POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
DJURGÅRDEN

Vardag för Djurgården efter tragedin

En vecka efter att en supporter misshandlades till döds i Helsingborg är det dags för Djurgårdens spelare att göra sig redo för match igen.

- Det känns viktigt att visa att vi inte tänker låta det här förstöra, säger Amadou Jawo, inför söndagens hemmapremiär mot Halmstad.

Så länge Djurgårdens träning fortgår låter och ser allt ut precis som det brukar. Men så fort spelarna går bort från planen slutar det vara som vanligt.

- Veckan har varit väldigt speciell. Det är väldigt skönt när du tränar för då slipper du alla tankar på allt som har hänt, säger anfallaren Amadou Jawo, som är spelklar igen efter skada och förmodligen startar mot Halmstad.

Inte heller matchen kommer att vara som vanligt. Innan avspark kommer Djurgårdens ordförande Lars-Erik Sjöberg att hålla tal, det kommer att hållas en tyst minut, spelarna kommer att bära sorgeband och kondoleansböcker kommer att placeras ut på arenan.

"Mycket frågor"

De första dagarna efter premiären präglades av sorg och frågor för Djurgårdsspelarna.

- Man läser ju tidningarna och hade mobilen uppe. Det var väldigt mycket olika information. Man visste aldrig riktigt vad man skulle tro eller vad som hade hänt, så det var mycket frågor. Det är det absolut fortfarande, säger Jawo.

Är det det man vill veta? Vad det var som hände egentligen?

- Varför det hände, hur det kunde hända. Det är så långt i från min värld. Inte för att det är mer okej om någon har provocerat en, men hur man kan gå på en kille som vill gå på en match? Som kommer med en matchtröja. Jag menar jag har gett mina kompisar tröjor med mitt namn på som de har på matcher. Ska de bli nerslagna för att de kommer med en Jawo-tröja på match? Det är mycket frågor.

Vill ha folkfest

På fredagsförmiddagen hade cirka 11 300 biljetter sålts till Djurgården—Halmstad, och klubben räknar med en publik på runt 15 000. Under veckan har debatten kring våldet runt fotbollen stämningen inne på arenorna debatterats flitigt. Djurgårdens lagkapten Andreas Johansson debuterade i allsvenskan 1999. Han upplever att stämningen runt matcherna har blivit hårdare genom åren, och uppskattar att flera klubbar i veckan gått ut med ett tydligt avståndstagande mot våld, maskeringar och den råa attityden.

- Det har varit accepterat med våld och det har gjort att människor som inte har med fotboll att göra har dragit sig dit och sett det som en anledning att fightas och få adrenalinkickar. Låt dem söka sig någon annanstans i stället, säger Johansson.

- Jag skulle verkligen vilja att vi upplever en fantastisk stämning på söndag, och att man kan hedra honom som dog på det sättet.

Publicerad 2014-04-04 kl 18:26
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå