POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
49v

Dickson Etuhu fälls för givande av muta

Foto: Bildbyrån.

Dickson Etuhu friades i tingsrätten, men åklagaren överklagade.
Nu har hovrätten sagt sitt och man väljer att ändra tingsrättens dom.
Den tidigare AIK-stjärnan döms till villkorlig dom och dagsböter.

De flesta kan storyn vid det här laget. Den tidigare AIK-spelaren Dickson Etuhu åtalades för nästan exakt ett år sedan, misstänkt för att ha försökt muta den tidigare lagkamraten Kenny Stamatopoulos inför mötet med IFK Göteborg i allsvenskan. 

I rätten friades Etuhu och ytterligare en man som stod åtalad, från misstankarna om grovt givande av muta.

Tingsrätten skrev bland annat: ”Domstolen har funnit att samtalet parterna emellan inte har haft ett tillräckligt konkret innehåll för att nå upp till ett straffbart muterbjudande i lagens mening", och skrev vidare: 

”Försvaret har invänt att två miljoner kronor är en helt orimlig förtjänst för en aktör i en läggmatch och att de insatser som hade krävts för att nå sådana vinster genast hade stoppats av spelbolaget p.g.a. misstänkt matchfixning. I förhållande till tillgänglig utredning i målet kan den invändningen inte helt ignoreras”.

Efter rättegången kunde dock Fotbollskanalen avslöja att en allsvensk match i snitt omsätter runt hundra miljoner kronor, vilket sedan också bekräftades av en rapport, gjord av schweiziska Sportradar. I rapporten gick att läsa att en allsvensk match för herrar omsätter i snitt nio miljoner euro, drygt 95 miljoner svenska kronor.

Åklagare Johan Lindmark valde att överklaga, och nyligen hölls förhandlingen i hovrätten, där åklagarsidan visade på en rapporten vad gäller omsättningen på spelmarknaden för en allsvensk fotbollsmatch, som man menade styrkte att summan om två miljoner som ska ha nämnts under samtalet, inte var orimlig.

Fotbollskanalens avslöjande gällande vad en allsvensk match i snitt omsätter har gett ytterligare stöd för Hovrättens bedömning och på onsdagen offentliggjordes beslutet. I det framgår att man resonerat annorlunda än tingsrätten och att man dömer Etuhu till villkorlig dom och dagsböter.

Svea Hovrätt skriver i sitt pressmeddelande:

"Hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer båda männen för givande av muta. Hovrätten kommer fram till att det är fotbollsspelarens uppgifter som ska läggas till grund för bedömningen av vad som sades mellan männen och honom. Hovrätten kommer vidare fram till att innehållet i det som männen framförde till spelaren har varit så klart och tydligt att det ska betraktas som ett straffbart erbjudande av muta. Hovrätten anser att det är utrett att mutan uppgått till ett betydande belopp. Enligt hovrätten ska brottet rubriceras som ett brott av normalgraden. Hovrätten bestämmer påföljden för båda männen till villkorlig dom och dagsböter".

I domen går att läsa: "Den av åklagaren åberopade rapporten, enligt vilken omsättningen av vadhållning för varje match i Allsvenskan internationellt sett uppgår till cirka nio miljoner euro, ger ytterligare stöd för denna bedömning".

I Hovrättens dom står det vidare: 

"Spelaren har på ett klart och tydligt sätt erbjudits en otillbörlig förmån redan när mannen uppgav att det fanns en anledning till varför han och Dickson Etuhu kommit till Stockholm den aktuella dagen och att det fanns pengar att tjäna på den kommande matchen”.

Åklagaren Johan Lindmark säger till Expressen att han är nöjd med utfallet.

- Det var med tillfredsställelse jag tog emot domen i dag. Jag hade överklagat på den grunden att jag trodde att hovrätten skulle ändra sig och blev inte så överraskad när jag såg domen. Man kan aldrig så noga veta, men är givetvis nöjd med hovrättens resonemang, säger han till tidningen.

När Fotbollskanalen når advokat Johan Åkermark säger han att man sannolikt kommer gå vidare med domen.

- Det mesta talar för att vi kommer ansöka om prövningstillstånd för målet i Högsta domstolen och jag tror att vi har ganska stora chanser att få prövningstillstånd och få upp det här i HD. Detta på grund av att den här rättsfrågan aldrig har prövats förut så vitt jag vet av HD, säger Åkermark.

Etuhu förklarade under Hovrättens förhandlingar att misstankarna svartlistat honom i fotbollsbranschen och att han nu lever på sparade pengar.

Det har förstört min historia, mitt liv. Jag kan inte jobba med det jag älskar och det som jag kan. De här anklagelserna har förstört mitt liv. Min inkomst från fotbollen har försvunnit, jag lever på besparingar och letar efter en ny karriärmöjlighet, sa Etuhu då.

Publicerad 2019-11-13 kl 11:00
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto