Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Dif-domen kvarstår - böter för att sjunga "hora"

Djurgårdens överklagan avslogs och signalen är tydlig. Från läktarplats får man inte kalla domaren för ”hora”.
- Inte med sådan intensitet, säger Kenneth Tallinger till fotbollskanalen.se.

Det var under mötet med MFF hemma på Stadion som delar av Dif-klacken skanderade ”Martin Hansson – jävla hora” den 15 april i våras. Den utsände matchdelegaten rapporterade till förbundet, vars disciplinnämnd utdelade en straffavgift på 25 000 kronor. I beloppet inräknades även böter för inkastade föremål.

Men Djurgården överklagade till besvärsnämnden. Framför allt vände man sig emot två saker. Att domens olika delar inte särskiljts från varandra i skrivelsen – hur mycket varje förseelse kostat – samt att ingen svensk förening tidigare dömts för vad publiken sagt eller sjungit.

Efter att frågan återremitterats till disciplinnämnden kom dock det slutgiltiga beskedet på fredagen. Domen fastslås. Några enstaka formuleringar och hänvisningar har ändrats, men Djurgården måste fortfarande betala de 25 000 kronorna för vad klacken sjungit.

- Innehållsmässigt kvarstår domen, där finns inga förändringar, säger disciplinnämndens ordförande Kenneth Tallinger till fotbolllskanalen.se.

Debatten om var skiljelinjen går mellan acceptabla och förbjudna tillmälen var het för ett par månader sedan. Detta efter att även AIK anmälts till disciplinnämnden, när klacken skanderat ”domarjävel” på Råsunda.

Den gången lades ärendet ned efter att förbundsbasen Lars-Åke Lagrell gått ut med ett förtydligande kring hur reglerna ska tolkas.

I och med att domen mot Djurgården kvarstår tycks fotbollförbundet nu ha mejslat ut sitt förhållningssätt helt. Att svära eller sjunga nedsättande om enskilda personer kan man ha överseende med – om det inte görs "skarpt nedsättande", med ”stark intensitet” och under lång tid.

- Att man ropar domarjävel och sådant är inte vad detta handlar om. Det rör sig om förnedrande yttranden med en lång varaktighet. Läs våra andra domar så ser du skiljelinjen, säger Tallinger.

Från Djurgårdens sida är man dock inte särskilt nöjda med hur disciplinnämnden gjort sin värdering.

- Det är anmärkningsvärt att beslutet angående hån står kvar då Djurgården är den enda klubb som bestraffats för detta medan andra lag varken har anmälts eller bestraffats för liknande händelser. Det är också märkligt att vi inte fick svar på vilket straffvärde var och en av förseelserna har, trots att vi uttryckligen bad om en sådan redogörelse från Disciplinnämnden, ordföranden Tommy Jacobson till föreningens hemsida.

Publicerad 2011-09-02 kl 13:09
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons