Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Dempsey om framtiden och varför han lämnar Djurgården

Foto: SCANPIX

Nästa

Avbryt
Försök igen

Mark Dempsey lämnar Djurgården. Nu berättar han om processen som ledde fram till beslutet.
- Jag tackade nej för tio dagar sedan, säger tränaren till Fotbollskanalen.

I somras sparkade Djurgården sin tränare Pelle Olsson och tog då in engelsmannen Mark Dempsey på ett korttidskontrakt fram till säsongens slut. I veckan kom beskedet att Dempsey lämnar klubben när avtalet löper ut. Det blir ingen fortsättning.

Efter måndagens match mot Häcken, Dempseys sista hemmamatch med Djurgården, tackades tränaren av och därefter mötte han media och berättade om bakgrunden till att han och blåränderna går skilda vägar.

- Vi har haft en process under en tid och jag tackade nej till en fortsättning för ungefär tio dagar sen. Klubben gav mig ett erbjudande, de erbjöd mig optionen som jag hade i kontraktet. Då sa jag: "Jag behöver lite mer än det". Inte jättemycket mer. Jag har läst att jag varit girig och allt, men nej nej. Jag har ingen agent så jag sa till Bosse (Andersson, sportchef): "Jag återkommer till dig med vad jag känner att jag är värd så tar vi det därifrån". Men sen återkom jag och sa: "Jag ska inte säga en siffra, kom du med ett erbjudande som du känner att jag är värd så diskuterar vi därifrån". Sen hände det ingenting på några dagar, mer än några dagar, och under tiden fick jag andra erbjudanden, utan att det var konkret. Då bestämde jag mig för att lämna den här klubben och gå en annan väg, säger Dempsey.

Så det andra budet från Djurgården kom aldrig?
- Det var på väg, för vi satt ner och diskuterade det. Bosse gick till styrelsen och sa: "Här står vi, det här vill jag ge". Men jag sa direkt att det var meningslöst, att jag inte tänkte ta det.

Om optionen i Dempseys avtal hade aktiverats hade tränaren varit kontrakterad över två år till.

- Längden kändes bra för mig, men det handlade om pengar och lite annat som jag ville diskutera. De var villiga att prata, men då hade jag redan bestämt mig. Då hade andra saker dykt upp och då tänkte jag att jag går på dem istället.

Har du redan sagt ja till något annat?
- Nej, det är inget konkret på det viset. Men jag har två eller tre alternativ. Jag ska fundera över dem de kommande veckorna. Jag behöver inte stressa.

Dempsey öppnar nu för att låta bli att ta ett nytt tränarjobb. Han kan tänka sig att istället resa runt i Europa för att träffa människor i branschen och lära sig nya saker för att utvecklas som tränare.

- Jag har läst artiklarna om Rikard Norling (AIK:s tränare som efter tiden i Brann reste runt och försökte fånga in kunskap från andra) och det är en väldig inspiration för mig hur han pratar om att åka i väg och lära sig saker. Som fotbollstränare satsar man allt på jobbet dag in och dag ut, det finns lite tid för att utveckla sig själv, ta in nya perspektiv och hitta nya saker. Det är också ett alternativ, det är något jag seriöst överväger. Ju mer jag tänker på det desto mer lockar det mig, att åka runt i Europa i några månader. Det behövs ett bra erbjudande för att jag ska hoppa på en klubb. Det behöver vara en bra klubb, för Djurgården är en bra klubb, en av de bästa i Sverige. Det måste bli rätt för mig.

Engelsmannen har tidigare ingått i Ole Gunnar Solskjaers tränarstab i Molde och Cardiff, och det har ryktats om att Dempsey är på väg tillbaka till just Molde för att återförenas med Solskjaer.

- Det skulle kunna vara en möjlighet. Han är min bästa vän inom fotbollen, men vi har inte riktigt diskuterat det. Jag hade en fantastiskt tid där, det är min mest framgångsrika tid när det kommer till att vinna saker. Vi har en unik relation, jag och Ole Gunnar. Från dag ett har vi klaffat. Så det är inget jag avfärdar. Vi får se om och när det dyker upp på bordet, då är det något jag får tänka på.

Var det svårt att fatta beslutet att lämna Djurgården?
- Ja, på grund av spelarna och killen som står bredvid mig nu (Bosse Andersson). Han investerade i mig och tog in mig i ett läge som jag tror att många inte skulle ha gjort. Det var modigt, han gjorde sin research och gick på någon som egentligen var okänd. Det var tufft att tacka nej, för jag känner att den här gruppen av spelare är bra och jag känner att jag har dem på min sida. Det blir inte alltid så som tränare, men de springer för mig och de spelar för mig. När han (Bosse Andersson) gör sitt jobb nu och får in två eller tre spelare kan Djurgården bli riktigt bra till nästa år. Jag tror att de kan kämpa om en Europa League-plats, den som de längtar efter. Så lycka till, jag kommer hålla koll på laget, avslutar Dempsey.

Se hyllningen till Dempsey och Höie efter sista hemmamatchen i spelaren ovan.

Publicerad 2016-11-01 kl 07:15

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER