Dif-mirakel efter Jonsons stormatch

Djurgården förblir allsvenskt. Dif lyckades med konststycket att vända 0-2-underläget mot Assyriska. 3-0 efter förlängning. Veteranen Mattias Jonson gjorde en stormatch och blev matchhjälte

- Han är en fantastisk fotbollsspelare med ett stort djurgårdshjärta. Det här var han väl värd, säger Djurgårdens tränare Andrée Jeglertz med tårar i ögonen till TV4. Mattias Jonson sparades i den första kvalmatchen mot Assyriska. Ett högt spel av Djurgårdsledningen som det slutade i onsdags i Södertälje (0-2). Men likväl ändå ett riktigt beslut visade det sig i söndagens retur. Jonson bet i hop med en värkande kropp och gjorde en stormatch och bara några minuter innan straffläggning skulle till i förlängningen så nickade han in avgörandet bakom en passiv Assyriska-målvakt. 3-0 och Djurgården allsvenskt även 2010.

Matchklockan hade då hunnit fram till den 116:e minuten. – Det är underbart. Efter allt vi gått igenom, fortsätter Jeglertz. Mattias Jonson låg bakom i stort sett allt i anfallsväg och visade verkligen - trots att han är skadad - vilken klasspelare han är. Det är lätt att påstå att den förre landslagsspelaren är skillnaden mellan Allsvenskan och Superettan för Djurgården. Bakom Jonsons uppoffrande person knöts i alla fall nävar och Djurgården nötte till sist ner ett tappert kämpande Assyriska som slutförde matchen med tio man sedan backen Conateh brutit näsbenet - detta i en närkamp i förlängningen som det bara sade pang om med Djurgårdens Prince Ekong. Annars hade Assyriska 0-0 i halvtid. 2-0-ledningen från det första mötet var med det ännu i behåll efter 45 minuters spel. Men redan i upptakten av den andra kom Djurgårdens 1-0 - faktiskt efter en misslyckad frisparksvariant - där Jan Tauer efter bollflipper skarvades fri av Mattias Jonson och säkert placerade bollen mitt i mål.
Det var i 52:a minuten. Efter en timmes spel ordnade sedan Christer Youseff förlängning efter ett tappert förspel av Hrvoje Milic. Kroaten vinglade fram med bollen där Youseff snabbt högg när Milic stöp i backen i sistamomentet. Skottet kom snabbt ut med marken, utan chans bakom Oscar Berglund i bortamålet. Ola Gustavsson
Publicerad 2009-11-08 kl 20:14