POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Djurgården sålde spelare för nästan 50 miljoner: "Bosse har gjort det fantastiskt"

Foto: Bildbyrån.

Försäljningar för nästan 50 miljoner – Michael Olunga borträknat.
Djurgården presenterade på tisdagen en glädjande årsredovisning.
- Bosse (Andersson, sportchef) har gjort ett fantastiskt jobb, säger ordföranden Lars-Erik Sjöberg till Fotbollskanalen.

Den 10 mars håller Djurgården Fotboll årsmöte för sina medlemmar. På tisdagen presenterade man därför sin årsredovisning för 2016.

I den går att läsa att klubben under fjolåret gjorde en vinst på hela 36,7 miljoner kronor – och att det egna kapitalet nu är uppe i dryga 53 miljoner. 2015 var det egna kapitalet på 16,7 miljoner.

Det är inte svårt att hitta förklaringen till de positiva siffrorna. Dif sålde nämligen Emil Bergström (Rubin Kazan), Omar Colley (KRC Genk), Sam Johnson (Wuhan Zall) och Sebastian Andersson (IFK Norrköping) vilket genererade intäkter på 49,2 miljoner.

- Det har gett oss andrum ekonomiskt och det visar att Djurgården är en bra skola att gå vidare från, att vi är en attraktiv klubb att komma till, säger klubbens ordförande Lars-Erik Sjöberg till Fotbollskanalen.

Så sent som 2014 var Djurgården i ekonomisk kris och tvingades då att börja sälja spelare. Sportchefen Bosse Andersson förklarade i en intervju med Expressen att klubben riskerade att förlora i elitlicensen. Ett knappt år senare gav han för Fotbollskanalen sin bild av hur det varit att hantera klubbens ekonomiska situation.

- När vi klev in i det här insåg vi att vi behövde ta jävligt många tuffa beslut, som att sälja spelare, vi måste ha en organisation som är ändamålsanpassad till oss. Vi kan inte ha hur mycket folk som helst anställda på Kaknäs. Och vi har minskat kostymen ganska mycket, sa Andersson.

Lars-Erik Sjöberg berömmer nu arbetet som sportchefen gjort.

- Bosse har gjort ett fantastiskt jobb. Det är en sak att sälja, och det är han väldigt skicklig på men sedan ska du också hitta nya intressanta spelare att rekrytera och där har vi också varit väldigt framgångsrika de senaste åren. Ett väldigt högt betyg för Bosse. Vi är väldigt glada för det jobb han gör.

Precis som flera andra allsvenska föreningar går Stockholmsklubben dock back på driften, hur mycket preciseras inte i redovisningen. Sjöberg menar att det är en svår nöt att knäcka för de alla klubbar.

- Jag tror att de flesta jobbar med att ha en balanserad rörelsebudget och ibland kan det vara svagt positivt och ibland svagt negativt. Det är nog verkligheten för alla klubbar. Sedan kan du ha spelarförsäljningar eller som Malmö lyckas komma ut i Europaspel som gör att intäkterna drar iväg. Att kunna generera stora överskott i rörelsen är jättesvårt. Så fort du får överskott vill du använda det till en förbättrad spelartrupp till exempel, eller göra andra investeringar.

Är det dags att skörda det arbetet ni gjort nu?
- Vi har hela tiden verkligheten att vi måste ha rörelsen i balans. Det ger vissa begränsningar i hur mycket man kan gasa för vi kan inte dra på oss kostnadsmassa för då har vi ätit upp det nya egna kapitalet som vi skaffat oss. Däremot kan man göra engångssatsningar att få in spelare som är intressanta och nu har vi helt plötsligt den möjligheten. Att vi kan ta hem Andreas Isaksson och Kim Källström är ett bevis på att vi skapat det här utrymmet.

Försäljningen av Michael Olunga skedde i januari i år och kommer att synas i nästa års årsredovisning.

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-03-07 kl 17:14
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå