POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Djurgården slipper betala polisnota

Djurgården slipper betala polisens kostnader i samband med måndagskvällens fotbollsderby på Råsunda i Solna.

Stockholmspolisen tänker inte kräva Djurgården på ersättning trots att Rikspolisstyrelsen (RPS) kräver detta. Inom polisen tolkar man en lag från 1993 olika.

- Lagen säger att polisen ska ta betalt för att hålla ordning men denna lag har polisen följt dåligt, säger Lars Tonneman, chef för polisrättssektionen vid RPS.

RPS uppmärksammade förra året att polismyndigheterna i landet följde ordningslagen från 1993 dåligt och har därför utarbetat riktlinjer för hur lagen ska följas. Riktlinjerna blir klara denna vecka.

-Våra riktlinjer går ut på att precisera vad ordningslagen säger. Polisen kan inte välja vilka lagar vi ska tillämpa, säger Lars Tonneman.

Stockholmspolisen tolkar lagen annorlunda än RPS.

-Lagen säger inte att vi ska eller måste ta betalt utan bara att vi har möjlighet att göra det. Inför kvällens match på Råsunda har vi valt att inte ta betalt, säger Kjell Lindgren, informatör vid Stockholmspolisen.

Han framhåller att Stockholmspolisen tidigare inte velat ta betalt av fotbollen.

-Vi har i stället tagit betalt för andra arrangemang, säger han.

Kjell Lindgren vill inte säga hur stor polisens insats på Råsunda på måndagskvällen blir.

-Det blir en normal derbyinsats och de brukar vara större än vid andra matcher, förklarar han.

Kammarrätten i Göteborg har i en dom fastslagit att polisen ska ta betalt av klubbar som är aktiebolag och som arrangerar matcher i vinstsyfte. Betalning ska ske vid insatser där poliser arbetar i och utanför arenan, på parkeringsplatser och i t-baneuppgångar i anslutning till matcherna. Däremot får inte polisen ta betalt för sina insatser om supportrar ställer till bråk längre brott från matcharenan.

Inför kommande derbyn ska Stockholmspolisen fortsätta sina diskussioner med klubbarna så att man kan komma fram till en lämplig lösning för alla parter.

-Det kan bli så att klubbarna får betala en del av kostnaderna, säger Kjell Lindgren.

TT

Publicerad 2011-04-04 kl 13:16
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå