Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Dansk tidning: MFF kan lämna allsvenskan för internationell liga

Foto: Scanpix

Danska BT avslöjar i dag att FC Köpenhamn överväger att lämna danska ligan för spel i en internationell liga, bestående av klubbar från mellanstora länder. MFF uppges vara aktuell som svensk representant.
- Skulle det vara aktuellt med något som är så pass stort som det här så är det alltid ett medlemsbeslut oavsett vilket, säger Malmös vd Niclas Carlnén till Fotbollskanalen.

Rykten har cirkulerat i brittisk press tidigare, men nu bekräftas planerna öppet för första gången, av FC Köpenhamn-direktören Anders Hörsholt. En internationell liga bestående av klubbar från mellanstora länder som Holland, Belgien, Danmark, Skottland, Norge och Sverige är på tapeten i ett försök att skapa konkurrenskraftiga klubbar i en tid då Europas största klubbar blir mäktigare och mäktigare.

- Ja, det stämmer (att FCK deltar i diskussioner runt ligan). Om vi inte agerar nu kommer vi få se de största klubbarna växa större och starkare, medan det kommer vara fortsatt svårare för oss. Vi måste därför se vilka internationella alternativa möjligheter det finns för FCK i framtiden. Det är för tidigt att prata om konkreta modeller, men diskussionen om en ihopslagen liga över europeiska gränser är en fråga vi tittar på och deltar aktivt i, säger Hörsholt till bt.dk.

Enligt BT handlar det om klubbar som PSV, Ajax, Feyenoord, Anderlecht, Club Brügge, Celtic, Rangers och Rosenborg som är aktuella för ligan. Utöver det nämns Malmö FF som en möjlig svensk representant.

FCK:s Anders Hörsholt bekräftar att konsekvensen av att delta i den eventuella internationella ligan blir att man lämnar sin inhemska liga. Det skulle alltså innebära att MFF lämnar allsvenskan om tankarna kring ligan blir verklighet och de himmelsblå hoppar på tåget.

- Vi förstår mycket väl att de största klubbarna i Europa gör som de gör. Men det gör också att vi måste se på marknaden som blir över och söka allianser med klubbar från de andra länderna som är i samma situation. Det här är inte en situation som vi har skapat, men vi är tvungna att förhålla oss till den för vi kan inte leva med det alternativ som håller på att skapas. Vi ska utvecklas som klubb och vara attraktiv för sponsorer, de bästa spelarna och medarbetarna. Därför är det en förutsättning att vi är med på det europeiska planet, säger Anders Hörsholt till bt.dk.

Uefa meddelade nyligen att de större ligorna kommer att få fler platser i Champions League från och med 2018 och det skulle innebära att de mindre fotbollsnationerna drabbas negativt. Samtidigt spekuleras det ständigt i att stora klubbar som Barcelona, Real Madrid, Juventus och Bayern München skulle kunna bryta sig loss från alla andra och skapa en egen superliga.

BT skriver att den internationella ligan troligtvis inte kan bli en verklighet förrän 2021, när avtalet runt den nuvarande Champions League-strukturen går ut.

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén är fåordig kring BT:s uppgifter. Han menar dock att ett beslut i frågan inte kommer tas utan klubbens medlemmar.

- Vi kommenterar sällan, det finns mycket diskussioner utifrån Uefa har hanterat det nya formatet på Champions League till exempel. Det finns många olika diskussioner kring det men mer än så kommenterar vi inte. Skulle det vara aktuellt med något som är så pass stort som det här så är det alltid ett medlemsbeslut oavsett vilket.

Det är inget ni har inplanerat några möten kring eller diskuterar?
- Eftersom jag sa innan att jag inte kommenterar det så fortsätter jag på det spåret.

Fotbollskanalen söker Malmö FF-representanter i frågan.

Publicerad 2016-10-13 kl 07:38
ALLSVENSKAN

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER