Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Division 3-klubb utmanar allsvenska storklubbar i U-slutspelen

Foto: Bildbyrån

Täby FK har i år haft ett A-lag i division 3, men U19-laget och U17-laget är bland de bästa i landet.
Den tidigare Djurgårdstränaren Martin Sundgren har en stor del i klubbens fantastiska ungdomsutveckling.

I helgen spelas semifinalerna i både U17- och U19-slutspelen. Fem av de sex deltagande klubbarna är Elfsborg (U17 och U19), IFK Göteborg, Malmö FF, Brommapojkarna, och AIK. 

Den sjätte klubben har semifinalister i både U17 och U19: Täby FK. En klubb med runt 2000 medlemmar, en omsättning på 8,5 miljoner kronor per år, ett A-lag i division 3, och resultatet av sammanslagning av Täby IS och IFK Täby år 2012. 

Hur kan en så pass liten och ny Stockholmsklubb vara så pass framgångsrik? 

Fotbollskanalen har pratat med sju personer – ledare och tidigare spelare i klubben – och alla använder samma ord: tydlighet. Tydlighet i allt från beteenden till spelsätt till målsättning. A-lagstränaren Daniel Erlandsson pekar också mot en persons stora påverkan. 

- Martin har inte bara fått alla att spela och träna på samma sätt, utan han ställer extremt höga krav på tränare och på spelare. Det gör att en vill gå den här extra metern varenda gång, lägga den extra timmen hemma som behövs, och han har även fått in att det handlar om att vinna fotbollsmatcher. Vi gör det på vårt sätt, vi har en identitet som är viktig och vi förhåller oss till, men vi vill hela tiden mera. 

- Han får ut jävligt mycket av sina tränare, och de får ut mycket av sin spelare. En spelare som vet precis vad som väntas av honom, då kan han på ett enklare sätt försöka göra de uppgifterna han får. 

Martin i det här fallet är Martin Sundgren, den tidigare Djurgårdstränaren som anställdes som akademiansvarig i Täby FK år 2014. Året efter började han att sätta igång något. Tre av huvudpunkterna efter det har varit att att ha positiva beteenden, utvecklas för att vinna, och ett etablerat spelsätt i alla lag. 

- Många gånger när man sätter ner sånt där kan det ta olika vägar, men där har vi varit tydliga med att det är såhär vi jobbar. Viker man ifrån det så blir det fel. Då får vi gå in på rätt spår igen. Den tydligheten och systematiken är en anledning till att vi kan göra resultat på tävlingsavdelning (U17, U19, A), säger Sundgren. 

De har en målsättning med att minst 75 procent av A-truppen ska vara egenfostrade och att minst fem stycken ska flyttas upp från U19 till A-laget varje år. En underlättande faktor där är att U17, U19, och A-laget spelar på ett liknande sätt. 4-4-2 som grundformation, med hög intensitet och högt tempo i matcherna. 

- Och vi försöker senioranpassa vårt sätt att spela fotboll på. I vissa lag i U19-serien fortsätter man att spela ”pojklagsfotboll” med en lite bättre nisch på. Sedan har de väldigt svårt att ta steget in i seniorverksamheten, säger U19-tränaren Per Johansson. 

Dock var det A-laget som började att spela som U17 och U19, och inte tvärtom. 

- Förra säsongen handlade om att ställa om. Att jobba på samma sätt, spela på samma sätt, träna på samma sätt, prata samma språk. I år har det burit frukt och det skulle jag säga är den största orsaken till att spelarna vi har lyft upp har levererat på en gång, säger A-lagstränaren Erlandsson. 

- Om vi har haft en avstängd yttermittfältare och om vi har en yttermittfältare i U19 som är tillräckligt vass, då kan han gå in och göra samma sak. Det har varit det bästa i år. Att vi har haft det utbytet. 

Även om det finns utrymme för egen prägel, så ska lagen spela på ett liknande sätt och göra liknande saker. U17-tränaren Alexander Åsberg pratar om premiären tidigare i år, en 2-1-seger borta mot AIK. Trots det var Sundgren missnöjd. 

- Det var inget jubel utan det i princip en utskällning för att vi hade spelare som inte gjorde rätt saker. Det säger ganska mycket om vad det är för krav vi har på spelarna och ledarna, säger Åsberg.

Att ha bra beteenden handlar dock inte bara om att följa laginstruktioner, utan även mindre saker i samband med träningar och matcher. 

- Hur man förhåller sig till regler, hur man uppträder mot varandra. Jag tror det är de bitarna som banar vägen för att man sedan kan jobba med det fotbollsmässiga. Respekt för varandra, passa tider, packar sina väskor, gör saker rätt, har en schysst attityd mot omgivning, säger Stefan Lemoine som jobbar med utveckling på pojksidan. 

- Vi håller på att sätta en ny kultur och det är väl en fördel när man är en ny förening. Det är ingenting som är satt, utan vi formar den. 

Det finns till och med extra träningspass, X-pass, där en av två delar är social träning. Den delen startades dock först i år enligt X-pass-ansvarige Johan Göransson. 

- Anledningen är att skapa en klubbkänsla där spelarna får lära känna allihopa.

- Det handlar om hur man samspelar i grupp, hur man är mot varandra om någon missar ett skott, någon missar en passning. Att man tar hand om varandra snarare än att man blir, som det lätt kan bli, frustrerade på varandra.

Förutom semifinalerna i U17 och U19 har fler positiva resultat synts. A-laget säkrade i år uppflyttning till division 2. Dessutom finns Adam Bergmark Wiberg. Han flyttade direkt från Täbys U19-lag, där han hade gjort 47 mål i U19-serien på två år, till Gefles A-lag där han får spela kontinuerligt. 

Bergmark Wiberg, barnbarn till Orvar Bergmark, understryker hur väl han trivdes i sin tidigare klubb. 

- Extremt bra på det sättet man går ut till alla spelare och ledare med vad som gäller för alla. 

- Det är bra grejer klubben står för. Det är bra värderingar. Om man verkligen lyssnar på det och tar efter, då blir man bättre som person, bättre i skolan, bättre på att planera, och då bättre på fotbollsplan. Deras värderingar hjälper mig fortfarande idag. 

- De är noga med att ”jo, fotbollen är sjukt viktig, men allt med skolan är också jätteviktigt, så kan du kombinera det blir det hur bra som helst”. Man börjar verkligen ta ansvar. Inte för att jag inte gjorde det, men verkligen ännu mer i skolan. Mina betyg blev bättre, jag lärde mig planera vilket gjorde att jag fick mer tid att träna fotboll när jag ville träna extra. Då hjälpte de mig att träna extra. Märkte jag att det var tungt i skolan, då hjälpte dem mig med det också. De är duktiga på att gå till personen och hjälpa den.

Allt det här har gjort att klubben nu två matcher var för U17 och U19 ifrån att vara landets bästa. U17-laget spelar semifinal mot MFF idag, där Täbys 16-åring Ilyas Amiri är i fokus efter 32 ligamål i år, och U19-laget mot Elfsborg på söndag.

Publicerad 2017-10-21 kl 08:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons