Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Dahlberg: "Medvetna om vad som står på spel"

Foto: SCANPIX

Helsingborg kan vara blott 90 minuter från en degradering till superettan.
Allt avgörs i söndagens sista allsvenska omgång.
- Alla är jäkligt medvetna om vad som står på spel, säger anfallaren Mikael Dahlberg.

De sista gula höstlöven är på väg att falla ner från träden i utkanten av Olympiafältet och på träningsplan 5 är Helsingborgsmanagern Henrik Larsson fullt delaktig i lagets träning. Den gamle storspelaren är en av få som tränar i shorts i den iskalla skånska vinden.

- Han brukar vara med i träningarna då och då, förklarar pressansvarige Tuan Nguyen.

Anfallaren Mikael Dahlberg har befunnit sig inne i värmen i Olympias gym. Som en försiktighetsåtgärd har han tagit det lugnt med sitt sedan tidigare opererade högerknä.

- Jag tränar, det är inte så att jag går runt och fikar, säger 31-åringen med ett leende.

De Helsingborgsspelare som medierna önskar intervjua ställer villigt upp och pratar om den pressade situationen för den klassiska skånska klubben. Tränare Larsson är inte anträffbar denna novemberonsdag.

- Henrik önskar gärna att alla intervjuer inför match sker dagen innan, säger Tuan Nguyen.

På söndag kommer Jönköpings Södra till Olympia för den sista allsvenska omgången. I nuläget har Helsingborg greppet om kvalplatsen som innebär två ångestfyllda kvalmatcher om allsvensk status mot Halmstads BK. Skåningarna är två poäng före jagande Gefle.

- Jag tror inte att pressen märks av, säger Mikael Dahlberg. Det är jäkligt klara förutsättningar. På ett sätt kan det vara skönt - vinner vi kan vi säkra kvalplatsen och då är vi en bit på väg i alla fall.

När Jordan Larsson i söndags gjorde mål borta mot nedflyttningsklara Falkenberg var det första gången på över 21 fotbollstimmar som en Helsingborgsanfallare hade nätkänning.

- Det är alltid bra att vinna fotbollsmatcher. Det är bra för stämningen i laget, säger Mikael Dahlberg, som nickade fram till Larssons andra mål i 4-1-segern, med ett lätt skratt.

Jönköping har inget att spela för på söndag. Hur det påverkar matchbilden är omöjligt att säga, menar Dahlberg. Anfallaren vet dock vad han vill att han och lagkamraterna visar upp inför hemmapubliken.

- Det ska synas att vi vill det mycket mer än vad de vill det. Det ska synas i duellspelet, samtidigt ska vi vara tillräckligt avslappnade för att våga spela fotboll. Det är en balansgång att hitta rätt där mentalt.

Till skillnad mot Gefle är nedflyttningshotet en ny situation för Helsingborg, som så sent som 2011 tog hem SM-guldet och Svenska cupen. Dahlberg tror inte att det är till gästrikelagets fördel.

- Nä, jag ser det som att vi har en fördel eftersom vi har det i egna händer, säger anfallaren.

Förutsättningarna inför slutomgången

Helsingborg och Gefle krigar om att få kvala för sin allsvenska existens mot superettanlaget Halmstad. Allt avgörs i den sista omgången, som har avspark klockan 15 på söndag.

Just nu har Helsingborg kvalplatsen på 26 poäng och minus 24 i målskillnad (32 gjorda mål). På nedflyttningsplats finns Gefle på 24 poäng och minus 20 i målskillnad (30 gjorda mål).

Förutsättningarna, Helsingborg tar kvalplatsen:

... vid seger mot Jönköpings Södra på hemmaplan.

... vid en poäng mot Jönköpings Södra samtidigt som inte Gefle vid vinst mot Östersund på bortaplan även går om Helsingborg i målskillnad.

... om båda lagen förlorar sina matcher.

Gefle tar kvalplatsen:

... vid vinst mot Östersund samtidigt som Helsingborg förlorar mot Jönköping.

... vid en vinst mot Östersund samtidigt som Helsingborg bara tar en poäng mot Jönköping — under förutsättning att Gefle vinner såpass stort mot Östersund att gästrikelaget även får en bättre målskillnad än Helsingborg.

Om båda lagen hamnar på samma poäng och samma målskillnad avgör flest antal gjorda mål. Därefter tillgrips inbördes möten. Vårmötet slutade 1-1, men Gefle vann i höstas med 3-2 på bortaplan.

Det allsvenska kvalet avgörs torsdagen den 17 november och söndagen den 20 november. Superettanlaget Halmstad börjar på hemmaplan.

Publicerad 2016-11-02 kl 15:17

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER