starka lag. Jag kan inte ställa ena laget mot det andra och säga "det här är bättre". Om vi börjar längst bak med Sven Andersson och Pär Hansson... redan där blir det svårt. Det är faktiskt otroligt jämnt på alla positioner.

- Men jag ser fler likheter än olikheter mellan lagen. Ungefär samma spelsystem, vi hade en vinnarmentalitet i laget då, det har vi nu också. Vi hade en bra backlinje och var väldigt välorganiserade, så är det nu också.

Vad minns du av matcherna mot Inter?
- Väldigt speciella matcher. Man sprang jättemycket och det kändes som att matcherna aldrig tog slut, särskilt på San Siro.

- Vi gick mycket på vilja och organisation och det är samma sak nu, det är så vi måste göra om vi ska ta oss in i Champions League igen.

Det är elva år sedan, fotbollen har förändrats en del sedan dess?
- Ja, visst är det så. Barcelona är idealet nu, snabb fotboll, mycket rörelse. Men vi har ju flera yngre spelare som är uppväxta med det, och de äldre har varit med genom hela utvecklingen. Det är redan snack om nyförvärv till nästa säsong.

Känner du att ni behöver förstärka för att klara det igen?
- Ja, det är klart att det alltid är bra med några nya namn. Men jag tycker inte att man ska värva bara för Champions League, det ska vara långsiktiga nyförvärv. Jag tror att klubbledningen vill etablera Helsingborg som ett Europa League/Champions League-lag på sikt, och det känns vettigt, de vet vad de håller på med.

- Vi har redan en bra grund, vi har en bra mix av ungt och gammalt. De unga, som Thern och Baffo, de har vunnit med sina lag två år i rad. Vi har vinnarkultur.

Kunde du drömma om att du skulle få chansen på Champions League med Helsingborg igen?
- Jag hade ju en dröm om att komma tillbaka, sedan vet man aldrig vad ödet tar en. Sedan att vi har chansen till nästa år... jag kunde inte önska mig mer än att få chansen på Champions League med HIF igen. Anton Zetterman

Publicerad 2011-09-29 kl 11:32
Annons
Annons
Annons