Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Djurgården om AIK:s Afrikasatsning: "Jävligt spännande"

I går avslöjades AIK:s planer på att köpa en ny klubb i ett afrikanskt land. I dag hyllas AIK unisont av allsvenska toppklubbar - men ingen verkar vilja följa efter.

- Generellt... jättespännande! Kul att någon vågar ta nya grepp, säger Djurgårdens ordförande Tommy Jacobson till FotbollDirekt.se.

I går avslöjade FotbollDirekt AIK:s planer på att antingen köpa en klubb eller bygga upp en klubb i ett afrikanskt land. Under hösten har Solnaklubben besökt Sierra Leone, Rwanda och Ghana på vad som sett ut som rena scoutingresor.
Men resorna har också handlat om att kolla upp möjligheterna att köpa eller bygga upp en klubb och i förlängningen bygga en AIK-akademi utomlands.

ANNONS

FD frågade ut ett antal allsvenska toppkonkurrenter hur de ställer sig till AIK:s satsning - och det är positiva tongångar. AIK hyllas för sitt visionära tänk, inte minst av ärkerivalen Djurgården:

- Generellt... jättespännande! Kul att någon vågar ta nya grepp, säger Djurgårdens ordförande Tommy Jacobson.

- Vi har inte direkt tänkt på samma sak, men man ska aldrig säga aldrig. Det blir hur som helst jävligt spännande att följa AIK:s satsning, fortsätter Jacobson.

Helsingborgs klubbdirektör Paul Myllenberg ser det som naturligt att en klubb som AIK prövar idén med en egen klubb utomlands.
HIF har samarbetat med sydafrikanska Stars of Africa, varifrån man också hämtat mittfältsstjärnan May Mahlangu. Men samarbetet har också inneburit problem, och Myllenberg höjer på varningsfingret.

- Jag är inte så överraskad över AIK:s satsning, vi har ju själva haft en akademi och May Mahlangu är ett resultat av det. Men det är ju något som sker dagligdags utomlands, Sverige ligger lite efter på den här fronten, säger Myllenberg, och fortsätter:

ANNONS

- Vi har ju som sagt provat det här, men acklimatiseringen blev för omfattande, det blev större problem än vad man kunde tro. Och det här var i Sydafrika, som ändå är Afrikas mest utvecklade land - det kanske säger en del om svårigheterna.

Klubbdirektören slår fast att HIF inte kommer göra någon liknande satsning.

- Nej, nu har vi lagt om strategi, så det är inget vi kommer satsa på i dagsläget.

Hos HIF:s ärkerival Malmö FF lovprisar man AIK:s planer, men avfärdar lika snabbt idén om något eget:

- Spännande med nya vägar, det är utvecklande för svensk fotboll, säger MFF-ordföranden Håkan Jeppsson...

- ... men det låter inte som något för MFF. Vi har vår egen ungdomsakademi - vi vill jobba med närområdet. Det känns som alldeles för stora risker att ha det så långt bort som i till exempel Afrika. Sedan ska man förstås aldrig utesluta någonting.

I Kalmar har man lång och mestadels lyckad erfarenhet av att hämta spelare i Brasilien, och tränaren Nanne Bergstrand menar att rena scoutingresor är något man inte kommer avvika ifrån.

ANNONS

- Det låter smalt med den här rena klubbsatsningen, därför att det handlar ju fortfarande om att hitta talanger. det är ju det som är själva slutmålet, säger Bergstrand.

- Sedan om man väljer att göra det via en resa eller om man har en akademi, det är ju bara en fråga om vad man tror fungerar. Det är inte säkert att det ena är bättre än det andra.

Låter inte som att ni inte har några planer på en egen motsvarighet?

- Nej, inte just nu. Däremot vill vi ha en öppenhet och vilja att pröva nya vägar. Det gäller att hitta en marknad där du har rätt ingångar och kontakter. Men det är bra av AIK att vilja prova nya vägar, absolut.

Elfsborgs ordförande Bo Johansson väljer att ligga lågt i frågan:

- Jag har ingen uppfattning, så jag vill inte uttala mig om det. Jag måste sätta mig in i frågan bättre först, säger Johansson.

Publicerad 2012-01-04 kl 20:59

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto