Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/DJURGÅRDEN

SvFF efter Albornoz-hånen: "Djurgården kan straffas"

Domaren ville stoppa Albornoz-hånen.
Nu avslöjar Gerhard Sager, ordförande i SvFF:s tävlingskommitté, att Djurgården kan straffas.
- Enligt reglerna är det anmälningsbart, säger han till fotbollskanalen.se.

I söndagens match mellan Djurgården och Malmö FF fick Miiko Albornoz höra flera nidramsor från Djurgårdssupportar med anledning av att han dömts för sexuellt utnyttjande av minderårig.

Efter matchen berättade fotbollskanalen.se att domaren Bojan Pandzic ville stoppa hånen och att han i halvtid frågade matchdelegaten Göran Lundberg om man kunde göra något. Men det fanns inget att göra och matchen fortsatte som vanligt. Efter slutsignalen sa Lundberg att Djurgården inte kan straffas för hånen mer än att betyget i Fair play, i publikens uppträdande, kommer att dras ner.

Enligt Gerhard Sager, ordförande i SvFF:s tävlingskommitté, gjorde domaren helt rätt i att fortsätta matchen - men samtidigt avslöjar han för fotbollskanalen.se att Djurgården kan straffas.

- Av det jag har hört att Djurgårdens supportrar skrek så är det anmälningsbart. Det finns en regel som säger att det kan anmälas till bestraffning. Matchdelegaten och domaren kan anmäla till Disciplinnämnden, säger Sager till fotbollskanalen.se.

Vad kan bestraffningen bli?

- Enligt Riksidrottsförbundets bestämmelser finns det tre olika typer: Tillrättavisning, böter och avstängning. Man kan knappast stänga av en klubb så det är två saker i det här fallet.

- Sedan kan man i fotbollens tävlingsbestämmelser besluta att straffet kan bli match utan åskådare och även poängavdrag, men det är ett fall för Disciplinnämnden.

Kunde domaren ha brutit matchen?

- Nej, bryta är att ta i. Det tycker jag inte. Bryta är drastiskt och det ska man bara ta till när säkerheten är hotad.

- Men det finns faktiskt en regel som säger att man kan bryta en match, men för sånt här är det svårt att göra det. Däremot i Uefas bestämmelser, om det är rasistiska rop så kan en match brytas. Första steget är att matchen ska stoppas och speakern ska uppmana publiken att sluta. Sedan ska matchen fortsätta. Om det upprepas ska domaren ta in spelarna i omklädningsrummen och speakern ska göra en ny uppmaning. Sedan ska matchen fortsätta igen. Blir det en tredje gång så ska matchen brytas.

Publicerad 2013-05-13 kl 11:30
Annons
Annons
Annons