Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Dalkurd bekräftar: flyttar till Uppsala

Foto: Bildbyrån

Turerna har varit många.
Nu bekräftar Dalkurd att klubben till Uppsala från och med januari 2018.
- Vi fick beskedet i går innan träningen, säger Rawez Lawan till Fotbollskanalen.

Västerås? Gävle? Uppsala? Borlänge?

Frågorna kring Dalkurd och var laget ska spela kommande säsonger har varit många. Klubben har inte varit nöjt med vad man anser vara undermåliga förutsättningar som Borlänge kommun tillhandahållit - i stället kontaktade man för en tid sedan Uppsala kommun.

Under måndagen uppgav Dalarnas Tidningar att Dalkurd bestämt sig för att flytta verksamheten till Uppsala. Nu bekräftar klubben själv att så blir fallet.

"Dalkurd FF:s styrelse har därför enhälligt beslutat att föreningens framtida utveckling och hemvist från januari 2018 blir i Uppsala. Grunden för beslutet är att skapa förutsättningar för föreningen som inte finns i Borlänge", skriver Dalkurd på sin hemsida.

- Vi fick beskedet i går innan träningen hur det skulle bli och allt praktiskt. Ganska bra informationsmöte faktiskt, säger mittfältsstjärnan Rawez Lawan till Fotbollskanalen.

Hur reagerade spelarna när beskedet kom?
- Jättebra, faktiskt. Om jag ska vara helt ärlig. Jag är otroligt stolt över hur de har agerat hela året med denna frågan. Det har varit mycket frågor och mycket funderingar men de ställde sina frågor som var väldigt bra om det praktiska. Sedan var det det. Många ser fram emot det, många är från Stockholm och runtom de trakterna så faktiskt väldigt positiva känslor från truppen.

Klubbens ungdomsverksamhet kommer dock att finnas kvar i Borlänge, "men drivas vidare i andra former".

Nya Studenternas IP i Uppsala kommer dock inte att stå klar förrän 2020. Var Dalkurd ska spela kommande säsong är fortfarande oklart. Enligt Dalarnas Tidningars uppgifter på måndagen så står det mellan Västerås och Gävle där Västerås ska vara huvudalternativet.

Det bekräftar även Dalkurds ordförande Ramazan Kizil till Fotbollskanalen. 

- Det kommer antagligen att bli Gävle eller Västerås. Det blir någon av dem. Jag har folk som har ansvar för det, så det jag säger kan bli fel. Jag har inte fått ett konkret svar, men de jobbar med det. Det är vår vice vd Zilan Lawan som har ansvar för det, säger Kizil. 

Uppsala-laget Sirius, som är allsvenskt sedan den här säsongen, har tidigare klargjort att man inte önskar att dela anläggningen med Dalkurd, och kallat det för en "omöjlighet".

"Fotboll på elitnivå är oundvikligen en resultatinriktad verksamhet, och det skulle leda till en mycket svår arbetssituation för spelare och ledare i båda klubbarna", skrev klubben i ett uttalande på sin hemsida.

Dalkurd riktar i sitt pressmeddelande ny syrlig kritik mot Borlänge kommun.

"Idag bedriver Dalkurd FF elitverksamhet och har en akademi för ungdomar där Borlänge Kommun endast upplåtit en lokal på Domnarvsvallen på 30 kvadratmeter utan tillgång till rinnande vatten och toalett. Mer än så har inte samarbetet med kommunen gett", skriver klubben.

AFC bytte inför den gångna allsvenska säsongen Solna mot Eskilstuna. Under året har laget mötts av såväl kritik som hat. Rawez Lawan är inte orolig att Dalkurd kan mötas av liknande reaktioner.

- Nej, inte alls om jag ska vara ärlig. Vi kurder går igenom exakt samma situation i vårt hemland, där vi inte blir erkända. Där vi har vårt språk, vi har våra traditioner, vi har allting men vi blir inte erkända på det sättet vi vill, vi får inte den rättvisan vi bara är ute efter. Och det är exakt samma känsla här. Nu har vi privilegiet att sprida den här glädjen och fotbollen till det kurdiska folket, och vi får inte de förutsättningar vi vill ha. Egentligen för att de kan vara rädda för förändring eller vad det kan vara. Men detta handlar bara om att vi vill ha en rättvis möjlighet och chans att uppfylla våra drömmar som klubb. Så det är inte ens i närheten av samma situation.

Publicerad 2017-11-14 kl 13:17
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons