Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Scanpix

Djurgården stoppar flaskförsäljning - och vägde det inkastade päronet

Djurgården lade stor kraft på yttrandet till fotbollförbundet. Stockholmsklubben vägde det inkastade päronet – och lovade att sluta sälja dryck i petflaskor.

- Vi ville vara extremt noggranna, säger Mats Jonsson.

Efter den avbrutna matchen mot Mjällby på Stockholms Stadion fick båda föreningarna möjlighet att ge sin version av vad som hände under måndagskvällen. Djurgården tog tillfället i akt och skickade enligt fotbollskanalens uppgifter en ungefär 15 sidor lång rapport med detaljerad information till disciplinnämnden.

Där redogjorde klubben ingående för vilken sorts flaskor som kastats in och var på arenan de misstänkta förövarna bör ha befunnit sig vid tillfället. Mest iögonfallande var kanske det faktum att Dif bemödat sig med att väga det päron som träffade Gbenga Arokoyo och föranledde att matchen sedan bröts. Djurgården fastslår fruktens vikt till 86 gram i skrivelsen.

ANNONS

- Det stämmer att vi vägt päronet och skälet var att vi ville säkerställa att alla sakuppgifter så långt som möjligt var korrekta. Om disciplinnämnden ska fatta beslut i ett ärende är det av stor betydelse att ha rätt underlag. Då ansåg vi att en kontroll av päronets omfattning kunde vara relevant, säger säkerhetsansvarige Mats Jonsson till fotbollskanalen.se.

Varför då?

- Det är ju en viss skillnad mellan till exempel en flirtkula och en ståldank när det gäller vilken skada som kan åsamkas. Men framför allt handlade det här om att hjälpa till att reda ut de faktiska omständigheterna.

Måste man ha det så exakt? Har inte de flesta en ganska god uppfattning om hur mycket ett päron väger?

- Det är mycket möjligt. Men på samma sätt som vi vill ange en så tydlig tid för händelseförloppet som möjligt, vill vi också precisera sådana här saker så långt det går. Man försöker att komma så nära sanningen som möjligt.

Enligt Mats Jonsson ska uppgifterna om päronet inte uppfattas som något slags raljant pik till fotbollförbundet. Även om han inser att det kan uppfattas så för en utomstående.

ANNONS

- Jag förstår vad du menar. Men det här är absolut inget vi fokuserat på i yttrandet. Det nämns som en faktisk omständighet och ryms i en enda mening. Vår avsikt var definitivt inte att försöka göra oss lustiga på något sätt. Om det uppfattas så ber vi om ursäkt, säger han.

I skrivelsen berättar Djurgården också att man vill minimera risken för fler och liknande incidenter och avbrutna matcher i framtiden. Bland annat lovar klubben omedelbart att sluta sälja petflaskor av det slag som kastades in mot Mjällbys spelare.

- När det inträffar en sådan här sak finns all anledning till självrannsakan av sitt eget arrangörskap. En slutsats som inte var så svår att komma fram till var att vi ska upphöra med att sälja dryck i petflaskor. Vi kommer att fortsätta med dryck på Stockholms Stadion, men då häller vi över den i muggar, säger Jonsson.

Bakgrunden är den här specifika händelsen?

- Precis, det är enbart mot bakgrund av den. Det är viktigt att vi agerar när vi ser brister hos oss själva. I det här fallet kan vi konstatera att alla inte håller i flaskorna när de är uppdruckna. Vissa kastar in dem mot planen och det är helt oacceptabelt.

ANNONS

Jonsson berättar även att Djurgården hyser "väldigt stora förhoppningar" om att kunna identifiera de individer som låg bakom ordningsstörningarna.

- Vi bedömer chanserna som extremt goda.

Vet ni redan nu vilka som låg bakom det här?

- Vi har en klar uppfattning, ja.

Ihop med sin supporterorganisation Järnkaminerna hoppas nu Djurgården kunna stävja fler missnöjesyttringar av det här slaget i framtiden.

- Det är ju en väldigt positiv signal att Järnkaminerna via sin hemsida redan gått ut med en policy om nolltolerans mot inkastade föremål. Där står vi helt enade och det är mycket glädjande. Ingen vill att något liknande ska hända igen, säger Jonsson.

Publicerad 2013-04-12 kl 19:35

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto