Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/DJURGÅRDEN

Supporterns död tas upp i hovrätten

Foto: Scanpix

Knytnävsslaget under fjolårets allsvenska premiär i Helsingborg slutade med att en Djurgårdssupporter föll mot sin död.
Nu ska 29-åringen som utdelade slaget få saken prövad i hovrätten. Och knäckfrågan väcks igen: Bidrog slaget till döden?

Premiärsöndagen i mars i fjol lockade tusentals Djurgårdssupportrar till Helsingborg. Ännu fler Helsingsborgssupportrar var samlade på hemmaplan. Förväntningarna inför en ny säsong låg i luften. Vårsolen tittade fram. Men allt förvandlades till ett mörker när en supporter dog — en händelse som skakade Fotbollssverige.

Stämningen var uppjagad redan innan Helsingborgssupportern och hans vänner stötte ihop med Djurgårdaren. På en stentrappa utdelades ett knytnävsslag som överraskade 43-åringen så att han föll handlöst och slog bakhuvudet mot stenen, enligt Helsingborgs tingsätt, som dömde 29-åringen till åtta månaders fängelse för misshandel och vållande till annans död. Men i vilken grad bidrog slaget till döden? Det var den stora knäckfrågan under förhandlingen.

Knäckfråga
En rättsläkarduo konstaterade att det inte gick att fastslå en dödsorsak. Utan slaget skulle supportern inte ha avlidit där och då, enligt rättsläkarna. Men offrets alkoholpåverkan, övervikt och hjärtproblem gjorde fallet "mycket komplext".

- Vi ser fram emot att få en ny kvalificerad bedömning av de juridiska frågor som finns i målet. Våldet har en helt underordnad betydelse för den dödliga utgången, om någon alls. Vi har väntat länge på den här prövningen, säger försvarsadvokat Stefan Rosell till TT.

Rannsakar
Temat var "rannsakan" när svenska supporterföreningar mötte polisen och Svenska fotbollförbundet i somras. Konferensen var en direkt följd av misshandeln i Helsingborg och mynnade ut i goda diskussioner, berättar Tony Ernst, ordförande för Svenska fotbollssupporterunionen.

- Bara det faktum att supportrar från alla lag kan träffas ger en tydlig signal. Vi ville visa att vi gör vad vi kan för att stå upp för fotbollen och emot våldet. Under konferensen umgicks supportar från olika lag, sådant bidrar till att det blir svårare att smälla på varandra under matcher.

- Det som hände i fjol är fruktansvärt. Men de senaste 20 åren har det blivit mycket lugnare på läktare och kring matcher. Vi har fortfarande saker att jobba med, men jag tror och hoppas att det som hände var en engångshändelse.

Publicerad 2015-03-03 kl 11:27
Annons
Annons
Annons