POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Dif får fota och registrera misstänkta huliganer - MFF och AIK följer efter

Djurgården har fått klartecken av Datainspektionen att registrera avstängda huliganer.
- Ett glädjande beslut, säger regeringens samordnare Per Unckel.

Nu följer bland andra Malmö FF och AIK efter med egna ansökningar.

Efter vårens skandalscener i svensk fotboll har kraven från klubbhåll på att kunna registrera bråkmakare förnyats.

Datainspektionen (DI) säger nu också ja till Djurgårdens ansökan om ett undantag från personuppgiftslagen. De samhällsproblem som läktarvåldet medför överväger skyddet mot den personliga integriteten, anser myndigheten.

- Ett viktigt beslut som ger oss förutsättningar att hålla personer som inte är välkomna utanför arenan. Vi börjar arbeta med detta omedelbart, säger Mats Jonsson, evenemangsansvarig i Djurgården fotboll, till Svenska Dagbladet.

Efterlyser lagstiftning

Tanken är att klubben till exempel ska kunna ta fram listor med namn och bild på avstängda personer, för att underlätta för säkerhetspersonalen vid arenan.

Andra klubbar är inte sena med att följa efter. Bland annat kommer Malmö FF och AIK att lämna in egna ansökningar om undantag.

Enligt Datainspektionen kan klubbarnas rätt till att föra register på sikt behöva regleras i lag. Regeringens samordnare Per Unckel hoppas dock att beslutet om undantag räcker.

- Jag har tidigare sagt att om inte DI säger ja, skulle jag vara beredd att gå direkt till regeringen för att begära en lagändring, säger Unckel till TT.

- Men jag hoppas nu att DI medger undantag även för andra klubbar som har det här behovet, inte minst eftersom ett undantag är en snabbare väg att gå än en lagändring.

"Inte enda åtgärden"

Ola Solér, ordförande i MFF Support, är positiv till möjligheten att registrera huliganer.

- Om det är Malmö FF:s vilja så ställer vi oss bakom det. Det viktiga är att ingen oskyldig hamnar på listan, säger Solér, som tror att åtgärden kan få avsedd effekt.

- Ja, i den mening att man kan hålla redan kända bråkstakar borta från arenorna. Men det kan inte vara den enda åtgärden. Om det till exempel handlar om unga människor måste det till en uppföljning, annars är risken att de kommer tillbaka och är ännu värre.

TT

Publicerad 2011-05-31 kl 15:53
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå