Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Därför lades gräset om på Friends: "Planerat underhåll"

Mattan på Friends Arena lades om mitt under säsongen, men AIK-fansen kan vara lugna. Det rör sig inte om något experiment med nya grässorter.
- Bara planerat underhåll, säger vd:n Ulf Hester.

Under de senaste åren har gräsmattan på den nya nationalarenan i Solna varit en het potatis. Underlaget har upplevts som svårskött och trots att det bytts ut vid flera tillfällen sedan invigningen 2012 har varken AIK eller svenska landslaget blivit helt nöjda med de rådande förhållandena. Gräset har i olika vändor beskrivits som ojämnt, gropigt och sandigt och dessutom har ett flertal spelare vittnat om att det "släppt" alltför lätt när det utsatts för friktion i samband med matcher.

Men till 2015 verkade problemet vara löst. Hittills under den allsvenska säsongen har AIK bara lovordat mattan och därför kom det som en negativ överraskning för många när Friends Arena och dess driftbolag valde att ännu en gång skeppa in nytt gräs inför Stockholmslagets möte med Elfsborg 26 juli.

– Vad jag förstår är det nu en ny grässort i förhållande till den som vände alla åsikter. Jag tror att man håller och experimenterar fort¬farande, säger AIK:s sportchef Björn Wesström till Sportbladet.

Det förefaller lite märkligt med tanke på att mattan varit bra i år?
– Vi var väldigt nöjda med den som låg förut, så är det. Men vi är hyresgäster, så vi får helt enkelt spela på det gräs som ligger.

Men när Fotbollskanalen kontaktar Friends Arena visar det sig att det inte alls är något experiment som pågår, utan att slitaget på gräset helt enkelt påkallat bytet. Spiken i kistan blev en AC/DC-konsert tidigare i somras som innebar att taket låg på och hindrade ljusinsläpp under en längre tid, och dessutom lades täckande skivor ovanpå gräset som ett golv åt evenemangsbesökarna. Sammantaget innebar det att naturgräset tappade i kvalitet och behövde läggas om.

- Vi försöker hela tiden sköta det så bra vi någonsin kan, och när det sedan måste bytas gör vi det. Det handlar inte om att vi experimenterar med grässorter, utan vi gör planerade byten. Ser vi att gräsmattan inte håller byter vi ut den, det är vår allmänna hållning, säger vd Ulf Hester.

Publicerad 2015-08-10 kl 17:50
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons