Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Därför valde Blåvitt att värva Askou: "Enormt kompetent"

Allsvenskan

GÖTEBORG. Jens Berthel Askou, 40, är IFK Göteborgs nye huvudtränare.
Nu berättar Ola Larsson, teknisk direktör, om spelet bakom rekryteringen.
- Verksamheten har gått och väntat på att det ska hända någonting, säger Larsson till Fotbollskanalen. 

10:11
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån/TT.

I spelaren ovan ser du Askous första presskonferens som IFK Göteborg-tränare.

Jens Berthel Askou, 40, är IFK Göteborgs nya huvudtränare. Dansken har skrivit på ett kontrakt över 2026 och leder laget redan från och med onsdagens träning. William Lundin och Alexander Tengryd återgår därmed till att vara assisterande tränare.  

Blåvitts tekniske direktör Ola Larsson är nöjd med rekryteringen. 

- Det känns jättebra. Äntligen, liksom, säger Larsson till Fotbollskanalen. 

Vilka intryck har du fått av honom?
- Jag tycker att han är enormt kompetent. Han har ett härligt ledarskap där han är tydlig i sin kravställning. Han är inte rädd för att säga det han tycker. Det behöver vi här. Han är inte rädd för att leda andra, helt enkelt.  

Annons

Askou kommer närmast från danska AC Horsens, som så sent som i helgen åkte ur den danska högstaligan. För att hitta sin nya tränare har IFK Göteborg tagit hjälp av en dansk rekryteringsfirma - och 40-åringens namn har länge varit på tapeten. 

- Det är ett namn som kommit upp från den danska byrån. Jag är väldigt positiv till den här typen av rekryteringar, för man går utanför sitt eget nätverk. Det är vanligt i en rekrytering, till exempel om man har ett eget bolag, att man går till sina egna kompisar. "Vem har du?". Det blir bara någon. Vi har utgått från kriterier och kompetens. Det är väldigt viktigt i en rekrytering, säger Larsson.

- Det var ungefär 30 namn från början. Det är där man börjar. Sedan tar man ner det till ungefär tio. Därifrån är det en ranking, en betygsättning, utifrån de kriterier vi har satt. Då gick vi vidare med fyra eller fem, som vi har träffat på olika ställen. 

Annons

- Han har ju varit i processen ända sedan jag kom hit, och jag kom in 1 maj, berättar IFK Göteborgs tekniske direktör.

Var han ert förstaval?
- Ja, det fanns ingen annan som vi valde först.  

Jens Berthel Askou satt på ett avtal över 2024 med AC Horsens. Ola Larsson bekräftar att Blåvitt köpt loss tränaren. 

- Ja, det har varit en övergångssumma.

En betydande sådan?
- Nej, det tycker jag inte. Det har varit en förhandling där som vi har varit nöjda med.  

Redan på söndag spelar IFK Göteborg en ångestfylld match borta mot IK Sirius, innan ett kortare uppehåll väntar. Att Askou skulle leda laget redan i helgen var givet, menar Larsson. 

- Ja, jag tycker att det var det. Att ta hit honom så fort det gick. Verksamheten har gått lite och väntat på att det ska hända någonting, men William (Lundin) och “Alex” (Alexander Tengryd) har gjort sitt absolut bästa under den här tiden för att det ska bli så bra som möjligt. 

Annons

Väntade ni på att han skulle göra klart säsongen med Horsens?
- Ja, det hade ju varit konstigt att ta honom innan han spelar sin sista match. Så, ja, absolut. 

Askou berättar om hur rekryteringsprocessen har sett ut från hans synvinkel:

- Vi har varit i dialog ett par veckor, men det har gått jättesnabbt de senaste dagarna. Jag hade ett viktigt jobb att göra i Danmark och hade full fokus på det. Det har skett mycket senaste dagarna och gått snabbt. Så är det i fotboll ibland och då måste man vara redo att ta chansen, säger han och fortsätter:

- Det känns jättebra att vara här och jag är glad och stolt. Det kommer att bli jättebra. Jag har en bra känsla i kroppen och jag gläder mig åt att komma ut till planen och börja jobba med spelarna och staben, säger 40-åringen. 

Just nu parkerar IFK Göteborg på negativ kvalplats i allsvenskan. Ola Larsson har minst sagt stora förhoppningar om att Jens Berthel Askou ska kunna vända på det prekära läget.

Annons

- Väldigt stora. Vi behöver ju å ena sidan bygga den här klubben över tid, men det viktigaste nu är att ta sig ur det vi är i just nu. Det är svårt. Han har den typen av ledarskap på kort sikt som kan gå in och vända det här, avslutar Ola Larsson. 

Publicerad 2023-06-07 kl 11:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto