Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Disciplinnämnden straffar ÖIS men inte Bajen: ”Förstår att vissa tycker att det är konstigt”

11å

Disciplinnämnden straffade ÖIS för fansens ”fria Dawit Isaak”-banderoll. Hammarby-fansens hyllning av polismördaren Jackie Arklöv gav inget.
- Kan förstå att det ser konstigt ut, säger nämndens vice ordförande Staffan Anderberg till fotbollskanalen.se.

Under Örgrytes match mot Hammarby på Gamla Ullevi hade några av ÖIS-fansen hängt upp en banderoll med budskapet ”Befria Dawit Isaak”, den svenska journalist som sitter fängslad i Eritrea.

ANNONS

Fotbollförbundets disciplinnämnd har bötfällt ÖIS på banderollen då det enligt förbundets regler är förbjudet med politiska budskap på allsvenska arenor.

Beslutet att bötfälla ÖIS har fått många att höja på ögonbrynen, då syftet med banderollen ansågs vara berömvärt – och Expressen erbjöd sig till och med att betala ÖIS böter, något klubben tackade nej till.

En annan detalj som fick folk att reagera var det faktum att medan banderollen om Isaak bötfälldes, så straffades inte Hammarby när några fans på Söderstadion höll upp en banderoll som hyllade den dömde polismördaren Jackie Arklöv.

Nu planerar fans runt om på de allsvenska arenorna att i en gemensam manifestation till stöd för ÖIS och Dawit Isaak göra liknande banderoller som den ÖIS straffades för.
- Hela det här fallet är så löjligt så det är klart vi måste markera, säger Victor Capel, ordförande i AIK:s supportergrupp Black Army, till GT och Expressen.

ANNONS

Disciplinnämndens vice ordförande Staffan Anderberg har inget emot stödet för Isaak, men tycker att det bör manifesteras utanför arenorna.

- Vi har yttrandefrihet, men i det här fallet har förbundet ett regelverk som säger att det inte hör hemma på en fotbollsläktare, säger han.

Hur ser du på att flera andra lags fans planerar liknande aktioner?

- Tja, kommer det in anmälningar så får vi titta på dem. Men man ska komma ihåg att ÖIS har överklagat och vinner de gehör så blir det prejudicerande.

Så om ÖIS frias kommer alla andra banderoller också göra det?

- Ja så ser jag det. Om banderollerna är identiska.

Hur ser du på att det är många som inte kan förstå hur banderollen om Jackie Arklöv inte bestraffades, medan den om Dawit Isaak straffades med böter?

- Vi fick ingen anmälan om den.

Men kan du förstå att det finns de som tycker att det är konstigt?

ANNONS

- Ja det kan jag absolut och jag stödjer arbetet med att fria Dawit Isaak - men nu har vi de här reglerna med matchdelegater, säger Anderberg, och syftar på att på varje allsvenska match finns det en så kallad matchdelegat var rapport ligger till grund för eventuella ärenden Och i fallet med Arklöv-banderollen missade matchdelegaten den, därför togs den inte upp.

Kan det bli aktuellt med en regeländring så att ni själva kan gå in och hantera ett ärende som exempelvis Arklö-banderollen om nu matchdelegaten missar den?

- Det är en fråga vi inte äger. Det är upp till klubbarna och förbundet att göra upp reglerna, sedan får vi förhålla oss till dem.

Örgryte har alltså protesterat mot domen emot dem då de inte tycker att banderollen faller under de bestämmelser om vad som inte är tillåtet på allsvenska arenor och skriver så här på sin hemsida:

ANNONS

”Vi anser att texten på banderollen är av humanitär karaktär och helt harmlös. Örgryte ser hellre att sina supportrar uttrycker stöd för Dawit Isaak än hänger upp banderoller som innebär att man skall krossa motståndare, förringa motståndare och/eller hata andra lag och städer. Örgryte är befriat från sådana banderoller och det är vi mycket stolta över.”

Publicerad 2009-10-14 kl 16:29
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto