POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN/DJURGÅRDEN

Djurgårdsfansens uppmaning inför derbyt: "Ingen ska behöva utstå våld eller hot"

Foto: TT

Hammarby och Djurgården ska mötas för första gången på Tele2 Arena. På vissa håll är tongångarna hätska – och nu manar Järnkaminerna till lugn genom ett öppet brev på sin hemsida.

"INGEN som bara vill gå på fotboll och heja på sitt lag ska behöva utstå våld, hot eller rädsla inför, under och efter matchen", skriver supporterorganisationen.

Under de senaste fem säsongerna har Hammarby stått utanför allsvenskan, men nu är klubben tillbaka och på måndag 13 april väntas en av de hetaste matcherna sedan återkomsten. Stockholmarna tar emot lokalkonkurrenten Djurgården på den gemensamma hemmaarenan Tele2, vilket sätter extra krydda på matchen.

Inom supporterkretsar har förhandssnacket pågått länge och vid det öppna biljettsläppet dröjde det bara några timmar innan derbyt blev helt slutsålt. Men samtidigt som den absoluta majoriteten av fansen ser fram emot en fredlig tillställning befarar Järnkaminerna att laddningen kan bubbla över på vissa håll och leda till bråk, vilket supportorganisationen försöker stävja genom ett öppet brev på sin hemsida.

"Vi vill på allvar uppmana till eftertänksamhet och lugn. INGEN som bara vill gå på fotboll och heja på sitt lag ska behöva utstå våld, hot eller rädsla inför, under och efter matchen. Det handlar inte om något krig, att "försvara 'sitt' område" eller hämnd. Det handlar om fotboll, läktarkultur och gemenskap", skriver Järnkaminerna.

I brevet refererar Järnkaminerna även till förra årets tragiska händelse i Helsingborg, där en Djurgårdsanhängare blev misshandlad till döds, och med den situationen färskt i minnet är det enligt organisationen extra viktigt att göra en tydlig markering. Då ingår också en nolltolerans mot inkastade föremål, inte minst knallskott och andra pjäser som riskerar att skada domare, spelare och annan personal.

"Att kasta in föremål, oavsett vad, är bland det fegaste man kan göra på en läktare. Det skadar klubben och ofta funktionärer, spelare eller andra i publiken: Medmänniskor och andra Djurgårdare. Det är totalt onödigt och inte under några omständigheter okej, oavsett vad man tycker om domares beslut eller motståndares uppträdande."

Publicerad 2015-04-10 kl 22:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå