Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Dembo Tourays nya liv som agent - "Varit en av mina drömmar"

Pa Dembo Touray, 36, har lagt handskarna på hyllan.
Nu ger Djurgårdens tidigare målvakt sig in i agentbranschen.
- Det har varit en av mina drömmar i flera år, säger han till Fotbollskanalen.

Mellan 2000 och 2011 spelade Pa Dembo Touray för Djurgården, med undantag för låneuppehåll i Assyriska och Vålerenga. Under sin tid i Stockholmsklubben vann målvakten bland annat två SM-guld och spelade nästan 200 matcher. Han blev också en stor publikfavorit och profil.

I februari 2012 gick Touray till Santos i Sydafrika och där spelade han fram till sommaren 2015. Efter det flyttade gambianen "hem" till Stockholm, där han har sina barn.

Numera är Touray målvaktstränare i division 3-laget IFK Lidingö. Men sedan en tid tillbaka har han också tagit klivet in i agentbranschen. Den förre målvakten är en del av agentbyrån Global Football Consulting, som drivs av Andreas Kouvatsis och förre BK Häcken-spelaren Njogu Demba-Nyrén.

- Det har varit en av mina drömmar, att jobba som agent eller scout efter karriären. Jag har haft de här tankarna i flera år, säger Pa Dembo Touray.

Framöver är tanken att agentbyrån ska jobba mycket med marknaderna i Gambia, Sydafrika och Senegal. Även i Kenya säger sig Dembo Touray ha kontakter. Den förre målvakten vill öppna dörren till Sverige än mer för spelare i de nämnda länderna.

- Spelarna där är jättehungriga på att komma till Europa, säger Touray.

Hur är kvaliteten på spelarna i till exempel Gambia?
- Det finns alltid kvalitet där. Jag öppnade dörren här i Sverige. Nu har vi och har haft spelare som Omar Colley, Pa Dibba och Kebba Ceesay i allsvenskan. Det finns många bra talanger i Gambia, klubbarna måste bara ge dem en chans att komma hit. Det är många lag som vill ha cv och videoklipp på spelare, men det kan vara svårt att hitta videoklipp därifrån och ibland måste man chansa så som Djurgården chansade med mig. Första gången jag kom hit visste de ingenting om mig.

Den nye rådgivaren menar att det kommer ta lite tid innan han kommer in i sitt nya yrke.

- Jag har precis börjat. Nu ska jag jobba bakom Andreas (Kouvatsis) och fortsätta lyssna på honom. Sen får vi se i framtiden vad jag ska göra. Det är saker på gång. Men jag ska ta det steg för steg. Jag har lärt mig mycket redan.

Vad hade du själv för bild av agentbranschen när du var spelare?
- Jag vill inte svara på den frågan (skratt). Nej, men det finns några agenter som är jävligt bra på sitt jobb, men så finns det också några som bara vill prata skit. Jag ska inte bara prata bullshit. Allt jag kommer säga i min roll som agent kommer bli något som jag menar och som är sant. Jag måste vara ärlig.

Det är lätt att säga att man ska vara ärlig, men tror du verkligen det kommer vara lätt att vara ärlig?
- Ja.

- Jag hade några agenter i början när jag kom hit till Sverige. Alla tycker att de ljög hela tiden. Var är de nu? De har inga spelare. De har ingenting, för de brukade ljuga. Man måste vara ärlig hela tiden. Om det inte finns något på gång så säg till spelaren: "Det finns inget, men vi jobbar på det".

Bosatt i Stockholm har Touray möjligheten att besöka sin gamla klubb Djurgården, vilket han gjort både på kansliet vid Stockholms Stadion och på träningsanläggningen Kaknäs under den senaste tiden.

- Det är kul att hälsa på. De är alltid glada över att se mig där. Det känns bra att de blir glada. Det är så nice varje gång man kommer in, riktigt nice.

Vad tycker du om Djurgårdens säsong hittills?
- Helt okej. Det började bra de första matcherna. sen vet jag inte vad som hände. Jag har inte sett jättemånga matcher eftersom de ofta krockar med mina träningar. Men det är så tätt i tabellen, vinner man några matcher är man med där uppe.

I dagens Djurgården spelar Pa Dembos landsman, mittbacken Omar Colley.

- Jag är stolt över hur Omar har utvecklats. Just nu är han en av de bästa mittbackarna i allsvenskan. Jag är stolt över honom. Han kom till Sverige, gick till mitt lag, tog mitt nummer, kom med i landslaget och tog min kaptensbindel där. Fan, vad händer här? (skratt).

- Nej, men jag är så glad för honom. Han gör ett väldigt bra jobb. Det är kul att se en annan gambier göra det bra i Djurgården.

Under intervjun tar Touray fram en bild på honom på Djurgårdens kansli. På bilden sitter han framför en vägg vars tapet är en bild på jublande blårandiga spelarna efter att ett av klubbens cupguld under 2000-talet bärgats.

- Det är den här tiden som jag vill se Djurgården komma tillbaka till, tiden runt 2002, 2003, 2004 och 2005. Vi vann nästan allt och spelade i Europa.

Touray tar en kort paus innan han avslutar:
- Och så måste Djurgården börja vinna derbyn igen. Det är viktigt.

- Jag förstår att det är frustrerande för supportrarna. Sist de vann ett derby var 2011, det var mitt sista derby. Det är så viktigt för supportrarna, spelarna och klubben. De måste börja vinna derbyn.

Publicerad 2016-06-24 kl 15:35
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons