Djurgården till semifinal efter straffdrama - Luts gjorde jättemiss

Djurgården

Djurgården är i semifinal efter straffseger mot IFK Norrköping.
Siim Luts var ensam om att missa en straff och blev syndabock - bollen gick högt över mål.

Tränaren Magnus Pehrssons order till spelarna inför cupkvartsfinalen mot IFK Norrköping:

- Gå in och ta fajten!

Det gjorde Djurgården — och kan ta sikte mot Europa efter en straffrysare.

IFK Göteborg och Örgryte bokade sina platser i Svenska cupens semifinaler i onsdags. På torsdagskvällen var det Östers (2—1 mot Sirius) och Djurgårdens tur.

Men det krävdes 120 minuters mållös fotboll i aprilkylan för att nå ögonblicket då allt avgjordes på Nya Parken i Norrköping.

När det kom till kritan visade djurgårdarna ingen tvekan. Andreas Johansson, Erton Fejzullahu, Amadou Jawo och Nahir Oyal var hur säkra som helst.

Norrköpings straffskyttar var inte sämre så långt.

Då brände inhopparen Siim Luts grovt.

Vänsterbacken Jesper Arvidsson, förra året i Åtvidabergs FF, klev fram och placerade 5—4 i Andreas Lindbergs ena hörn — och såg till att Djurgårdens dröm om en titel och en kvalplats till Europa League lever minst fram till 1 maj då semifinalerna spelas.

- Det är alltid tuffa matcher mot Norrköping och jag är inte helt nöjd med prestationen, men det handlar om att vinna, säger Magnus Pehrsson.

Hemmalaget hade merparten av de få chanserna i första halvlek och till och med en boll inne (Christoffer Nyman) efter en rejäl blunder av Djurgårdens målvakt Kenneth Höie. Men strax innan Höie drällde med bollen hade den passerat kortlinjen och Norrköping fick nöja sig med en hörna.

Med tio minuter kvar fick Norrköpings norske mittback Morten Skjönsberg sin andra varning.

- Där fördärvades matchen för vår del. Vi tog tag i den i andra halvlek, fram till utvisningen, säger IFK-tränaren Janne Andersson.

Med fyra minuter kvar av förlängningen var Norrköping ytterst nära att avgöra när Mattias Östberg nickade en hörna i egen ribba — och ned på mållinjen.

Semifinalerna lottas i SVT:s Fotbollskväll på måndag. Fri lottning gäller, klubbarna som dras först får hemmaplan den 1 maj.