POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
DJURGÅRDEN

Så ska ”tråkiga" Pelle Olsson lyfta Dif - stor intervju om Högmo, spelsystem och att rivalen AIK är bäst

Foto: Scanpix

Pelle Olsson fick en "tråkstämpel" i Gefle.
Nu ska han skaka av sig den - och lyfta Djurgården ännu högre än hyllade Per-Mathias Högmo.
- Vi ska tillbaka till toppen, säger han i en stor intervju med fotbollskanalen.se.

Efter att ha blivit synonym med Gefle där han i flera år hållit kvar klubben i allsvenskan trots att gång på gång dömts ut på förhand valde Pelle Olsson att flytta inför årets säsong. Nu har han tagit över som tränare för Djurgården efter hyllade Per-Mathias Högmo.

- Jag gjorde sammanlagt 19 av 21 säsonger i Gefle så det är inte så konstigt att jag är förknippad med klubben, säger Pelle Olsson till fotbollskanalen.se efter tisdagens träning på Kaknäs.

Finns det några risker för dig med det här jobbet i en större klubb där tålamodet kanske inte är lika stort som i Gefle?

- Alla tränare lever under resultat, alla har behov av bra resultat. Både för att skapa tilltro till sina idéer av de närmaste, det vill säga spelarna och ledarna, och även från supportrar och omgivning. Så det är självklart så att resultaten kommer att vara avgörande och så var det i Gefle också.

- Folk tror kanske inte det men det var väldigt viktigt att laget klarade sig så bra som möjligt varje år där, för det var väldigt små marginaler för Gefle och jag är van vid att leva med det. Resultaten i matcherna är jävligt viktiga. Så jag har alltid varit väldigt resultatinriktad i mitt tänk runt lagets sätt att vara.

Du och Gefle fick en "tråkstämpel", varför blev det så?

- För att vi prioriterade väldigt högt att vara i balans i försvarsspelet. Vi var väldigt noga med det.

Var det en förutsättning?

- Nja, det vet jag inte. Det var olika situationer olika år. Vi höll det högt. Det var viktigt för mig och det är viktigt här också att vi inte är i obalans så mycket. Det är viktigt för alla lag att man inte är i obalans. Det gäller att laget är en stark enhet i försvarsspelet och det var vi bra på i Gefle. Det upplevdes som att det var stängt på många ställen.

- Jag brukar ta det här exemplet: det var en undersökning som visade vilket lag som hade bollen mest i allsvenskan, det var Elfsborg. Vilka hade bollen minst, det var Gefle. I samma tidsperiod var det en annan undersökning om vilka som var roligast att spela mot, det var Elfsborg. Vilka är minst roligast att spela mot, det var Gefle. Det är väl jävligt konstigt. Det skulle betyda att spelarna inte vill ha bollen. Men det är helt enkelt så att där blev det ytor, som Elfsborg kanske spelade just då. Tar man den logiken blir det väldigt konstigt så jag har aldrig brytt mig om det. Tråkig? Så här: spelar vi bra eller spelar vi inte bra. Det är det intressanta.

- Sedan det här med vad folk på läktaren tycker, det är meningen att supportrana vill att deras lag ska vinna och sedan bygger det mycket på förväntningar. När jag går som åskådare till matchen vad förväntar jag mig att mitt lag ska vinna. Nu möter mitt lag det här laget. Jag hade några riktiga klassiker i Gefle när vi vann borta mot några lag. Då blev det en stor uppståndelse bland motståndarnas supportrar. Det mest överraskande var Hammarby 2005 när vi vann på Söderstadion. Det blev stor uppståndelse, vi hade inte vunnit i allsvenskan innan den matchen.

Kan det bli samma "tråkstämpel" i Djurgården?

- Nej, det har jag inte funderat på. Till exempel har vi en annan typ av plan att spela på. Strömvallen är en väldigt svårspelad plan, den gräsmattan är väldigt svårspelad. Här tränar vi på Kaknäs matta som är fantastiskt snabb och som gynnar spelet. Det är samma matta som vi har på Tele2. Det blir ett annat spel av det. När jag var i Gefle pratade jag sällan om det här på det sättet men det är ett faktum att det är så.

Är det en utmaning för dig att vara i Djurgården?

- Ja det får man väl säga. Dels att klubben tillhör de största klubbarna ekonomiskt och historiskt sätt i allsvensk fotboll, men nu de fem, sex senaste åren har man inte varit där i tabellen. Det har gjort att det har blivit väldigt många skiften i klubbens sportsliga ledning, framför allt runt tränarpositioner. Utmaningen är att vi kommer tillbaka och över tid kan prestera så bra som klubben har förutsättningar för att göra.

- Om man tittar på fjolårets allsvenska tabell så är de sju första lagen i tabellen, så när som på Kalmar kontra Norrköping, samma sju lag som ligger etta till sjua i Maratontabellen i allsvenskan. Kalmar stack in på Norrköpings bekostnad. I övrigt är det samma. Det visar att fotbollen är en sport där traditionen och historiken betyder mycket. De här klubbarna är väldigt stora som är i toppen och som har varit med länge. Det visar sig också i tabellen. Så fort det är någon klubb då som inte uppfyller den delen då blir det fokusering på det och det är då de stora klubbarna riskerar att få problem. Men får de samtidigt framgång så blir det en väldigt stark framgångsvåg.

Hur ser du på era första träningsmatcher?

- Matchen mot Berlin var överraskande bra för att vara första matchen. Sedan har vi varit stabila på Stadshagen, men det blir inte riktigt samma matchtyp på Stadshagen. Det är mer studsigt och tajt där. Men jag tycker att vi har haft bra kontroll men strukturerna har inte blivit lika tydligt i spelet som vi vill ha. Men en del grejer har varit bra, vi gjorde ju sju mål mot Mariehamn och det kan man inte klaga på, och vi var bra mot Degerfors, men vi ville vara lite spetsigare i den matchen.

Hur tycker du att Djurgården har varit de senaste åren?

- Om man tittar i ett längre perspektiv så har det ju varit olika ledning för laget och då är det klart att det också blivit olika idéer som har synts. Magnus (Pehrsson) tid var två år, han kom ju in när det gått väldigt dåligt, sedan hade han en säsong där han rätade ut det på ett bra sätt. Sedan hade han en säsong med väldigt många oavgjorda, 2012, vilket präglade säsongen. Och sedan började det så dåligt igen.

- Det visar på något sätt allsvenskans komplexitet, man har haft ett väldigt bra lag och har varit svårslagna ena året och sedan börjat tungt igen 2013, så präglade det på något sätt. Sedan kom Per-Mathias in och man fick en nystart. De fick en bra trend från allra första början och det slutade väldigt positivt med ett framåtriktat spel.

Högmo blev väldigt hyllad i Djurgården, är det svårt att ersätta honom?

- Man kan se på det på olika sätt. Det var någon som sa det, att det blir svårt att ersätta honom för att han var väldigt populär, men samtidigt kan man säga att under hans period som var relativt lång under 2013 men ur ett historiskt perspektiv ganska kort tid så visade den här gruppen sin kapacitet under hans ledning.

- Det är väl bra det om man kommer in i en trupp som har tilltro och en positiv anda. För så kändes det när vi startade upp här i januari. Laget har en god anda och bra tro på sig själv. Det är bättre än att man behöver in och laga och reparera allt. Saker och ting har fungerat och då gäller det att vara varsam med det och inte förändra för mycket. Här gäller det att fortsätta med den stil som var under hösten.

Har du haft någon kontakt med Högmo?

- Ja, jag har pratat med honom några gånger på telefon. Väldigt korta samtal. Men när jag fick frågan om att ta över Djurgården då pratade jag med honom om det. Innan jag bestämde mig.

Är han involverad på något sätt, det sades väl att han skulle vara rådgivare?

- Ja, han är med i någon form av råd eller utskott.

Vad kan du förbättra och utveckla?

- Jag har några idéer runt forwardsspelet men det fanns i flera matcher, det var ganska nära med hur jag ser på det. På något sätt gäller det att hitta en jämn stabil nivå där man var förra året. När man var som bäst vann man ju väldigt många bortamatcher i väldigt svåra lägen och det visar lagets kapacitet. Den här truppens utmaning är att vara så bra över tid. I den truppen ingår jag nu så nu är jag med på den utmaningen. Det var mycket som var väldigt bra förra året, det var väldigt bra fart i spelet och det var väldigt bra löpvilja i laget. Det gäller att vara rädd om det och behålla det så att man kan vara så bra så ofta som möjligt.

Vad är det för idéer runt forwardsspelet som du har?

- Under min tid i Gefle så var anfallarna väldigt centrala i spelet, vi kanske kan använda dem än mer i spelet och ha den variationen mot hur spelmönstret var förra året. Ha ett ännu tydligare forwardsspel, framför allt mot samlat försvar.

Ni spelade 1-1 i båda matcherna mot Djurgården förra året, vad tyckte du om Dif då?

- Djurgården var bra då i båda perioderna. Vi mötte Djurgården när han hade varit där i fem, sex matcher, men vi gjorde två bra matcher. Vi gjorde en riktigt bra match på Strömvallen och på Tele2 utnyttjade vi det som kan bli när vi spelar som vi gör här med yttermittfältarna, då kan det bli ett väldigt centrerat spel. Vi lyckades vända på det ganska bra då. Det var två bra matcher från Gefles sida men Djurgården var också bra.

Hur vill du att Djurgården ska spela?

- I utgångsläget är det 4-4-2-modellen som man spelade här förra året och som man då har ett rörelsemönster på mittfältet, när det är som det är då vill man gärna att forwards stretchar ut laget. Då vill vi ha två forwards längst fram. Vi vill ha en framåtriktad och genombrottsinriktad spelstil. Vi vill skapa många målchanser och situationer runt motståndarnas straffområde. Utnyttja och snabbt gå framåt när vi vinner bollen men också ha ett bra passningsspel när vi väl etablerar spelet som leder till många situationer.

- I försvarsspelet är det viktigt att vi försvarar bra kollektivt och sedan gäller det att kunna hantera obalans i laget, att man har individuell försvarsskicklighet och det hoppas jag att vi har så att vi klarar av att trycka på ordentligt när det behövs.

Är det någon som har imponerat extra mycket på dig?

- Det känns lite tidigt för sådana omdömen. Det som har imponerat generellt är att det är en väldig fart i laget när man får chansen.

Vad behöver Djurgården göra för att ta ytterligare kliv och ta högre placeringar?

- Det är att stabilisera sig. Att ge saker och ting lite tid. Det gäller att inte vika av från den linjen för tidigt. Det gäller att tro på det vi gör och sedan jobba vidare med det. Utsätter man sig för elitidrott så riskerar man att förlora då och då. Det gäller att kunna hantera det likväl som man kan hantera medgång. Det gäller att skapa ett lugn och jobba på vecka ut och vecka in så det blir stabilitet över laget.

- Det är klart att med väldigt mycket förändringar på ledarsidan och i truppen över tid som det har varit här under de senaste åren så är det klart att det är bra som det är nu, från den truppen som avslutade 2013 till den som startade 2014. Det är inte så stora förändringar. Det är en bra grund till att börja med för att ta någon form av kontinuitet in i den här säsongen. Det är det som det behöver vara framöver. Sedan om det blir under min ledning eller någon annans ledning det får vi se, men jag tror att klubben behöver ha en spelartrupp där det inte är för många förändringar från det ena året till det andra. Då riskerar det att bli ostadigt.

En som har försvunnit är Peter Nymann Mikkelsen som var omtyckt bland fansen, ni har värvat Stefan Karlsson som ersättare – hur ser du på honom?

- Han har gjort ett väldigt gott intryck den här första månaden. Han har haft lite problem men ett knä, men annars har han gjort ett väldigt bra intryck. Vi ska bara få in honom i den här modellen som vi jobbar med så tror jag att han kommer bli en lika populär spelare bland supportrana som Nymann var.

Hur ser du på hans förra säsong i Öster?

- Jag följde inte honom jättemycket, men när vi kollade på alternativ på den positionen när jag började här så tittade jag på några av hans matcher och då tycker jag att han hade ett väldigt bra positionsspel och försvarsspel. Jag vet att hans bästa tid förra året var på vårsäsongen eftersom Öster gick bättre då också, men det jag såg av honom så var han en gedigen försvarsspelare. Bra positionsspel. Men också bra värderingar när han ska sticka fram.

Erton Fejzullahu kom till Djurgården sommaren 2012 och var väldigt bra den säsongen. Förra året hade han det lite tyngre. Nu var han bra på landslagets januariturné och har börjat bra i era träningsmatcher – hur ser du på honom?

- Erton är en jättebra forward. Han har många bra egenskaper. Han är väldigt bekväm med bollen och han skjuter bra. Bra tillslag och speluppfattning. Han är en väldigt bra fotbollsspelare för det första. Som med alla våra spelare hoppas vi att vi kan få ut det alla har i sig. Det är grejen, att vi visar att vi kan vara så bra som vi har visat att vi kan vara. Och det gäller för Ertons del också. Det har börjat bra, han gjorde två mål senast mot Degerfors. Han spelade bra.

Hur ser du på Simon Tibbling som helst vill spela som central mittfältare men mest har varit på en kant – vilken position gör han sig bäst på?

- Jag tror att han själv ser sig som en central spelare. Sedan när man är ung och på väg in och etablera sig på riktigt så kan det ibland bli olika positioner. Sedan där han hamnar till sist kanske är centralt, men jag stänger inga dörrar och säger att han är si eller så. Jag kommer göra allt för att få ut maximalt av spelatruppen. Vi ser till det bästa för laget.

Daniel Amartey var mittfältare i början av förra säsongen, sedan blev han mittback – hur ser du på honom?

- Vi ser honom som mittback. Om man tittar på balansen i truppen och om vi tittar på hans potential så tror vi att den är störst som mittback. Han är jättebra som innermittfältare också men så bra som han var och den auktoritet han har i sitt spel när han är så ung så tror jag att han har en fantastisk framtid framför sig.

Hur ser du på att ni har många centrala mittfältare?

- Ja, vi har fem stycken förutom Amartey, vi ser ju honom som mittback. Vi har ju (Yussif) Chibsah, (Alexander) Falsetas, "Adde" (Andreas Johansson), (Simon) Tibbling och (Philip) Hellquist som är tillbaka och som är väldigt allround i sitt spel, han kan vara forward och ytter också.

- Så där är konkurrensen väldigt hård och då har ändå Hellquist spelat träningsmatcher och gjort väldigt bra ifrån sig. Det gäller att vi som lag drar nytta av konkurrensen. Säsongen är lång. Det är viktigt att det leder till något positivt.

Finns det någon risk med det, spelare kanske kan bli missnöjda om de inte får spela?

- Så är det ju alltid. Alla tycker att man ska spela. Det gäller för oss tränare att se vad som är rätt lag och utnyttja att vi har många bra på den positionen. Det gäller att träffa rätt. Men det är det jag menar att ibland kan det bli så att en spelare inte får spela på sin absoluta favoritposition. Vi måste välja vad som är bäst för laget.

Kommer Hellquist att vara kvar i Djurgården?

- Ja det räknar jag med.

Är det inte aktuellt med en ny utlåning?

- Nej det är inget vi har diskuterat. Han är tillbaka. Han är en allround spelare och det känns som att han är en spelare som kan hantera det, han är väldigt positiv människa.

Hur ser du på er provspelare, Mark Mayambela?

- Han har gjort det bra. Han har en bra förmåga att ta sig förbi en motståndare och vinna en mot en-situationer. Han gjorde ett väldigt bra förarbete till ett av målen mot Mariehamn och han skapade straffen mot Degerfors. Då var det 1-0.

- Sådana saker är viktiga i allsvenskan som är en tajt och jämn serie. Ha bra forwards som har dödande slag och ha bra yttermittfältare som kan bryta igenom, förutom ett bra strukturerat spel som leder till situationer, det är viktigt och han är ju vänsterfotad och det har vi inga offensivare spelare som är. Han har rätt egenskaper för att fylla en plats i truppen, absolut. Jag hoppas att det går att lösa. Vi vill ha honom, det är en bra spelare.

Vem kan bli årets positiva överraskning i Djurgården?

- Jag hoppas att lagets förmåga över 30 omgångar blir en överraskning för alla. Annars är det de nya spelarna som kommit in. För de andra spelarna har redan visat sina positiva sidor eftersom det gick så bra i höstas. Martin Broberg tog jättesteg förra året och han ser bra ut och kan ta ytterligare steg. Så för supportrarnas del är det de nya spelarna som de inte känner till lika bra. Det är Stefan Karlsson, Alexander Falsetas och Amadou Jawo, men han har ju varit här, så han blir ingen överraskning.

Du har släppt fram några yngre spelare i de första matcherna – hur ser du på en som Jakob Glasberg som har varit med?

- Han gjorde en jättebra match mot Degerfors. Bra offensiv, värderade bra, klarade försvarsspelet på ett bra sätt. Han hoppade in i matchen innan som yttermittfältare och gjorde mål så vi visste att han var bra offensivt, men han klarade det bra som ytterback mot Degerfors.

När du blev klar för Djurgården sprang jag på Magnus Pehrsson på stan, han menade att Bosses (Andersson, sportchef) styrkor blandat med dina styrkor kan bli väldigt bra – vad tror du att han menade med det?

- Att Bosse är bra på att rekrytera och skapa förutsättningar. Sedan hoppas jag att jag kan på något sätt, inte bara innanför linjerna, utan också skapa en arbetsmiljö där det blir ett lugn, och att vi visar att vi tror på det vi håller på med. Jag skämtade om det på medlemsmötet i måndags att Bosse och jag kompletterar varandra bra, han trissar upp och jag tonar ner, haha. Så det kan nog vara bra.

- Men vad gäller styrkor så är han bra i värvningsprocesser och så, bra på att hitta spelare. Flera av spelarna som kom till Gefle har ju han och jag varit i kontakt i och om. (René) Makondele var ju på lån när Bosse var sportchef i Djurgården. (Johan) Oremo bråkade vi lite om i det första skedet, Jawo när han gick till oss från Vallentuna, han spelade ju i U21 i Djurgården. Bosse tyckte inte att det fanns utrymme för honom i Djurgården då och då rekommenderade han oss att titta på Jawo. Så vi har haft mycket kontakt genom åren. Det har ju varit fler spelare. Bosse har ett bra kontaktnät och vi har ett bra samarbete.

Flera spelare som Oremo, Mikael Dahlberg och Andreas Dahlén har lyckats i Gefle men inte i Djurgården, nu har du tagit klivet till Dif – varför har det blivit så?

- Svårt att säga. Det har varit en del spelare som gått från Gefle till Djurgården under olika skeden. Chibsah var det ju Magnus Pehrsson som värvade medan Oremo var det Bosse som tog hit. Dahlén var också på Magnus tid.

- Dahlberg gjorde tre säsonger i Djurgården och det var en tid då han fick spela på väldigt många olika positioner. Dahlberg var först i Sundsvall i tre år och spelade under väldigt många olika tränare, laget skiftade tränare varje år och det var delat ledarskap så han kanske hade sex olika tränare. Så kom han till Djurgården i tre år och hade tre olika konstellationer där också som hade delat ledarskap. Sedan lyckades han med konststycket att gå till Gefle när Urban Hammar och jag hade delat ledarskap, så vi var hans tränare nummer elva och tolv när han kom till sin sjunde allsvenska säsong.

- Vi tränare är inte stöpta i samma form, tro det eller ej, utan alla har våra egenheter och sätt att utrycka oss på. Så i hans fall tror jag att det var för många olika spår, både vem han spelade under och vilken position lagen valde att använda honom i. Sedan i Gefle fick han en tydlig roll och det tog ett tag innan saker och ting föll på plats, men sedan blev han en väldigt tydlig profil i vårt spel, en viktig spelare även om han inte var en stor målskytt.

- I Oremos fall var det så många skador och grejer när han var här. Han kom hit när laget spelade 4-4-2 och efter en månad ändrade man till 4-3-3. Han var en ung spelare från lägre divisioner med kort tid i elitfotbollen innan han kom hit. Han hade en ganska liten bas att stå på som spelare, ingen elitutbildning egentligen. Det var ingen lätt situation att komma in i när det var många olika spår som gällde och att han var skadad mycket. Ingen kontinuitet i träningen. Men han var bra i Gefle förra året och gjorde åtta mål. Chibsah kom ju också från Gefle och han är högt hållen här i Djurgården, man tycker att han gjorde det väldigt bra här förra året.

Vilka lag är bäst i allsvenskan just nu?

- Det är väl Malmö och AIK som känns bäst, båda kom i topp förra året också. Så det känns som att Malmö och AIK blir favoriter från de flesta av oss. Men sedan vet man alltid att Göteborg, Helsingborg och Elfsborg också blir bra, bra trupper och vana vid att vara i toppen.

Publicerad 2014-02-12 kl 23:36
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto