Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: SCANPIX

Daniel Andersson nobbades av SvFF: "Inte i målgruppen"

Åge Hareide rasade mot att SvFF inte lät Daniel Andersson gå den högsta tränarutbildningsnivån. Nu berättar förbundet varför MFF-sportchefen med stora spelarmeriter nobbades.

- Det krävs att man som tränare är aktiv och kontinuerligt verksam på en så hög nivå som möjligt, säger SvFF:s elittränarinstruktör Urban Hammar till Fotbollskanalen.

Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson har tidigare varit assisterande tränare i klubben mellan 2011 och 2013 och har meriter från landslaget och Serie A. 38-åringen har uttryckt en önskan om att någon gång under karriären bli huvudtränare. Men Anderssons ansökan till förbundets högsta tränarutbildningsnivå Pro-licens, som krävs för att bli allsvensk tränare, nobbades. Något som fick MFF:s nyligen avgångne tränare Åge Hareide att rasa.

ANNONS

- Det är helt galet. Det är så illa att svenska fotbollförbundet borde skämmas. Här har de en profilerad kille som varit en solid bricka i svenska landslaget och utlandsproffs. Han kan bidra till något på tränarsidan i Sverige när han vill det. Han har varit assisterande tränare men är det inte just nu, däremot är han sportchef och har haft ett väldigt nära samarbete med tränaren i Malmö FF, sa Hareide till Kvällsposten.

Fotbollskanalen ringde upp SvFF:s elittränarinstruktör Urban Hammar, som suttit med ansökningarna, och frågade om hur man resonerat.

- Det viktiga är Uefas coaching convention som är en internationell överenskommelse som alla länder har skrivit under, det är den vi förhåller oss till. Och den är väldigt tydlig hur man anger målgruppen och vilka som förmån för Pro-licensutveckling då som är väldigt attraktiv. Den är inte tillgänglig för någon bredd på något vis, man står inte i kö för att komma med. Utan det är det uppdrag man har inom elitfotbollen som avgör konkurrenskraften kan man säga. Och sen finns det också en mertivärdering med i bilden, om var man varit verksam de senaste åren. Om man inte varit verksam så minskar ju konkurrenskraften i meritvärderingssynpunkt väldigt mycket. Har man flera år på en hög nivå så får man en bra ranking, eller har goda förutsättningar för det. Och att det då är viktigt att man är etablerad i tränarbranschen och att man jobbar kontinuerligt som coach, säger Hammar som inte vill kommentera specifika namn som ansökt.

ANNONS

Daniel Andersson har gjort 74 A-landskamper för Sverige och över 150 matcher i Serie A. Spelarmeriter har tidigare varit något som vägt tungt i ansökan till tränarutbildningen men så är det inte längre.

- Det är inte det som skiljer agnarna från vetet. Utan spelarmeriterna är intressanta för att de avslöjar väldigt mycket vilken erfarenhet man har från fotbollen. Att man har stor kännedom om elitfotbollen som man då vill arbeta inom om man då går en Pro-utbildning. Men det tonas ner av Uefa och det tonas ner av oss också. Det är en faktor som har betydelse, men allt mindre och inte särskilt tung längre, säger Urban Hammar.

Varför tonas den erfarenheten ner?
- Att vara spelare är ju en helt annan sak än att leda en verksamhet på elitnivå i en klubb som tränare. Det ger en viss en viss förstärkningspoäng av att ha erfarenhet av elitfotbollen som spelare men det är inte en kvalité som avgör om du blir en kompetent tränare. Det ser du ju väldigt tydligt även i vår erfarenhet och även internationellt. Det kommer ju många duktiga tränare som varit i allsvenskan i många år som inte har någon eliterfarenhet alls som spelare som är mycket starka namn.

ANNONS

Hur resonerar ni kring sportchefsrollen och om man vill bli tränare där?
- Sportchefsrollen är ingen målgrupp alls. Utan sportchefer har en annan kompetensprofil och det är ingenting som Uefa erbjuder någon utbildning i eller som vi sysslar med på förbundsnivå utan det är en annan inriktning med andra kompetenskrav. Så är man verksam som sportchef då arbetar man inte som tränare och då är man inte aktuell för en Pro-utbildning.

- Man kan inte ställa sig på kö för att man vill ha en Pro-utbildning för att det kan vara bra att ha i framtiden utan det är att man är aktiv och kontinuerligt verksam på en så hög nivå som möjlig som är antagningskriterierna.

Pro-utbildningen har exempelvis division ett-tränare och landslagscoacher för olika åldrar såväl som tränare som har meriter från högre nivå än så. Huvudsaken är att man varit aktiv under de senaste åren, berättar Urban Hammar.

ANNONS

Åge Hareide var som tidigare nämnt kritisk till att förbundet nobbade Daniel Andersson med tanke på den tunga meritlistan som MFF-sportchefen sitter på. Urban Hammar håller med om att det är viktigt att ta till vara på sådana meriter, men menar att det inte ska finnas någon gräddfil för gamla stjärnor.

- Som sagt, rent formellt så kommenterar jag inte enskilda ansökande. Men om man har en sån roll som Daniel har så är det klart att vi är väldigt angelägna om att våra elitspelare är väldigt intresserade av att bli tränare. Och så är det ju i varje land. Att de som har stor erfarenhet av elitfotboll också landar i den här miljön. Men då är det också viktigt att man har slagit in på den banan, och det tar ju tid, säger han.

- Det har ju tidigare funnits i Europa en attityd som är att man kanske ska gå lite snabbare fram med spelare som har stora internationella meriter. Men det är stopp på sån "fast-tracking". Det är inte aktuellt längre.  Och det är framförallt de stora fotbollsländerna som har slagit på bromsen där. Och utbildningskravet är väldigt viktigt att förstå att regleringen av behörighet, licens, möjlighet att jobba - det kräver erfarenhet, det kräver uppdaterade licenser. Man är inte konkurrenskraftig på arbetsmarknaden om man inte har det. Och det är precis det som Uefa är ute efter att skapa allt högre krav på tränarna och deras utbildningsnivå. Det är väldigt tydligt i senaste konventionen som kom nu 2015. Allt längre utbildningar, allt fler timmare, allt högre krav. Och det gäller ju precis alla nivåer, och inte minst den högsta då som är Pro-utbildningen. Så det är en utbildning som är svår att komma in på.

ANNONS
Publicerad 2015-12-11 kl 14:50
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto