Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF startar utredning mot Dif-toppar

Djurgården

Djurgårdens vd och sportchef sitter på dubbla stolar.
Efter Fotbollskanalens avslöjande har SvFF startar en utredning.
– Vi har initierat en utredning i frågan och kommer påbörja den under dagen, säger förbundets chefsjurist Krister Malmsten till fotbollskanalen.se.

Fotbollskanalen.se avslöjade under onsdagen att Djurgårdens vd Henrik Berggren och sportchef Bosse Andersson samtidigt som sina åtagandet i Djurgården har ägarintressen i bolaget Club Consulting.  

Club Consulting bedriver konsultverksamhet gällande sport och ekonomi riktad mot idrottsklubbar och därmed förenlig verksamhet. Det kan handla om scouting av spelare, rådgivning vid försäljningar och även hjälp att skaffa kapital för affärer.

I det bolaget är Henrik Berggren vd och Bosse Andersson vice vd och styrelseledamot.

Upplägget där Berggren och Andersson både representerar Club Consulting och Djurgården gör att de sitter på två stolar samtidigt - något som kan bryta mot SvFF:s bestämmelser.

Annons

Nu kan fotbollskanalen.se avslöja att Svenska fotbollsförbundet startar en utredning i frågan.

– Vi påbörjar det under dagen, säger förbundets chefsjurist Krister Malmsten till fotbollskanalen.se.

Kan du säga något generellt om sådana här typer av utredningar?
– Det som vi ibland refererar till är en allmän regel om tredjepartsintressen i fotbollen, det är en FIFA-regel. Det finns bara en allmän sådan och en som tar fasta på transfers och kanske med fokus på den här frågan.

Hur kommer arbetet fortlöpa?
– Det kommer krävas den här dagen och sannolikt hela morgondagen för att göra en utredning och skaffa in information helt enkelt.

Har ni kontaktat de inblandade?
– Nej.

I teorin innebär Club Conslutings och Djurgårdens avtal att Andersson skulle kunna värva spelare till Djurgården som Club Conslting investerat i för klubbens pengar - varpå en del av transfersumman som Djurgården betalat hamnar i bolaget där Berggren är vd och Bosse Andersson är vice vd och sitter i styrelsen.

Annons

I SvFF:s bestämmelser står det tydligt att personer som har en roll i exempelvis en förening inte får vara inblandad i agentverksamhet, inte ens indirekt.

Så här skriver SvFF i Svenska Fotbollförbundets reglemente för spelaragenter:

Förening, förtroendevalda, ledare, funktionär, spelare eller annan anställd i organisation inom SvFF får inte direkt eller indirekt äga eller ha andra intressen i bolag som bedriver, eller på annat sätt är involverade i, agentverksamhet.

Publicerad 2014-04-24 kl 10:27

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto