POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Djurgården kan ta guld - prick ett år efter festen som blev vändningen för klubbens satsning

Foto: Bildbyrån.

STOCKHOLM. Djurgården har möjligheten att hem ta hem SM-guldet under lördagen.
Och dagen för exakt ett år sedan kan mycket väl ha spelat en stor roll i satsningen som lett fram till det.
Då lyckades vd:n Henrik Berggren övertygas om att stanna kvar, berättar Bosse Andersson i en intervju med Fotbollskanalen.

 Bosse Andersson medger att han inför säsongen inte riktigt såg det här läget komma för Djurgården, som vid ett kryss mot IFK Norrköping under lördagen säkrar SM-guldet 2019.

- Hade någon sagt innan säsongen att vi skulle ha allt i egna händer inför sista omgången, då... Däremot har vi jobbat långsiktigt för att göra Djurgården framgångsrikt. Vi har fått jobba extremt hårt för att komma hit och jag är extremt stolt över att vi gjort det på vår sätt och att vi är här nu, säger sportchefen.

När han och vd:n Henrik Berggren återvände till klubben i november 2013 befann sig klubben i en helt annan situation. Ekonomin var körd i botten och framför allt stora spelarförsäljningar räddade Djurgården, som med tiden byggts upp till en klubb att räkna med i toppen av allsvenskan.

- Det är inget att sticka under stolen med, att vi hade tuffa förutsättningar. Det är det som är härligt, att vi är många som har jobbat hårt och att vi i Djurgården nu kan driva över våra egna beslut och vår egen utveckling. Nu känner jag en stolthet över att vi gjort det tillsammans. Sen är det så i fotboll att man inte kan leva på gamla meriter, det är bara nästa match som gäller. 

Är du stolt över dig själv?
- Ja, det är klart att jag är stolt över mig själv. Det handlar om att ta ansvar. Man ska ha stor respekt för att det är jävligt svårt att driva en fotbollsklubb. Jag har tagit mycket ansvar och jag har jobbat hårt. Jag är extremt stolt över att vi är där vi är, att vi är nära att vinna ett SM-guld. Det är klart att det skulle vara helt fantastiskt att ta hem det. 

Det här året skulle dock ha kunnat se helt annorlunda ut vad gäller Djurgårdens organisation. I september förra året offentliggjorde nämligen Henrik Berggren att han skulle lämna klubben för en tjänst hos Svensk Elitfotboll. Då sa Bosse Andersson till Fotbollskanalen att han själv funderade över sin framtid.

- Vi sa att vi en dag skulle sluta tillsammans och det är klart att jag funderar på om vi ska gå tillsammans, och den biten, sa Andersson.

Nu säger sportchefen:

- Det är klart att jag funderade på vad jag skulle göra. Jag tror det är viktigt att man som förening väljer hur man vill jobba och har man ett upplägg med en vd och en sportchef så krävs det ett bra samarbete. Det är klart att jag ställde frågan (om framtiden). Det är ju inte jag som avgör min egen framtid, det finns en styrelse som gör det, och det är klart att det ventilerades då.

Berggren blev till slut kvar i Djurgården. I mitten av november i fjol gick han ut och berättade att han kovänt och tänkte stanna i klubben.

Faktum är att dagen för exakt ett år sedan i dag, den 2 november 2018, spelade en viktig roll i den nämnda processen. I alla fall enligt Bosse Andersson.

Den 2 november förra året fyllde ”Henke” 50 år och den dagen tror jag var betydelsefull för den kärleken som han fick då när han fyllde år låg nog mycket till grund för det beslut han fattade sen.

Det var då han ändrade sig?

- Ja, det tror jag.

- Och nu är det en guldfinal den 2 november. Det är klart att mycket av det här jobbet handlar om att lyssna till hjärtat och det gjorde ”Henke”. Jag hoppas att det blir en dag för hjärtat även när ”Henke” fyller 51.

Var det så att ni två bestämde er för att göra en "satsning" till?
- Jag var väldigt uppdaterad kring hans situation. Han fattar ju sina egna beslut, men däremot hade vi stimulerat varandra och vi hade gjort många saker som varit bra, så varför ska man sluta då? Vi kände oss inte riktigt färdiga. Vi hade gjort många saker som gjorde att 2019 kunde bli väldigt bra. Jag tror inte han ångrar sitt beslut och självklart är jag och alla djurgårdare väldigt glada över att han är kvar.

På frågan hur länge Andersson vill köra på i Djurgården svarar han:

- Det får framtiden utvisa. Jag är väldigt motiverad för att fortsätta min gärning i Djurgården om det är så att styrelsen och medlemmarna vill det.

IFK Norrköping-Djurgården har avspark klockan 13.00 under lördagen. Matchen sänds på C More Fotboll och kan streamas på cmore.se. Sändningen startar klockan 12.00.

FAKTA

Sändningstider för sista omgången

12.00 Hammarby-Häcken - C More Live, cmore.se, TV4, TV4 Play.
12.00 IFK Norrköping-Djurgårdens IF - C More Fotboll, cmore.se
12.00 Örebro SK-Malmö FF - Sportkanalen, cmore.se
12.50 AIK-Gif Sundsvall - C More Live 2, cmore.se
12.50 Falkenbergs FF-AFC Esklistuna - C More Live 3, cmore.se
12.50 IK Sirius-Kalmar FF - C More Live 4, cmore.se
12.50 Helsingborgs IF-IF Elfsborg - C More Live 5, cmore.se.
12.50 IFK Göteborg- Östersunds FK - C More Golf, cmore.se

Publicerad 2019-11-02 kl 08:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå