POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Disciplinnämnden om Blåvitts banderoller: "Förolämpande"

Foto: Bildbyrån.

I dag kom beskedet att IFK Göteborg tilldelas böter på 25.000 kronor.
Klubben anmäldes av AFC Eskilstuna för banderoller som syntes på en läktarsektion.
- Texterna på banderollerna har varit förolämpande och riktade mot AFC, säger Disciplinnämndens vice ordförande Erlend Stavehaug till Fotbollskanalen.

Det var när IFK Göteborg mötte AFC Eskilstuna på Gamla Ullevi den 21 juli som banderoller på läktarplats syntes. De innehöll negativa budskap gentemot AFC och representanter i föreningen. Enligt Blåvitt var texterna som syntes på läktaren följande:

"AFC Poutana - slang på grekiska för (AFC Hora)".

"Ryssholm Sirot - Ryskla för "Ryssholm hemlös".

"Styra fotbollsförening som diktatur - det är Ryssholms signatur".

Disciplinnämndens vice ordförande Erlend Stavehaug berättar att disciplinnämnden har tillämpat gällande regelverk.

- Även om texterna delvis är på främmande språk så borde det ha tickat en varningsklocka när AFC och Ryssholm nämndes på banderollerna. Göteborgs supportrar har därmed gjort sig skyldiga till en ordningsstörning. Föreningen är ansvarig för sina supportrars uppförande och den arrangerande klubben har också ansvar för ordningen på matchen. Man borde ha kunnat upptäcka och kontrollera banderollerna vid visitationen. Göteborg har därmed brustit i sitt ansvar som arrangör, säger Stavehaug till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Disciplinnämnden utgår från att banderollerna inte varit gömda utan att man har kunnat upptäcka dem när banderollerna togs in på matchen. Sedan är det andra steget att när man upptäckt banderollerna gör man en bedömning av texterna. Finns det då en text som till exempel riktas mot det andra laget bör man vara extra noga i sin bedömning och kolla på vad det är för budskap. Om man inte förstår innehållet bör man misstänka att det inte är några positiva budskap som står där. Hade man gjort visitationen på rätt sätt så hade banderollerna stoppats från att komma in på arenan.

Varför blev det summan på 25.000 i böter?
- Vi tittade på bötesbelopp i liknande ärenden och kom fram till att 25.000 var en rimlig summa i det här fallet. Vi har gjort bedömningen att det inte på något vis har varit orimligt för Göteborg att få stopp på det här. Banderollerna var så pass stora och med den visitationen man haft så borde man både ha upptäckt och granskat banderollerna. Göteborg har inte heller invänt att man inte kunnat hitta banderollerna.

IFK Göteborg kan överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden (RIN), något klubbdirektör Max Markusson bekräftar för GP att man kommer göra.

När kommer i så fall ett beslut om den överklagan?
- Det är RIN som är nästa instans som avgör det. Klubben har en överklagandetid på sig och sedan krävs det även att RIN meddelar prövningstillstånd, säger Stavehaug.

AFC:s säkerhetschef Gino Torlo förklarade att anmälan var en markering mot IFK Göteborgs supportrar och hänvisade till när lagen drabbade samman 2017 och en banderoll från Blåvitt-supportrar anspelade på "Gulag", som är samlingsnamnet för de koncentrationsläger som fanns i det forna Sovjetunionen. 

- Vi vill markera starkt mot all form av kränkning. Speciellt mot Göteborgs fans eftersom att de har varit mest drivande i kritiken mot oss. Specifikt 2017 då man sa att man ville skicka tillbaka vår ordförande (Alex Ryssholm) till ett koncentrationsläger i Sovjet, sa Torlo, i mitten av augusti, till Fotbollskanalen. 

Blåvitts klubbdirektör Max Markusson svarade i sin tur bland annat så här på föreningens hemsida:

"IFK Göteborg beklagar det inträffade men ser inte hur man kan ha haft förutsättningar för att stävja händelserna inom ramen för vad som kan anses vara en rimlig resursallokering. Vi delar anmälarens syn på att kränkningar ej skall förekomma men vill ändå lyfta att det hade underlättat ifall AFC Eskilstuna även i fortsättningen väljer att följa SvFF:s reglemente kring 51%-regeln i syfte att undvika framtida provokationer gentemot svensk supporterkultur".

Publicerad 2019-09-09 kl 19:54
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå