Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Djurgården kan få ny polisnota för derbyt: "Måste ha lite tålamod"

Regeringen tänker slopa polisnotorna. Ändå kan Djurgården faktureras för Stockholmsderbyt om två veckor.

- Vi måste invänta och analysera budgetpropositionen, säger Stockholms länspolismästare Mats Löfving.

På tisdagen meddelade justitieminister Beatrice Ask (m) att den betalning som polisen krävt in för bevakning av de så kallade idrottsaktiebolagen helt ska upphöra. Det innebär att de matcher som exempelvis AIK, Hammarby, Djurgården och Örebro spelar från och med årsskiftet likställs med evenemang anordnade av ideella föreningar. Därmed gäller samma regler för ovan nämnda lag som för till exempel Malmö FF eller IFK Göteborg.

Däremot meddelar Ask att de inbetalningskrav som redan skickats ut fortfarande gäller. Precis som vanligt vid lagstiftning träder de nya direktiven i kraft först efter att frågan behandlats och röstats igenom i riksdagen. I det här fallet före 1 januari 2014.

ANNONS

– Regler gäller inte retroaktivt. Ersättningsskyldigheten avskaffas vid årsskiftet och fram till dess är det de reglerna som gäller. Där måste allt skötas enligt laga ordning och det kan inte jag ha åsikter om. Någon retroaktivitet i reglerna kommer inte att beslutas om från regeringens sida, sade hon till fotbollskanalen.se på tisdagen.

Därmed kvarstår de miljonkrav som redan riktats mot Stockholmsklubbarma under de två år som den nuvarande tillämpningen har använts av polisen. Dessutom kan fler fakturor ramla in under hösten. Stockholmspolisens länspolismästare Mats Löfving välkomnar visserligen regeringens ställningstagande, men påpekar samtidigt att det ännu så länge inte finns några skriftliga förhållningsorder att gå på.

- Jag tycker att det är väldigt bra att regeringen tar tydlig ställning i den här frågan, men än så länge har vi bara muntliga besked från Regeringskansliet att gå på. Därför vill vi till att börja med att läsa vad regeringen skriver i budgetpropositionen som kommer nästa vecka, hur exakt förslaget ser ut och vilka skäl som åberopas, säger Löfving till fotbollskanalen.se.

ANNONS

Vad händer efter det?

- Sedan får vi följa lagstiftningsprocessen. Det är ju riksdagen som slutgiltigt ska besluta om detta. Dessutom är det väldigt viktigt att vi från polisens sida hanterar det här på ett enhetligt sätt i hela landet. Störst fokus ligger givetvis vid idrottsklubbarna, men motsvarande frågeställning är ju även aktuell för andra arrangörer som anordnar kulturevenemang. Därför har Rikspolisstyrelsen tagit stafettpinnen för att samordna hur man tacklar det här från svensk polis fram till årsskiftet.

Om mindre än två veckor spelas ett Stockholmsderby mellan Djurgården och AIK. Kan ni säga hur det blir med faktureringen kring den matchen?

- Vi måste nog be att få läsa budgetpropositionen först, och se hur det här förslaget är utformat. Innan dess vill jag inte ha någon uppfattning.

Regeringens förre utredare Björn Eriksson anser att varje polisdistrikt redan nu bör ta ställning för att slopa fakturorna. Hur ser du på det?

- Ja, man kan väl säga att Björn Erikssons utredning inte har fått något större gehör när man tittar på hur regeringen valt att lösa den här frågan. Det är nog bättre att vi funderar på vad regeringen skriver i budgetpropositionen och inte så mycket på vad Björn Eriksson tycker.

ANNONS

Varför är det så viktigt att avvakta Rikspolisstyrelsens enhetliga bedömning?

- Det här är ju något som berör hela landet, inte minst när det gäller stadsfestivaler och annat som varit omdiskuterade på många håll. Därför tror jag att det är bra att Rikspolisstyrelsen samordnar hela polisen, så att vi agerar unisont fram till dess att lagstiftningen börjar gälla vid årsskiftet. Man måste ha lite tålamod med att avkräva oss svar.

När kommer Rikspolisstyrelsen med sitt utlåtande?

- Det törs jag inte säga, men rimligen inte förrän vi läst och analyserat vad som står i budgetpropositionen som kommer nästa vecka.

- Men det här är ju en prioriterad fråga som kommer att hamna högt upp på dagordningen.

Mats Löfving är noga med att påpeka att Stockholmspolisen inte ser något egenvärde med att ta betalt från idrottsaktiebolag. För dem handlar det mer om att få fullständig klarhet i vad som gäller innan man ändrar sitt förhållningssätt.

- Vi har egentligen aldrig uppfattat det som vår uppgift att ha åsikter kring om klubbarna ska betala eller inte. Det är ju heller inte polisen som får del av pengarna, utan de hamnar ju direkt hos Regeringskansliet. Vår grundprincip är att alla ska kunna lita på polisen tillämpar lagen på ett riktigt sätt, säger han.

ANNONS

Däremot har han märkt av att frågan "legat och skavt" i samarbetet mellan polisen och fotbollsklubbarna.

- Det är något som legat i bakgrunden i de resonemang vi haft sinsemellan. Därför är det väldigt bra att vi får en lösning nu.

Publicerad 2013-09-11 kl 13:59

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto