Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/DJURGÅRDEN

Dif:s katastrofresultat - 12 miljoner minus trots mångmiljongåva

Foto: Scanpix

Här är Djurgårdens ekonomiska katastrofresultat.

Trots gåvor på uppemot tolv miljoner kronor går klubben minus tolv miljoner för 2013.

- Vi är givetvis besvikna, säger ordföranden Lars-Erik Sjöberg till fotbollskanalen.se.

Samtidigt som det var landskamp i Turkiet så avslutades Djurgårdens årsmöte och det var inga goda ekonomiska nyheter som medlemmarna fick ta del av.

Resultatet för 2013 då Djurgården omsatte 105 miljoner blev minus 12 miljoner kronor - ett resultat som kunde varit ännu sämre om det inte vore för de pengar klubben fått från medlemmar. Gåvor som uppgått till hela tolv miljoner kronor.

- Det handlar om ett rörelseunderskott i nivån omkring fyra miljoner kronor. Därtill har vi  gjort ett antal avskrivningar, där vi skrev av tillgångsposter, vilket gör att vi kommer att redovisa ett totalt underskott på tolv miljoner kronor, säger ordföranden Lars-Erik Sjöberg till fotbollskanalen.se.

Hur ser ni på det resultatet?

- Det är givietvis en besvikelse. När vi gick in i 2013 hade vi stora ambitioner kring flytten till Tele2 och hade räknat med att gå plus minus noll. Men vi visste att vi skulle få ökade kostnader kring flytten, och nu visade det sig bli mycket av den varan. I kombination med en dålig sportslig inledning, där publiken minskade på Stockholms Stadion, blev det så här. Vi är självklart inte nöjda.

Det hade blivit ännu värre om ni inte räddat upp resultatet med hjälp av gåvor?

- Vi har ju flera stora intäktsposter i verksamheten, och det är sant att vi fått bistånd av våra supportrar genom   olika upprop. Vi ser inga konstigheter med det. Det sker ju även i andra stora klubbar och även internationellt att fans och medlemmar och andra närstående ger ekonomiska bidrag. Vi ser det som en del av vår finansiering. Sedan är det ju alltid bättre att kunna använda pengarna till offensiva satsningar, till exempel förvärv. Det som var synd var att vi fick ta pengarna till att täcka förluster.

Det säger väl en del om hur driften mår när man får stora gåvor och ändå visar upp ett minus på tolv miljoner kronor? 

- Vi är besvikna med att vi inte fick driften att gå ihop. Men under hösten har vi tajtat till det rejält och minskat kostnaderna.

Hur kunde det bli så här?

- Att flytta mitt under säsongen är ingen billig lösning. Man ska ta sig in i nya system och i nya rutiner. Det blev tuffare än vi räknat med. Sedan inträffade flera engångshändelser som påverkade oss. Vi utsattes för ett bombhot vid en testmatch vilket gjorde att säkerhetskraven skärptes, och det kostade. Samma sak med incidenten mellan Hammarby och Gais. Efter den matchen ställdes ju högre krav på oss också, inte bara på Hammarby. Men vi känner ändå att vi är på rätt väg nu även om 2013 blev tufft ekonomiskt. Vi har rättat till mycket redan nu.

Vad får det här för effekter på er sportsliga verksamhet?

- Det ska inte synas där. Visst måste vi alltid rätta mun efter matsäck, men vi har kunnat hantera det på ett bra sätt. Vi har ju redan satt truppen och den sportsliga ledningen för säsongen och känner att vi kan se fram emot säsongen med tillförsikt.

Djurgården poängterar att de pengar som byggföretaget Peab betalade ut till följd av Tele 2-arenans försenade invigning inte är en del av resultatet för 2013. De redovisades i bokslutet för 2012.

Texten är uppdaterad

Publicerad 2014-03-05 kl 20:21
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons