POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Disciplinnämnden lägger ner anmälan mot ÖFK - SvFF agerade för sent

Foto: Bildbyrån

SvFF:s licensnämnd har tidigare anmält Östersunds FK till disciplinnämnden med anledning av det som framkommit i ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg.
Nu meddelar disciplinnämnden att anmälan läggs ner på grund av preskriptionstiden.
"Disciplinnämnden har i dagens beslut kommit fram till att anmälan skett för sent och är preskriberad, varför anmälan lämnas utan bifall", meddelar man på förbundets hemsida.

Östersunds FK:s före detta ordförande Daniel Kindberg står åtalad för flera fall av ekonomiskt brottslighet: grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Rättegången i Ångermanlands tingsrätt kommer att inledas den 5 september senare i år.

SvFF sade för ett drygt år sedan att man följde utvecklingen kring Kindberg, men att man då ville avvakta den rättsliga processen.

- Det är klart att vi följer det här. Samtidigt vill vi att den rättsliga processen ska ha sin gång, innan vi går in och gör något. Vi kommer inte dra igång någon parallell utredning vid sidan om. Vi måste avvakta den rättsliga utvecklingen av det här innan vi aktiverar oss, sade licensnämndens sekreterare Kjell Sahlström till Fotbollskanalen i juni i fjol.

När det väcktes åtal i våras valde licensnämndens dock att anmäla ÖFK till disciplinnämnden och representantskapsmötet (årligt möte som fattar beslut om eventuell degradering), med anledning av det som framkommit i ekobrottsmålet, men velat att processen ska vara vilande fram till att dom i Daniel Kindberg-härvan vunnit laga kraft. Ärendet har dock levt fortsatt för disciplinnämnden.

ÖFK har invänt att anmälan är preskriberad, med anledning av att en anmälan enligt Riksidrottsförbundets stadgar ska ske inom två månader från det en förseelse blivit känd. Licensnämnden har räknat på fristerna från det att åtal väcktes (i december 2018). Man har också tryckt på att licensnämnden kände till misstankarna sedan tidigare, och hänvisar då till Fotbollskanalens intervju med Kjell Sahlström i fjol.

Nu meddelar disciplinnämnden i ett beslut att anmälan läggs ner på grund av just preskriptionstiden.

"Disciplinnämnden har i dagens beslut kommit fram till att anmälan skett för sent och är preskriberad, varför anmälan lämnas utan bifall. Disciplinnämnden anser att det redan i juni 2018 genom rapporteringen i media och genom en granskning utförd av konsultföretaget EY på uppdrag av ett av de bolag som berörs av åtalet, framkommit tillräckligt tydliga uppgifter som skulle kunna ha lagts till grund för en anmälan om ekonomiska oegentligheter. Då anmälan skett mer än två månader efter detta är anmälan preskriberad", skriver man i sitt beslut, som publicerats på förbundets hemsida.

I Riksidrottsförbundets stadgar står:

"Påföljd för förseelse får inte åläggas någon, om inte förseelsen anmälts för bestraffning senast inom två månader från det förseelsen begicks eller blev känd. Påföljd får inte i något fall ådömas när fyra år förflutit från dagen för förseelsen".

Disciplinnämnden menar att beslutet inte kan bli något annat när regelverket är som det är.

"Disciplinnämnden vill också tillägga att två-månaders-regeln inte passar särskilt väl när det gäller mer komplicerade händelser och att bestämmelsen är utformad för förseelser i samband med idrottsutövande. Detta kan dock inte påverka bedömningen av hur bestämmelsen ska tillämpas i detta fall", skriver man i beslutet.

Beslutet kan överklagas fram till och med 24 juli.

Att detta ärende läggs ner betyder dock inte att Östersund definitivt inte straffas kring Kindberg-härvan, då det är förbundets representantskapsmöte som beslutar om eventuell degradering och disciplinnämnden om annat eventuellt straff. Anmälan från licensnämnden till representantskapsmötet har det ännu inte kommit något besked kring.

Publicerad 2019-07-10 kl 10:55
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå