Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Deloitte om allsvenskans ekonomi: ”Avståndet till topp 20-klubbarna bara ökar”

Allsvenskan

De 20 största klubbarna i Europa tar in 50 miljarder kronor om året – och intäkterna bara växer.
Allsvenskan som omsätter en dryg miljard hänger inte med i takten.
- Under överskådlig framtid kommer vi nog tyvärr inte se någon representant från Sverige på denna lista, säger Erik Gozzi, Senior Manager på Deloitte, till fotbollskanalen.se.

Foto: scanpix

Revisionsföretaget Deloitte presenterade under torsdagen sin årliga sammanställning av de 20 fotbollsklubbar i Europa som drar in mest pengar, den så kallade Football Money League. Där Zlatan Ibrahimovic Qatar-ägda klubb Paris SG visar att man blir att räkna med när man klättrar till plats fem med intäkter på 400 miljoner euro.

- Paris SG ökar intäkterna kraftigt stärkta av stora sponsors-avtal. Två turkiska klubbar topp 20 för första gången någonsin. Manchester United petas ned till plats 4 av Bayer München efter Münchens framgångsrika säsong. Det är första gången som United ligger utanför topp tre, säger Andreas Frountzos vid svenska Deloitte.

Annons

- En tredjedel av klubbarna på topp 20-listan har ett ägande utanför Europa, och inte mindre än sju av av dem har ett flygbolag från Mellanöstern som tröjsponsor. Framförallt är det ägare från USA och Mellanöstern som är representerade och det är den högsta andelen utomeuropeiskt ägande som förekommit.

Visst, det är stora intäkter men är det några klubbar som går med vinst?
- Vi har inte siffror från i år, men vi kan se driftsresultat för säsongen 2011/2012. Tyskland: mer regel än undantag att klubbarna har positiva driftsresultat. England och Spanien: Ett fåtal klubbar gör positiva resultat, bland andra Arsenal, Manchester United. Chelsea och Manchester City gör stora negativa resultat. Real Madrid och Barcelona gör också positiva resultat och de flesta andra kämpar. Frankrike och Italien: Större andel av klubbarna som har ett negativ driftresultat.

Annons

Uefa:s president Michel Platini har infört ett nytt regelverk, Financial Fair Play, som ska sätta stopp för stora underskott som kan finansieras av rika ägare. Erik Gozzi pekar på en effekt av FFP:
- Den stora effekten som vi kan se är att klubbar som Manchester City och PSG skriver väldigt stora sponsorsavtal med av ägarna närstående bolag. Detta är en effekt av att du inte i samma utsträckning kan finansiera dessa klubbar med kapitaltillskott från ägarna, som man kunde tidigare. PSG har högst kommersiella intäkter av samtliga lag i listan, säger Gozzi.

Vilka lärdomar kan svensk fotboll dra?
- Fortsätta arbeta med framförallt de kommersiella intäkterna. Vi ser att de största klubbarna i världen arbetar aktivt med att bygga starka samarbetsavtal med stora multinationella företag. Generellt sätt har de svenska klubbarna inte utnyttjat potentialen i vårt starka svenska näringsliv. Vi har ju många multinationella företag med huvudkontor och ägande från Sverige.

Annons

När, om någonsin, får vi med en svensk klubb på Deloitte Football Money League? Och vad skulle i så fall krävas?
- Det som vi ser nu är att avståndet till topp 20 klubbarna bara ökar. Framförallt beroende på förbättrade TV-avtal för dem men även ökade kommersiella intäkter. Vår demografiska struktur och konkurrensen från andra sporter gör att vi får svårt att öka intäkterna i samma takt som dessa klubbar. Så under överskådlig framtid kommer vi nog tyvärr inte se någon representant från Sverige på denna lista.

Publicerad 2014-01-23 kl 07:07

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto