POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Dif:s ungdomssatsning imponerar på MFF

Djurgården offrar större nyförvärv och satsar allt på egna talanger.
Kostnad: 75 miljoner kronor. Mästarna Malmö FF gillar satsningen.

- De gör helt rätt. För att överleva som elitklubb i Sverige i framtiden måste du göra så här, säger Malmös VD Pelle Svensson till FotbollDirekt.se om Djurgårdens satsning på egna akademin.

- Men vi vill vi inte ta det så långt, vi behöver utrymme att värva också.

FotbollDirekt.se har tidigare rapporterat om Djurgårdens ungdomssatsning. 75 miljoner ska satsas på egna talanger fram till 2018.
"Vi ska på fotbollsvis bli Sveriges svar på berömda universitet som Cambridge och Harvard", har Djurgårdens sportchef Stefan Alvén sagt om satsningen.

Men Dif:s ungdomssatsning innebär också ett tydligt vägval - det går nämligen ut över A-lagsverksamheten. Med så mycket pengar satsade blir det inte mycket pengar över till större nyförvärv, även om enstaka färdiga namn säkerligen kan bli aktuella för Dif.

Svenska mästarna Malmö FF lyfte ifjol fram flera unga spelare med lyckat resultat - som 18-åringarna Alexander Nilsson och Dardan Rexhepi. Men Malmös satsning inte är lika omfattande som Djurgårdens pengamässigt.

- Vi ligger någonstans mellan 8 och 11 miljoner om året. I det ingår också bidrag från kommun och sponsorer.

- Vi bestämmer budgeten från år till år. Men det blir iallafall inte mindre pengar i framtiden än tidigare iallafall, så mycket kan jag säga. 
 
Djurgårdens långsiktiga målsättning är att ungdomssatsningen ska stå för 40 procent av alla nya spelare i klubben. Pelle Svensson tycker att målsättningen är realistisk.

- Det är ju alltid svårt att säga vad som är egna ungdomsspelare. Om man räknar en kille som är 18 år och kommit till klubben som 17-åring så visst. Allt handlar om upptagningsområde och scouting. 

Publicerad 2011-01-11 kl 14:42
Annons
Annons
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå