Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Disciplinnämndens svar på kritiken från Blåvitts sportchef: "Då kan han inte reglerna"

Allsvenskan

Kennet Andersson är kritisk till disciplinnämndens avstängning av Sebastian Eriksson – som mittfältaren överklagat.
Men Kerstin Elserth, ordförande i disciplinnämnden, menar att Blåvitts sportchef inte kan reglerna.
- Det är fullt förståeligt att man blir arg, men det kan vara bra att man kan reglerna, säger Elserth till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

IFK Norrköping - Malmö FF
IFK Norrköping
Malmö FF
STREAMA IMORGON
Hammarby IF - Kalmar FF
Hammarby IF
Kalmar FF
STREAMA PÅ SÖNDAG
GAIS - IF Brommapojkarna
GAIS
IF Brommapojkarna
STREAMA PÅ SÖNDAG
BK Häcken - Mjällby AIF
BK Häcken
Mjällby AIF
STREAMA PÅ SÖNDAG
IFK Göteborg - Djurgårdens IF
IFK Göteborg
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ MÅNDAG

Under onsdagen kom beskedet att IFK Göteborgs Sebastian Eriksson stängs av en match efter sitt utbrott i samband med matchen mot Falkenberg.

Senare under kvällen valde Eriksson att överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden och riktade då hård kritik mot disciplinnämndens beslut.

När Fotbollskanalen når IFK Göteborgs sportchef Kennet Andersson är han tydlig med att han står bakom Eriksson - och passar samtidigt på att rikta skarp kritik mot disciplinnämnden.

- Vi står bakom Sebastian i det här. Jag som sportchef måste se till att våra spelare och ledare sköter sig på planen och vid sidan om och det har jag gjort. Det kommer jag fortsätta göra och jag tycker att ansvaret ska ligga där, att man ska sköta sig själv, säger han.

Annons

I matchen fick Eriksson ett gult kort men det har han inte uppfattat, menar Andersson, som samtidigt ställer sig frågande till att Eriksson inte fått respons på de svar han gett till domaren som anmält händelsen.

- Den här gången har det gått förbi mig och jag tycker inte att det här är okej. Man svarar inte helt enkelt. Anmälaren (domaren, reds. anm) har haft chans att yttra sig, men inte hört av sig för att svara på det Sebastian har att säga. Han har inte fått något gult kort och det finns inte heller någon film som visar det. Det har man inte tagit i beaktning och det känns inte bra alls det här.

Andersson menar också att det har tagit för lång tid innan beslut i frågan tagits och att det varit svårt att kommunicera med disciplinnämnden för att ta reda på om Eriksson skulle vara tillgänglig i IFK Göteborgs möte med AFC Eskilstuna, som spelades när anmälan kommit in till nämnden.

Annons

- Man vill ju prata med folk och skaffa sig en relation i stället för att bara ska ta elva dagar och sedan kommer det ett beslut rakt ner i knäet, säger han.

- Man får verkligen luska ut saker och i förra veckan fick jag försöka ta reda på vilket lag vi kunde ställa på plan eftersom att vi fått en anmälan mot Sebastian då. Vi fick vänta några dagar och i slutet av förra veckan visste vi inte om han kunde spela eller inte. Det måste vi kunna göra bättre 2019 i Sverige så att vi kan syssla med det vi ska syssla med. Att avgöra fotbollsmatcher på plan i stället.

Hur vill du att det här ska förbättra i framtiden?
- Jag vet inte exakt hur de jobbar i disciplinnämnden. Men vi vet att det går långsamt, det har vi bevis på att det gör mitt under brinnande allsvensk säsong. Det borde man kunna göra bättre. En dialog är också alltid skönt att ha med alla parter som är inblandade och det kan man lätt få in med dagens teknologi. Det är inga svåra saker och det känns tråkigt att när det väl tar elva dagar att få det här svaret, att anmälaren då inte ens har yttrat sig om Sebastians svar. Det känns provocerande faktiskt.

Annons

Hur problematiskt tycker du det är?
- Det är frustrerande.

Kan du förstå att folk tycker att Sebastian går för långt?
- Det som skriks i början är inte Sebastian utan det är flera som skriker. Men du har rätt. Man ska sköta sig och det tar vi upp med våra spelare och ledare. Det är inget snack om det. Sedan är det en del fakta som ska tittas igenom och hur man uppfattar saker.

Fotbollskanalen har också varit i kontakt med Kerstin Elserth, ordförande i disciplinnämnden, som ger sin syn på Anderssons kritik.

- Om man säger så här. Fjärdedomaren skriver i sin anmälan att Eriksson fick en varning i slutskedet för att han uttryckte någon form av missnöje mot domarinsatsen. Det framgår av matchrapporten att han fick en varning i minut 96. Men det har inte vi prövat, säger Elserth och fortsätter:

- Vad han är anmäld till hos oss är vad som har hänt sen. Vi har skalat bort en del av anmälan där det inte går att visa att Sebastian sagt. Men det andra, att han sagt "jävla mord är det". Det kopplar vi till hans missnöje över domarinsatsen och med tanke på det tycker vi att han ska stängas av en match. Men det är jättebra att de överklagar till RIN (Riksidrottsnämnden) så att vi får en prövning av det.  

Annons

Andersson var också kritisk till att det rådde oklarheter kring om Eriksson skulle vara tillgänglig när Blåvitt mötte AFC Eskilstuna i helgen.

Elserth är dock oförstående till kritiken. 

- Så här är det, och det vet elitföreningarna, att så länge vi inte har meddelat något beslut är det fritt fram att spela. Det är först när vi meddelat vårt beslut som föreningen och spelarna vet att det lämnas utan bifall eller om bifaller och stänger av. Då kan han ju inte regelverket och det tror jag säkert att de kan. Det här ärendet var inte färdigberett förrän i slutet av förra veckan och det finns det också en praxis att man inte ska stänga av precis innan en match för att tränarna ska veta vilka spelare som är tillgängliga. Och nu meddelar vi det här beslutet på onsdagen så att de har tillräckligt lång tid att anpassa matchtruppen till nästa match. Att komma med beskedet en dag innan match är inte lämpligt utan den här praxisen finns för att tränaren ska veta vilka spelare som är tillgängliga. Så länge vi inte har sagt något är det fritt fram att spela dem, säger hon.

Annons

Andersson riktar också kritik mot att det tar lång tid för er att fatta beslut. Hur ser du på det?
- Vi måste få in ett yttrande från Sebastian och samla ihop våra ledamöter. Det är inte så att vi jobbar på förbundet som heltidsanställda. Det här är ideella uppdrag vi har och det gäller att få ihop ett tillräckligt stort antal ledamöter och i går hade vi det. Det här gör jag på kvällarna. Det är möjligt att Göteborg har heltidsanställda tränare och klubbchefer men det har inte vi.

I sin anmälan menade också Eriksson att förtroendet för disciplinnämnden är "gravt skadat" då man tidigare under säsongen varken stängt av Hammarbys Vladimir Rodic efter ett agerande mot linjedomaren i Bajens hemmapremiär, eller Haris Radetinac för hans stämpling mot Malmö FF:s Arnor Traustason.  

- Så är det i samband i domstolar och nämnder som fattar beslut. Då blir det alltid kritik. Det är fullt förståeligt att man blir arg, men det kan vara bra att man kan reglerna, säger Elserth.

Annons

I ett mejl utvecklar Elserth regelverket med tre situationer där disciplinnämnden varit inblandade.

Det första fallet gäller när Paulinhos röda kort från cupsemifinalen i våras upphävdes. 

"Huvuddomaren eller hans team har sett situationen och huvuddomaren har gett ett gult eller rött kort. Då finns det en regel i tävlingsbestämmelserna som säger att om beslutet är uppenbart oriktigt kan disciplinnämnden i efterhand ta bort de disciplinära konsekvenserna, dvs. ta bort kortet. Det förutsätter en ansökan från spelaren eller föreningen. Det skedde med Häckens Paulinho", skriver Elserth. 

Det andra fallet rör Hammarbys Vladimir Rodic och Djurgårdens Haris Radetinac som bägge har undvikit straff under den allsvenska säsongen.

"Huvuddomaren eller hans team har sett situationen men beslutat sig för att inte ingripa. Sedan sker en anmälan av huvuddomaren eller någon helt annan person till disciplinnämnden. Men eftersom huvuddomaren redan har bedömt situationen kan disciplinnämnden inte pröva anmälan och det även om huvuddomaren har missat någon del i situationen. Det finns ingen regel som ger disciplinnämnden möjlighet att pröva anmälan, varför anmälan avvisas. Det skedde med Djurgårdens Haris Radetinac. Men det går även att jämföra med Hammarbys Vladimir Rodic där huvuddomaren själv gjorde en anmälan trots att Rodic redan fått ett gult kort. Den anmälan avvisades också."

Annons

Elserth ger också ett tredje exempel från när Carlos Strandberg tillhörde AIK.      

"Huvuddomaren och hans team har inte sett situationen och alltså inte bedömt den. Om det då sker en anmälan till disciplinnämnden så kan nämnden pröva anmälan eftersom händelsen inte är bedömd. Så skedde med AIKs Carlos Strandberg", skriver hon.

Publicerad 2019-07-24 kl 21:22

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto