Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/DJURGÅRDEN

Nyasha Mushekwi - den osannolika skyttekungen: "Jag är tacksam"

Foto: SCANPIX

För två månader sedan var han en okänd chansvärvning. Nio allsvenska mål senare är Nyasha Mushekwi, 27, namnet på fotbolls-Sveriges läppar. 
- Jag är tacksam, säger den förre basketspelaren som skjutit Djurgården till en tidig tabelltopp.

Solen skiner över Kaknäs IP, som utstrålar lugn och harmoni. Men för spelarna i Djurgården skulle det säkert inte spela någon roll om det hade ösregnat; sex raka segrar innebär inte bara en topplacering efter nio matcher. Det betyder också att ett inför säsongen ifrågasatt lag har arbetsro och mår bra några dagar före derbyt mot AIK.

Bäst mår nog ändå Nyasha Mushekwi, som toppar den allsvenska skytteligan med nio fullträffar. En osannolik utveckling för den 27-årige zimbabwiske anfallaren, som på transferfönstrets sista dag den 31 mars blev klar för Djurgården efter en månads provspel.

Att kalla hans och Djurgårdens prestation för en succé vill Mushekwi dock inte göra.

- Det är bara ett delmål; vi har vunnit slaget men inte kriget. Det återstår fortfarande mycket av säsongen, säger han till TT.

Tackar Bosse

Han tillhör den sydafrikanska klubben Mamelodi Sundowns, men 2013-2014 var han utlånad till belgiska ligalaget KV Oostende. Mushekwi blev dock knäskadad, och när han kom tillbaka hade Mamelodi Sundowns fyllt sin utlänningskvot. När inte heller Al Shamal i Qatar hade någon plats såg Hobro i Danmark ut att bli lösningen. Då klev Djurgårdens sportchef Bosse Andersson in i handlingen och ordnade provspelet som sedan utmynnade i ett lån till augusti.

- Jag är glad att Mr Bo stod upp för mig. Om det inte vore för honom hade jag antagligen inte skrivit på för Djurgården. Det var som att han kunde förutse vad som skulle hända i framtiden, säger Mushekwi.

- Jag tackar Gud, men jag tackar även Mr Bo.

Landslagsman - i basket

Även om han spelade på gatan som barn ("jag minns att jag var duktig") var det först som 19-20-åring som han började spela organiserad fotboll. Dessförinnan var det basket som gällde för Mushekwi, som var landslagsman. En dag följde han med en kompis till en fotbollsträning och blev upptäckt av storklubben Caps United från Harare, som 2010 sålde honom till Mamelodi Sundowns.

TT: Kan du tänka på hur bra du hade blivit om du hade börjat spela tidigare?

- Jag antar att vi aldrig kommer att få reda på det. När jag kommer till himlen och sitter bredvid Gud så ska jag säga: "Snälla, spela upp bandet som visar vad som hade hänt om jag börjat spela fotboll när jag var fem år", säger Mushekwi och skrattar.

- Jag är tacksam. Det är inte många som får en sådan här möjlighet.

Vad som händer när låneavtalet med Djurgården löper ut är oklart, hans kontrakt med Mamelodi Sundowns gäller över nästa säsong också. Bosse Andersson har sagt att Djurgården ska "göra allt" för att behålla skyttekungen.

- Jag vill spela. Det är det viktigaste. Det andra försöker jag att inte fokusera på, säger Nyasha Mushekwi om sina framtida målsättningar.

Publicerad 2015-05-20 kl 16:42
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons