Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Därför vill AIK till Stockholmsarenan: "Skiljer fem miljoner per år"

10å

Som fotbollskanalen avslöjade pekar mycket på att AIK ratar nationalstadion i Solna.
- Det skiljer fem miljoner kronor per år till Stockholmsarenans fördel, säger Claes Hansen som utrett frågan.

Tidigare på torsdagen kunde fotbollskanalen berätta att AIK:s Arenagrupp kommit med sin rekommendation inför föreningens årsmöte den 8 mars. Under två års tid har man haft som beting att se över alla tänkbara alternativ – och nu är arbetet klart.

ANNONS

- Vi drar ett par slutsatser i vår rapport som presenteras i morgon. Till att börja med kommer politikerna i Solna förmodligen att fastställa en detaljplan för rivningen av Råsunda, säger Claes Hansen till fotbollskanalen.se.

Då är det uteslutet att ni spelar där?
- Ja, om detaljplanen går igenom, vilket allt tyder på. Markvärdet lär stiga till, låt säga, 500 miljoner kronor. Då kan man avfärda ett övertagande av Råsunda för fotbollsverksamhet som direkt orealistiskt. Vi har skickat brev till Solna Kommun i flera omgångar, men de har inte svarat. Då kan vi inte lägga mer krut på det.

Hansen säger också att för den tidplan klubben tittat på, mellan 2013 och 2016, finns två naturliga möjligheter. Antingen Swedbank Arena i Solna, eller bygget vid Globenområdet. Efter dialog med båda arenabolagen och att olika ekonomiska prognoser färdigställts står det klart:

ANNONS

- Det skiljer ungefär fem miljoner per år till Stockholmsarenans fördel. I dagsläget väger det över åt det hållet. Men det krävs skarpa anbud så att vi vet vad båda två verkligen kan stå för i slutändan, säger Hansen.

Vad finns det mer för värden att ta ställning till, utöver de rent ekonomiska?
- Vi har haft fyra urvalskriterier i vår rapport. Dels möjlighet till affärsutveckling för AIK, geografiskt läge och arenans utformning. Och dels ekonomin naturligtvis. Allt detta bryter vi ner per kriterium i vår prognos.

Och då lutar det åt Stockholmsarenan?
- Jag lutar faktiskt personligen åt det som står i rekommendationen. Med de ekonomiska prognoser och de ingångsvärden vi har i dag så väger det över till Stockholmsarenans fördel.

Vad innebär det för Swedbank Arenas del?
- Vi har ju föreslagit en rak upphandling mellan dem och Stockholmsarenan. Självklart kan saker och ting fortfarande ändras, det ska man ha klart för sig.

ANNONS

Men om det rör sig om kostnader på fem miljoner årligen, krävs ett väsentligt bättre bud från Swedbank?
- Ja, det stämmer. Vi får väl se vad som händer. Det är möjligt att Stockholmsarenan helt enkelt har en vassare ekonomisk modell som gör att de erbjuder bättre villkor. Men det kommer ju att visa sig först när de väl fått avge sitt bindande anbud.

Claes Hansen påpekar också att man anmodat AIK från Arenagruppens sida att gå till botten med möjligheten att bygga en helt egen fotbollsarena. Fördelen där skulle vara att AIK äger all kringfösäljning och dylikt, och att man själv skulle kunna styra verksamheten som man själv vill.

- Men det skulle förutsätta extern finansiering. Även om vi kunde visa på pappret att betalflödena och resultatet från projeketet får oss att gå runt, krävs antagligen uppbackning från en kommun, säger Claes Hansen.

ANNONS

Han slår också fast att Arenagruppen inte vill sprida falska förhoppningar. Förmodligen skulle det bli svårt att slå sig in i konsertmarknaden, där både Swedbank Arena och Stockholmsarenan lär bli bittra konkurrenter.

- Med de byggena sopas eventmarknaden igen. Jag skulle vilja hävda att vi redan nu kommer att få se en vinnare och en förlorare av Stockholmsarenan och Swedbank. Konsert- och eventmarknaden är stendöd som vi ser det.

Publicerad 2011-02-24 kl 15:59
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto