POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
DJURGÅRDEN

Förhoppningen inför derbyt - inget våld alls: "Tror på fest utan dess like"

Årets första Stockholmsderby i fotboll kommer att locka runt 30 000 åskådare.

Säkerhetspådraget är det vanliga. Men den här gången har Djurgårdens och AIK:s supportergrupper gått ut med ett gemensamt uttalande och manar till lugn.

Förhoppningen är att den tragiska dödsmisshandeln i Helsingborg har fört någonting bestående positivt med sig.

- Jag tror det kommer att märkas. Jag tror att det kommer att bli en fotbollsfest utan dess like.

Det säger Lena Gustafsson Wiberg, en av Djurgårdens två SLO-are (supporterkoordinator) till TT.

Liksom vid premiärderbyt på Tele2 Arena förra året tänker AIK anordna en marsch från Söder till arenan före matchen. Djurgårdens supportrar samlas i Globenområdet.

Dagen före derbyt gick lagens supporterföreningar Järnkaminerna och Black Army ut med ett gemensamt uttalande där man uppmanar alla i supporterleden att medverka till en lugn match "utan bråk utanför och inne på arenan."

Vanlig inramning

Någon ytterligare manifestation kommer inte att hållas med anledning av att en Djurgårdssupporter och småbarnsförälder misshandlades så illa att han avled i samband med den allsvenska premiären.

- Inte på det sättet. Vi kommer att ha ett vanligt derbyupplägg med festinramning och låta klackarna få stå för det, säger Lena Gustafsson Wiberg.

En SLO (Supporter Liaison Officer) ska fungera som en länk mellan klubbar och supportrar och funktionen infördes för ett par år sedan efter krav från Europeiska fotbollsförbundet (Uefa). Lena Gustafsson Wiberg har märkt att den tragiska händelsen i Helsingborg satt sina spår i supporterleden.

- Jag märker att det finns en stor portion självrannsakan hos väldigt många supportrar, säger hon till TT.

- Och förändringen måste komma inifrån, från supportrarna själva, för att det ska bli bestående.

Annan atmosfär

Och hos polisen, Djurgården och AIK och deras supportergrupperingar är de inblandade parterna överens om att det råder en annan atmosfär än tidigare. Polisen kommer att ha sedvanlig derbybevakning, "runt 300 poliser".

- Min förhoppning är att även den supporter som har tyckt att det är häftigt när det blir lite stökigt nu inser att det inte är okej. En misshandel liknande den som ledde till dödsfallet i Helsingborg sker i stort sett vid var och varannan match. Jag tror att en del känner att det får vara nog, säger Palle Nilsson, kommenderingschef vid polisen.

- Efter den senaste tiden tror jag tror att alla är trötta på situationen vi har, så det är en ganska öppen och ärlig diskussion, både från vår och från klubbarnas sida, om var vi själva brister. Det gör att vi går lite djupare i frågorna och går vidare.

Publicerad 2014-04-15 kl 16:55
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå