Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN/DJURGÅRDEN

Stor intervju med Djurgårdens sportchef: "Är i Europa inom fyra år"

Foto: Scanpix

Bosse Andersson.

Om två till fyra år hoppar Bosse Andersson av som sportchef.
Innan han lämnar ska Djurgården slåss om SM-guld och spela i Europa.
- Nu känner jag igen mig i en del av det vi hade i början på 2000-talet, säger han till fotbollskanalen.se.

I början på 2000-talet var Bosse Andersson med och gjorde Djurgården till Sveriges bästa lag med bland annat tre SM-guld och lika många cuptitlar. Sedan hoppade han av och klubben rasade. Nu är "Super-Bo" tillbaka som sportchef och första säsongen slutade laget sjua vilket är den bästa placeringen man haft sedan han var i klubben senast.

I en intervju med fotbollskanalen.se berättar Bosse Andersson att han kommer att hoppa av inom två till fyra år och då ska han ha lyft klubben så mycket att man ska vara med och slåss om SM-guld.

- Under den här perioden är jag beredd att lägga all min energi på det här. Det är klart att en del saker har varit jobbigt att se på utifrån under tiden jag har varit borta från Djurgården. Till exempel kändes det för jävligt när man spelade en avgörande match mot Assyriska och att laget har legat där man har gjort. Det tror väl alla att Djurgården i näringskedjan ska ligga från plats sju och uppåt. Så är det ju och där hör man hemma. Man ska vara ett allsvenskt topplag och det kravet har jag på Djurgården, säger han.

- Om du ska ha en framgång över tid måste du ha en långsiktighet och kontinuitet på nyckelpositioner i styrelse, ledning och annat för att kunna parera emotionella beslut eller emotionella förluster. Det är jag helt övertygad om. Och det har man inte lyckats ha. Omsättning på tränare och ledare har ju varit alldeles för mycket och i synnerhet också på spelare, och man vill ju att spelarna ska vara stolta över att spela i Djurgården.

Siktar ni högre i år?
- Det är klart att vi ska sikta högre men vi ska också vara realistiska. Var är vi? Vi har byggt ett lag där vi känner att vi har många spelare som vi kommer att ha med oss under lång tid. Vi har i dag över 20 spelare i vår fotbollsverksamhet som vi har med oss de närmaste två säsongerna. Vi har uppåt 15 spelare som vi har med de närmaste tre åren. Och vi har sex-sju spelare som vi har med oss närmaste fyra åren. Det känns extremt jävla härligt. Det kommer att borga för att vår spelaromsättning inte kommer att vara så jäkla stor. Ingen av de här spelarna är till salu, säger han.

- När vi går in här vet vi att vi har försäljningarna av Simon Tibbling och Christian Rubio som kommer att vara till gagn för oss under 2015. Vi känner oss väldigt trygga. Vi kommer att ha kontinuitet på spelarfrågorna, vi är väl rustade där. Som tränare har vi Pelle (Olsson) som är otroligt imponerande i sitt sätt att jobba. Otroligt kunnig, duktig, påläst och väldigt klar och tydlig med vad han vill. Vi har ledare i vår organisation som är otroligt duktiga på att jobba för att vi ska utveckla Djurgården och spelarna som kommer hit, och att vi ska ha en bra och trivsam miljö. Där känner jag min bränsle av i dag, att jag känner mig jävligt trygg. Jag är övertygad om att vi kommer att vara på den övre halvan. Vi tycker att det är jävligt roligt att spela i Europa och vi ska sikta på att komma ut i Europa om ett par tre år och det har vi alla möjligheter att göra.

Tror du att folk i klubben också känner sig tryggare än vad man gjort på flera år?
- Jag hoppas ju det, att de känner en framtidstro och en trygghet. Dels med vår arena på Tele2, dels när man hörde spelarna på vårt medlemsmöte. De stod på scen och berättade om varför de kommit hit och var man är i karriären. Jag tycker att vi har en bra mix i truppen med erfarenhet och hemvändare, och folk som har kommit hit har erfarenheten med sig. Kolla på Jesper Karlström som har spelat 41 allsvenska matcher och bara är 19 år. Kerim Mrabti har spelat U21-landskamper och har precis fyllt 20 år. Och sedan några killar från Stockholm som har kommit till oss och så ska det vara, vi är ju ett lag från Stockholm. Finns det bra spelare som är utbildade så ska de ju spela i Djurgården. Det är ett jävla bränsle i det här. För de här killarna är så himla fina ambassadörer som kommer göra att fler unga fotbollsspelare vill komma till oss, och det kan jag känna igen mig i från början på 2000-talet.

Har det varit ett problem, att det i konkurrens med andra klubbar har varit svårt för Djurgården att få unga, bra spelare – vad har det berott på?
- Att vi nu får bra spelare beror på att vi förra året sålde spelare till bra klubbar och man vet att om man kommer till Djurgården så syns man. Är man i en fas där man ska ut i karriären då är man jävligt bra rustad om man kommer från Djurgården, som till exempel Simon Tibbling. Spelarna som har gått har gått till bra klubbar. Där är vi mer attraktiva i dag än vad vi var för ett år sedan. Sedan är det klart att arenan har gjort sitt. Att spela på Tele2 och spela derbyna är ju betydligt roligare än att spela i Ålesund och Molde.

- Att få spela sådana matcher, det är det som betyder något och där har killar som Alexander Faltsetas och Kevin Walker varit sådana. Det är vår styrka. Vi har bra träningsmöjligheter. Vi har Johan Björkman-hallen. Från att ha haft sämst förutsättningar har vi nu bäst i Stockholm. Vi har inomhustältet som vi bedriver 1 800 ungdomar som får en bra utbildning och bra träningsmiljö. Nu måste vi utveckla Kaknäs och det är det som är mest prioriterat under 2015, att vi får bygga ut och att vi får en bra hemvist där lagen under A-laget får komma ut och träna där.

Hur ska ni lyfta Djurgården?
- Vi känner att vi har en bra sportslig grund. Det skulle vara oärligt om jag sa att vi ska vara med och slåss om guld för det finns klubbar som har kommit längre, men vi känner att vi har en bra grund att stå på och med Pelle och spelarna vet vi att vi har en ambitiös grupp som hatar att förlora. Vi är väldigt väl förberedda för det här året. Realistiskt är väl att säga att vi behöver något år till. Att vi ökar vår publik och ökar våra intäkter som gör att vi kan vara med och utmana. Det finns en del som jag känner igen mig ifrån det att jag var här senast. Då hade vi haft en turbulent tid i Djurgården. Så den resan vi gjorde då var intressant.

Att det var en turbulent tid då - är just det något du kan känna igen när du klev in inför förra säsongen?
- Det har ju hänt så mycket inom fotbollen sedan 1998, men sedan kan det ju vara samma typer av problem. Spelarfrågor, man ska vinna matcher, ekonomi, förutsättningar och annat. Men vi har ju en helt annan grund att stå på i dag, men självklart fanns det extremt tuffa utmaningar inför förra året.

Vilka?
- Vi hade ett krav på oss att stabilisera Djurgården, att vi skulle bli en stabil allsvensk fotbollsklubb och inte vara som man hade varit tidigare och slagits i botten och haft olika delar av åren som varit bra, samtidigt som vi skulle göra ett plusresultat, samtidigt som vi skulle ha en budget 2015 som skulle vara trovärdig utifrån de intäkter som vi har. Hade du i januari förra året sagt att vi skulle göra allt det så hade jag inte trott det, men nu sitter vi här och har gjort det bra.

Varför sitter ni så bra?
- Framför allt har det varit extremt tuffa utmaningar under 2014 och vi har fattat otroligt många tuffa beslut som har varit emotionellt jobbiga. Jag förstår att folk har reagerat. Men vi har också känt att någonting där borta ska bli bra, men vi var tvungna att ta jävligt tuffa beslut och vi hade den tron att det inte skulle påverka laget.

Vad är det för emotionella beslut ni har tagit?
- Men det är klart att om vi säljer fem, sex spelare under sommaren. Hur många spelare har lämnat klubben sedan jag kom in och hur många kom in? Det är en extrem spelaromsättning. Vi har inte kostym att ha den spelartruppen som vi har haft. Vi måste sänka våra kostnader utifrån de intäkterna vi har och vi har en spelarbudget som jag måste följa. Den resan har vi gjort nu. Nu äger vi frågan själva. Vi har en publik och marknadsintäkter. Vi måste jobba med intäkterna och det är en jävla härlig utmaning i och med att vi ska hålla på och avveckla. 

Är det något beslut som har varit extra tufft att ta?
- Jag har så jävla stark tro på det, att det ska bli bra. Men det är klart att Erton Fejzullahu till Kina med kort varsel och tidsbrist var speciellt. Fem dagar innan hade både vi och Erton överens om att det inte var aktuellt med lån eller försäljning utan vi skulle köra på säsongen ut. Allt gick väldigt fort och det är klart att det rörde om lite.

På vilket sätt?
- Varför släpper vi Erton och varför släpper vi spelare? Och varför på lån? Jag lever ju i den tron att det skapar oss möjligheter för att kunna investera långsiktigt bra beslut för Djurgården. Det kanske är svårt att förstå om man ser kortsiktigt men vi måste ju se längre än så och det kan vara rätt svårt att förklara och vara tydlig med. 

Hur viktig var försäljningen av Erton?
- Det var fullständig bingo. Dels att det blev ett lån, dels med en option. Den var extremt viktig. 

Vilka var dina styrkor när du var i klubben i början på 2000-talet?
- Jag är inte så bra på att prata om mig själv, men jag vet vad jag står för och det är självklart att jag är jävligt driven och bra på att få folk att känna sig delaktiga. Jobbar man hårt och har rätt folk runt omkring sig då kan man bestiga berg tillsammans.

Hade du några svagheter då som du har lärt dig?
- Ja, absolut. Man blir klokare med åren. Man har lärt sig mycket om människor. Jag är en annan person i dag. Sedan var det väldigt bra för mig att jag fick ett brejk när jag slutade i klubben senast. Med den erfarenheten så känner jag att jag är jävligt stark och klar och tydlig med vad jag vill.

Vad gjorde ni för att lyckas i början på 2000-talet?
- Om inte Bosse Lundquist (ordförande under storhetsperioden) hade kommit in så hade inte Djurgården varit där man är i dag eller haft den där perioden. Han var missionär och gjorde saker som ingen trodde var möjligt. Dessutom hade han sådana krav på folk som jobbade runt om honom, så folk jobbade jävligt hårt. Han var en pionjär som la ut möjligheter. Allt var möjligt. Han hade bra ledare runt omkring sig. Han hade förtroende för mig och för andra i ledningen och tillsammans började vi bygga en grupp. Det var extremt många bra människor som hade samma mål och det var att göra Djurgården bäst och revolutionera.  

Varför började det gå utför strax innan du lämnade 2008, och sedan fortsatte det i flera år?
- Svårt att säga, men svårigheten i att bedriva en klubb på den nivån och den är jäkligt svår. När man inte brejkar isen, att vi inte kom till Europa, eller vann den där arenafrågan till exempel. Men sedan var många där länge. Jag och Bosse var där i tio, elva år. Många var med och så blir det lite förändringar. De tio åren i sig var ändå ingen dagslända. Vi var över tid Sverige framgångsrikaste klubb och det var fantastiskt att jag fick vara en del av det.

- När jag kommer in nu har jag en bra erfarenhet och en jävla passion för Djurgården och för fotboll. Jag älskar den miljön i föreningslivet. Mitt mandat nu är självklart starkt för hur Djurgården ska bedrivas. Att komma tillbaka var inte lätt för jag vet vad det medför, men uppdraget var efter flera år av turbulens, stor omsättning och ingen kontinuitet så tror jag det var viktigt med någon som haft historia i klubben och som hade varit med förut, och det var väl föreningens önskan.

- För mig är det ett hedersuppdrag. Jag hade fått frågor tidigare, men just nu kändes det bra. För mig var det helt rätt tid som vi kunde göra något, men vi visste också att vi stod inför extremt tuffa utmaningar. Men om jag tittar tillbaka nu så måste jag känna att när vi tittar framåt och har lagt 2014 bakom oss så känner jag en nybyggaranda, en entusiasm, en stolthet och en djävulsk drivkraft lik när vi var i vår linda på 2000-talet. Det känns extremt bra. Sedan i det korta perspektivet kommer vi inte kunna mäta oss med de stora klubbarna, men vi har gjort saker som gör att Djurgården kommer att ha en ljus framtid.

Vad hade du för förväntningar på dig, vad skulle du främst göra när du klev in igen?
- Man ville ha en sportchef som hade ett tydligt mandat mot A-lagstruppen, verksamheten och integrera med akademin. Sedan måste man ta hänsyn till olika faktorer, vad vi har för förutsättningar, och det insåg vi ju ganska snabbt att antingen ska vi lova guld och gröna skogar och så kör vi på och hoppas att det blir bra eller så måste vi vidta åtgärder, och det var det enda vi bedömde att vi kunde göra i stället för att bara komma in och vara snälla. Då gör vi det på riktigt och då var enda möjligheten att i det korta perspektivet att vi måste sälja spelare.

- Sedan var det ju så att man inte hade sålt några spelare på många år och det är viktigt för vilken förening det än är att man säljer fotbollsspelare. Där tror jag inte om inte jag och Henrik (Berggren vd) hade känt varandra så bra och haft den erfarenheten och den gemensamma tron med våra medarbetare runt om så är det väldigt lätt att bli emotionell, men det här var större frågor än så. Vi var övertygade om att vi kunde klara sportsligt resultat under året samtidigt som vi kunde gå in i 2015 som en helt ny klubb. 

- När vi klev in i det här insåg vi att vi behövde ta jävligt många tuffa beslut, som att sälja spelare, vi måste ha en organisation som är ändamålsanpassad till oss. Vi kan inte ha hur mycket folk som helst anställda på Kaknäs. Och vi har minskat kostymen ganska mycket. Det är bara att kolla hur det har sett ut historiskt så förstår du hur ekonomin såg ut när vi gick in i förra året och då visste vi att vi två skulle lösa det här. Då känner du att du har ett ansvar. Det kan jag säga. Det har varit ett jävligt tufft jobb.

Har det varit lättare för dig, med tanke på den du är i klubben, att ta de här besluten än vad det kanske hade varit för någon annan?
- Ja, absolut. Det har inte varit lätt. Det har varit en granskning på både mig och Henrik och bolaget Club Consulting. Det är klart att det påverkar det som har varit under året, både internt och externt och ni har ju själva skrivit artiklar där vi har varit otroligt mycket i media på något som har påverkat oss.

- Men den biten med Club Consulting har vi redan kommenterat och det finns inget mer att säga om det. Vi vet vad vi har gjort och vi har inte gjort något fel. Sedan finns det inget mer att säga utan jag vill bara fokusera på Djurgården.

Bosse Lundquist är också med i Club Consulting och tidigare pratade du om hans betydelse under storhetsperioden i Djurgården – nu har ni fått in Nils Wiberg och Prioritet Finans som också kan hjälpa till ekonomiskt – hur viktig är han?
- Nisse är viktig och det är precis det som det handlar om. Vi måste få företag som tror på vår verksamhet, som vill förknippas med oss och är beredda att satsa på det. Han har gjort det. Vi har varit tydliga med vad vi har varit i för situation och han har följt utvecklingen hur vi har jobbat. Då känns det jävligt härligt att han tror på oss och vill vara med och satsa på Djurgården.

I IFK Göteborg pratade han om att han ville ha inflytande – har han det i Djurgården?
- Det är ju självklart att vi har kontakt. Han vet hur vi jobbar. Om Nisse kommer på besök så är det självklart att han kommer ner i omklädningsrummet och morsar på grabbarna eller att han pratar med Pelle. Sedan har vi samma syn på hur vi ska bedriva en fotbollsklubb och han tror på det vi håller på med. Sedan vill man alltid ha med Nisse i besluten, säger Bosse Andersson med ett skratt.

Vem blir nästa spelare som ni säljer och tjänar pengar på?
- Vi har flera intressanta spelare och det är självklart att det kommer att bli någon spelaraffär, men som sagt: jag planerar inte för någon under 2015, det är ingen som är till salu. Det finns spelare som kommer att gå ut i Europa från Djurgården, men jag planerar inte för det under 2015.

Hur har planen varit med nyförvärv, vad har varit viktigt förutom att det är bra spelare?
- För det första vad vi har för ekonomiska förutsättningar. Det är det absolut viktigaste. Vi har fyra spelare som har kommit till oss som har haft kontrakt med andra klubbar. Vi har fyra som inte har haft kontrakt utan som har kommit till oss som Bosman. Vi har varit väldigt noggranna i vår rekrytering på alla fyra. Det är Kevin Walker, Elliot Käck, Tim Björkström och Omar Colley. Alla fyra har erfarenhet med sig som gör att de kommer att konkurrera direkt.

- Elliot Käck spelade i U19 men fick sedan inte plats och har gått en lång väg. Omar Colley var vi på väldigt tidigt och när andra klubbar var på så hade han redan skrivit avtal med Djurgården. Det kändes jävligt bra. Kevin Walker träffade vi ganska tidigt och vi hade följt hans sätt att vara på och så som han drev Sundsvall som en lagkapten och var väldigt viktig för dem under en period i somras så det känns jättebra. Han är en ledare som ställer hårda krav på sig själv och på sin omgivning. Och bevisligen gillar han att stå på scen, han har fyllt Globen och nu ska han fylla Tele2. Tim Björkström är redan inne här och har många fina fotbollsår framför sig.

- De fyra som vi har köpt är Sam Johnson från Frej som vi vet kommer att jobba stenhårt. Han är en lagspelare och vi har följt honom extremt mycket och är helt övertygade om att han kommer att sysselsätta ett allsvenskt försvar under det här året. Han har stor potential. Sedan har vi Daniel Berntsen från Rosenborg. Fantastiskt att vi har fått en sådan spelare. Pelle och jag var över och tittade några gånger och det är en konstgrässpelare som är snabb, otroligt bollskicklig och som har en klippt och skuren roll i vårt system. Han hade intresse från Norge men där man inte vågade släppa honom på grund av konkurrensskäl vilket öppnade för oss. Han känner att svensk fotboll passar honom väldigt bra och just de här matcherna. Så känner han och det är ju jävligt kul att allsvenskan kan locka en spelare som kommer till oss i Sverige i stället för att han ska gå till en annan klubb i Norge. Det tycker jag är ett trendbrott.

- Med de här spelarförsäljningarna som har gjort att vi har kunnat investera så tycker jag att både med Jesper Karlström från Brommapojkarna och Kerim Mrabti från Sirius att vi har satsat och köpt spelare som jag är helt övertygad om att Djurgården bara är ett mellansteg för att komma ut i Europa.

Vad ska ni göra annorlunda den här gången för att det inte ska gå utför?
- Vi ska hela tiden jobba för att utveckla Djurgården. Vi tror på det vi gör. Sedan vet vi att det är extremt svårt att bedriva en fotbollsklubb. Men vi ska fortsätta att ha kontinuitet och fatta kloka, långsiktiga beslut för Djurgården. Vi kommer säkert att förlora matcher och ha sämre perioder och bättre perioder, men vi måste ta det med ro och tro på att vi ska kunna slåss om ett guld inom ett antal år.

Hur svårt är det att bygga kontinuitet i ett bra lag?
- Är man bara klar och tydlig så tror jag att man klarar det.

Det finns väl en större risk att tappa folk?
- Ja, men jag känner ändå att när vi går in i nästa fas, och jag säger det att det vi går in i nu hade jag inte trott för ett år sedan, att vi har en sådan långsiktighet och mix av spelare som är i olika fas av karriären. Det känns jävligt stimulerande. De här spelarna vet att vi tror väldigt mycket på dem. Omsättningen under de nästa tre transferfönstren ska inte vara som det har varit under de här första tre efter att jag kom in. Bara man har en bra och sund diskussion så förstår vi vår roll i näringskedjan, men vi måste kunna planera utifrån det. Och vi kommer att äga frågan i det. Det är väldigt klart och tydligt när spelarna har kommit in nu.

- Jag vet att jag kommer att göra det här i tre till fem år och jag är beredd att lägga all min energi på det. Jag har två år kvar och sedan får vi se om klubben tycker att jag har gjort det bra.

Publicerad 2015-02-20 kl 09:52

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER