Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Disciplinnämnden om beslutet som friar AIK: "Mycket positivt"

AIK slipper bengalböter för cupderbyt - och domen är prejudicerande. Den lindrigare tolkningen ska gälla alla föreningar som fullgjort sitt säkerhetsarbete.
- Mycket positivt, säger Disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger.

Under den gångna vintern kunde Fotbollskanalen avslöja innehållet i svenska fotbollförbundets nya tävlingsbestämmelser för 2015, där det bland annat ingick omfattande förändringar gällande bötesstraff vid användandet av pyroteknik och andra ordningsstörningar. Det så kallade "strikta ansvaret", som gällt tidigare, togs bort för att istället ersättas med ett "oaktsamhetsansvar".

Förenklat innebar det att SvFF inte skulle bestraffa själva förekomsten av exempelvis bengaliska eldar på läktaren, utan istället titta kvalitativt på föreningarnas säkerhetsarbete. Om matcharrangören ansågs ha gjort allt i sin makt för att förhindra eldandet, genom exempelvis visitationer, skulle det inte bli några böter. Oavsett hur mycket det sedan faktiskt brändes på läktarplats.

Därför blev många förvånade när Disciplinnämnden, trots de nya reglerna, tilldömde AIK böter på 200 000 (varav 175 000 för just bengalbränning) efter vårens cupderby mot Hammarby. AIK tyckte sig ha klarat av sina förpliktelser och levt upp till säkerhetskraven, men påpekade samtidigt att det enligt lag är förbjudet att kroppsbesiktiga arenabesökare så pass ingående som skulle krävas för att helt säkerställa att inga förbjudna föremål smugglades in.

Stockholmsklubben bestämde sig för att överklaga – och fick på tisdagen rätt. Riksidrottsnämnden, som ibland brukar benämnas som "idrottens högsta domstol", river upp Disciplinnämndens beslut och skriver en ny prejudicerande dom som ska gälla framöver.

"Sammanfattningsvis anser Riksidrottsnämnden att det har visats att föreningen gjort vad som ålegat den enligt gällande tävlingsregler för att motverka att pyroteknik användes på läktaren och att föreningen inte heller genom fel eller försummelse orsakat ordningsstörningen. Med ändring av Disciplinnämndens beslut så ska AIK således inte åläggas påföljd för ifrågavarande ordningsstörning", skriver Riksidrottsnämnden.

När Fotbollskanalen låter Disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger kommentera den nya skrivelsen tycker han att den är välformulerad och tydlig, och anser att Riksidrottsnämndens underlag blir en bra grund för Disciplinnämndens fortsatta arbete.

- Vi ser väldigt positivt på det här. Nu har vi fått sista spiken i bygget av det nya regelverket och vi kommer naturligtvis att följa Riksidrottsnämndens beslut när vi tittar på nya ärenden. Det innebär att om en förening genomfört ett gott säkerhetsarbete ska den inte tilldömas böter, säger Tallinger.

Men det sade AIK att de hade gjort redan från början, men då hävdade ni att säkerhetsarbetet inte var gott nog?
- Den gången fattade vi vårt beslut baserat på att säkerhetsdelegaten vid den aktuella matchen pekade på vissa omständigheter som gjorde att AIK inte fullt ut fullgjort sina skyldigheter vid arrangemanget. Det fanns en del brister och då utdömde vi böter. Men nu säger Riksidrottsnämnden att det är helheten som ska bedömas och att små detaljer inte ska påverka. Det var det vi ville ha svar på och nu känner vi en tydlighet kring vad som gäller.

Det är den stora skillnaden mot er tidigare tolkning?
- Ja, om säkerhetsarbetet på det stora hela är bra genomfört ska vissa delar i det som är mindre bra inte påverka helheten.

Publicerad 2015-06-23 kl 16:57
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons