POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Dif har inte gjort slut på Olunga-pengarna: ”Vi kan värva många Jonas Olsson till”

Foto: SCANPIX

Nästa

Avbryt
Försök igen

STOCKHOLM. I går gjorde Djurgården klart med ännu en profilvärvning.
Men ännu har man inte satt sprätt på rekordsumman man fick när man sålde Michael Olunga, enligt sportchef Bosse Andersson.
- Vi kan värva många Jonas Olsson till, säger han till Fotbollskanalen.

I somras återvände Andreas Isaksson till Djurgården efter nästan tolv år utomlands, och i februari blev det klart att Kim Källström gör en efterlängtad comeback i Blåränderna. I går presenterade Djurgården ytterligare en tung värvning när man gick ut med att Jonas Olsson lämnar Premier League och West Bromwich Albion för att skriva på ett tvåårskontrakt med Dif. 

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson är glad över att ha Olsson-affären i hamn.

- Oavsett vilka namn är det alltid ett jobb när man ska göra övergångar. Man jobbar efter den plan man har, och jag kan inte säga att det inte har varit lite hack i kurvan på den under våren. Det är skönt när man blir som man har tänkt sig, säger Andersson till Fotbollskanalen.

I supporterkretsar har det ryktats som Jonas Olsson redan tidigare i vintras. Hur lång har processen varit innan han blev klar nu?
- Under januari månad, eftersom han har ganska god relation med Kim och Isak (Andreas Isaksson), så satte det fart. Det kanske gjorde Jonas ännu mer sugen när han såg vilket mottagande Kim fick och hur de trivs i klubben. Då tror jag att han blev väldigt kittlad att avsluta karriären i svensk toppfotboll och allsvenskan. 

I och med att Olsson kommit överens med West Bromwich om att avsluta sitt avtal med klubben i förtur slipper Djurgården betala någon övergångssumma för honom.

- De har visat stor respekt för Jonas Olsson som gjorde nio år i klubben. Självklart är det de som har gjort det här möjligt. Han har bara spelat i tre klubbar innan i sin karriär. West Bromwich har sett till vilken person Jonas är och vad han har gjort för klubben, säger Andersson, och fortsätter:

- Vi är jättetacksamma för det och att Jonas är med oss när vi startar allsvenskan, vilket var viktigt. Efter Arsenal-matchen (18 mars) visste jag nog att det skulle bli Jonas sista tid i West Bromwich. Sedan är det en resa dit. Det blev helt klart i går kväll, och då infann sig en lättnad.

Hur mycket har du behövt jobba för att få in honom redan nu och slippa vänta till sommaren, då hans kontrakt skulle gått ut?
- Det är sju-åtta omgångar kvar i Premier League, och de har gjort en väldigt bra säsong, och då är man alltid osäker på om det är möjligt att bryta. Men West Bromwich har visat en enorm respekt för Jonas. De har haft en dialog som har gjort att en övergång har blivit möjlig innan 31 mars. När frågan väl ställdes på sin spets kände man en lättnad, att det här var möjligt. Vi är jättetacksamma för det, och att vi får med honom till den allsvenska starten. Jag kan inte nog uttrycka den respekt jag har för deras arbete. 

Det är ju minst sagt stor skillnad på lönerna i Premier League och i allsvenskan, det är två olika världar. Hur har de diskussionerna flutit på med Jonas Olsson? Man har ju förstått att Jonas får gå ner en hel del i lön för att komma hit.
- Vi är inte Premier League. För oss är det helheten, att få hem Jonas Olsson med den merittavlan, så äventyrar det inte vår ekonomi i alla fall. Skulle han ha varit kvar för pengarna hade han varit kvar i West Bromwich till sommaren. Men det är klart att det handlar om att ge och ta. Det viktigaste tror jag är att Joans vill avsluta på ett bra sätt i svensk fotboll med Djurgården. Han har sina kompisar här, och har en ganska hög ambition i att göra det här på bästa möjliga sätt. 

Vad ser du att Olsson främst kommer bidra med i Djurgården?
- Framför allt har han haft en lång och framgångsrik karaktär. Han är väldigt omtyckt i de klubbarna som han har varit i. Han är en vinnarskalle. Han är stor och reslig och bra i försvarsspelet i boxen. Det är en fältherre som vi får in, och det är det som jag tror att vi behöver.

Att ni nu värvar in ytterligare en spelare med erfarenhet från stora ligor och landslaget, vad gör det med er målsättning inför årets säsong?
- Det är svårt att driva en fotbollsklubb. Vi hade velat göra saker lite tidigare, men det har vi inte lyckats av med olika anledningar. Vi fick också en del svar som kan vara nyttiga att ha med oss. Vi gick inte vidare i svenska cupen. Men målsättningen på det stora hela – vi är väldigt glada att vi har den positionen, den stabiliteten och den ekonomin som vi har i Djurgården. Det har vi inte haft på väldigt länge. Det är en förutsättning för att bygga en framgångsrik klubb, och det är vi väldigt stolta över att ha skapat oss. Det är klart att vi kommer jobba på stenhårt för att vi ska komma ut i Europa. Om det sedan händer 2017, 2018 eller 2019, det får framtiden utvisa. Det är självklart vårt mål. 

Nu har ni plockat in spelare som Kim Källström och Jonas Olsson i vinter – finns det mer att ta av från Michael Olunga-pengarna eller har ni ”satt sprätt” på dem nu?
- Vi ska ju driva en klubb långsiktigt. Jag tror att ni förstorar upp den här affären. Vi är väldigt stolta över att Jonas väljer att avsluta med West Bromwich i förtid och väljer att komma hit. Det är andra värden än pengar. Det visar att Djurgården är en attraktiv klubb. Vi gjorde ett väldigt bra ekonomiskt resultat som ni kan läsa om förra året, och vi började det här året med att göra vår största spelartransfer någonsin. Så vi kan värva många Jonas Olsson till, men det räcker med att ha 20 man i den här truppen. Vi ska jobba hårt på att ha ett så bra lag som möjligt för att komma ut i Europa. Vi har väldigt många unga och talangfulla spelare som jag tror kan inspireras i den här miljön med Isak, Kim, Jonas Olsson och Magne Eriksson som är här. Jag känner att vi har en blårandig framtid. 

Så de djurgårdare som är oroliga över att sådana här spelare som kommer in kommer kosta mycket pengar kan vara lugna kring klubbens ekonomi?
- Man kan vara orolig för allt. Jag skulle vara mer orolig som djurgårdare 2014 än den närmsta tiden, det kan jag säga. Vi har ett ansvar i att driva en fotbollsklubb, och vi är väldigt stolta över det som vi har gjort. Vem hade för ett år sedan trott att vi i dag skulle ha 300 landskamper med oss i truppen inför säsongen 2017 med Isaksson, Kim och Jonas Olsson? Vi har skapat det själva, och det är vi stolta över. 

Enligt Andersson kan Olsson komma att göra debut redan i morgon i träningsmatchen mot norska Viking Stavanger.

- Han vill spela. Jag skulle bli förvånad om han inte är med på Grimsta på lördag.

Hur ser du annars på truppbygget nu när det är en dryg vecka kvar av fönstret?
- Dagarna minskar. Men vi jobbar efter det vi har tänkt oss. Som sagt så har vi haft några hack i kurvan för att vi ska vara helt nöjda. Jag kommer jobba fram till 31 mars på kvällen, så får vi summera efter det.

En av de spelare som ryktats vara aktuell för Blåränderna är Brommapojkarnas 19-årige ytterback Felix Beijmo.

- Det ryktas om ett antal spelare och spekuleras. Men vi har en klar bild av vad vi vill göra. Om det sedan blir så, det får framtiden visa, säger Andersson.

Haruna Garba är fortsatt på provspel hos er. Hur nära är han ett kontrakt?
- Vi har fört diskussioner och han har gjort ett väldigt bra intryck hos oss. Han trivs här på Kaknäs. Men det får vi återkomma med. 

En inlåning av Gustav Engvall ser dock inte ut att bli aktuell i nuläget.

- Nej, jag har inget nytt där. Bristol driver sin klubb och vi driver vår klubb.

När du pratar om att det har varit en del hack i kurvan, är det just Engvall som du syftar på då?
- Man måste jobba på olika plan. Jag kan säga att vi inte har haft någon tur eller någon marginal som vi har tänkt oss. Men så är det, det är jävligt svårt att driva en klubb, det är många parter. Oavsett vilken övergång det handlar om eller vad man än gör så tar det kraft. Det har även Jonas Olsson gjort innan man var riktigt säker. Men det är klart att Gustav Engvall var den som vi började jobba med i månadsskiftet januari/februari och hade förhoppningen om att han skulle kunnat spela med oss i februari. Nu blev det inte så, och det är en del av spelet. 

Men är det någon mer spelare som du syftar på då som folk inte känner till, eller är det ”bara” Engvall?
- Vi hade planen att Haruna (Garba) skulle vara här i mitten av januari. Det är klart att det hade gett helt andra förutsättningar för honom om han hade haft två månader med sig när han går in i allsvenskan. Sedan finns det andra saker också som inte har klaffat, men det får jag behålla för mig själv. Men det har varit jävligt tufft och slitigt i januari, absolut. Vi hade (Aliou) Badji också som inte kunde komma innan, vi hade gärna sett honom i februari men han var borta och anslöt i förra veckan också, och nu ska han åka på VM. Vi visste om sådana saker, men det är svårt att driva vardagen i en fotbollsklubb. 

Är det någon spelare som är på väg bort?
- Vi har en attraktiv klubb och det är klart att vi får frågor på spelare. Vi har några som har lämnat, exempelvis (Mihlali) Mayambela som gick till Degerfors, som jag tror är en perfekt miljö för honom. Kebba (Ceesay) lämnade för Dalkurd, och det var en prioritering vi gjorde för att kunna öppna upp för det här. Sedan kan det säkert vara någon spelare som kan lämna innan fönstret stänger och någon som kan komma in. Det är möjligt fram till 31 mars, efter det är det inte det. 

Brwa Nouri-soppan i höstas, rekordförsäljningen av Olunga, strulet kring Gustav Engvall, värvningar av både Kim Källström och Jonas Olsson… Är det här det mest händelserika fönstret du har varit med om som sportchef?
- Det var väldigt lugnt och vi kände oss väl förberedda när vi gick in i fönstret i januari. Vi hade ett bra lag, vi avslutade de sista tio omgångarna som topp tre i allsvenskan. När det sedan blir den sådan försäljning som Michael Olunga så får man så klart värdera vad som är bäst för klubben. Det innebär att man måste ordna en del pusselbitar, och på forwardssidan hade vi velat göra det tidigare, men det klaffade inte. Det är en besvikelse. Det andra är en del av att driva en fotbollsklubb.

I klippet ser ni Bosse Andersson berätta om nyförvärvet Jonas Olsson.

Publicerad 2017-03-24 kl 09:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå