Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/DJURGÅRDEN

Så mycket har Djurgården fått för Amartey och Erton

Foto: Scanpix

21,5 miljoner kronor. Så mycket pengar har Djurgården fått in i egen ficka för spelarförsäljningar under 2014. Till stor del står Daniel Amartey och Erton Fejzullahu för den summan.
– Vi gör ett bra resultat för 2014, men vi måste komma ihåg att vi sålt väldigt mycket spelare, säger vd:n Henrik Berggren till fotbollskanalen.se.

Tolv miljoner kronor minus 2013, trots gåvor på omkring 15 miljoner kronor. Djurgårdens ekonomiska situation förra året var långt ifrån bra. Klubben var illa ute.

Men under 2014 vände man skutan och i dagarna presenterade blåränderna ett plusresultat för förra året på 4,5 miljoner kronor.
- Jag är ganska ödmjuk när det gäller ekonomi i fotbollsklubbar, för det är svårt. Visst gör vi ett bra resultat, vilket var nödvändigt. Men vi måste komma ihåg att vi har sålt väldigt mycket spelare. Vi ska kämpa vidare med rörelseresultatet, precis som de allra flesta andra klubbar. Med några undantag, kommenterar Djurgårdens vd Henrik Berggren för fotbollskanalen.se.

- Det gäller att få driften gå ihop och ska man sen sälja spelare vill man gärna att de pengarna ska användas till att kanske värva nya spelare, stärka egna kapitalet och utveckla klubben. Men just precis i dag är vi ju nöjda med 2014. Det finns liksom inga genvägar i den här världen. Det är bara att kavla upp ärmarna, vara snål, värva klokt och jobba hårt med intäkterna. Vi ligger lite efter andra klubbar, fortsätter Berggren.

Men oavsett var ni har fått pengarna ifrån så är ju er förändring jämfört med förra året stor, eller hur?
- Så är det och det ingår i en fotbollsklubbs affärsidé i en liga som allsvenskan att det gäller att sälja spelare med jämna mellanrum. Men jag tror att man ska vara försiktig med att tro att man kan göra varje år. Det gäller att få ihop driften. Jag kan inte tala för andra, men vi kan inte räkna med det i alla fall.

Djurgården visar upp en intäkt från spelarförsäljningar på 21,5 miljoner kronor. De sålda spelarna som räknas in under 2014 års bokslut är Daniel Amartey, Erton Fejzullahu, Vytautas Andriuskevicius och Aleksandar Prijovic.
- Det är Amartey och Erton som är de stora intäkterna där. Försäljningarna av Simon Tibbling och Christian Rubio Sivodedov hamnar på 2015, säger Henrik Berggren.

De 21,5 miljonerna är netto och alltså rena pengar som Djurgården fått in på banken. Skatter, agentarvoden, vidareförsäljningsersättning, pengar till andra parter och så vidare är alltså borträknade.
- Sen har vi haft bokförda värden på spelarna som dragit ner nettot också, förklarar Djurgårdens vd.

Sportchefen Bosse Andersson har haft en stor del i Djurgårdens ekonomiska resultat med tanke på alla försäljningar.
- Bosse är skicklig på att sälja spelare, men sen ska man säga att vi hade lite tur med tajmingen också. Helt plötsligt smällde det till på transfermarknaden i somras och det var väldigt många som gjorde fina spelaraffärer. Det passade oss perfekt. Så det var en perfekt kombination, av att Bosse är skicklig och att det fanns ett sug på marknaden, kommenterar Henrik Berggren.

Djurgårdens vd menar att klubben framöver måste öka sitt egna kapital.
- Absolut, vi ligger på knappt 15 miljoner eget kapital nu. Det måste upp kanske 10 miljoner för att jag ska känna mig lugn och trygg, för att vi ska kunna klara ett lite sämre år.

Förra året fick Djurgården gåvor på 15 miljoner från supportrar. Det här året har de fått in 5,1 miljoner kronor i "Övriga gåvor och bidrag".
- Det är bidrag för ungdomsfotboll och olika sociala projekt. Det fick vi in väldigt tidigt.

Det är inte samma sorts gåvor som förra året?
- Nej, det handlar inte om att täcka svarta hål, förklarar Berggren.

Hur ser du på er ekonomi framöver, sammanfattningsvis?
- Det är hårt jobb som krävs varenda dag. Det gäller att vara snål i grunden och jobba stenhårt med intäkter. Där måste vi bli bättre. Vi måste vara eftertänksamma när det gäller att värva spelare. Det här låter väldigt enkelt.

- Men det handlar om... Vi alla drömmer ju om Europa till exempel. Där har du ytterligare en chans att göra ordentliga pengar. Man behöver inte gå till gruppspel i Champions League, utan man kan även komma långt i kvalrundan i Europa League eller ta sig till ett gruppspel. Det är en dröm, som för många andra. Det handlar om att antingen sälja spelare eller komma ut i Europa.

Hur långt ifrån är ni att gå runt på driften?
- Det är ju dit vi siktar. Man måste ha mål med verksamheten. Tills vi når det är det bara gnugga med det dagliga, avslutar Henrik Berggren.

Publicerad 2015-03-06 kl 14:40
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons