Djurgårdens mardröm - förlust och nyckelspelaren skadad

Djurgården föll i det allsvenska genrepet med 2-0 mot finska Honka.
Men det var inte blårändernas enda bakslag - då Hjalmar Ekdal tvingades kliva av skadad.
- Första halvlek är nog bland det sämsta jag sett Djurgården prestera under mina år, säger Djurgårdens tränare Kim Bergstrand till klubbens hemsida.

Nästa helg inleds allsvenskan 2022. För Djurgården står Degerfors för motståndet i första omgången. Lagen möts på måndagskvällen på Tele2 Arena i Stockholm.

Degerfors genrepade mot lokalrivalen Örebro SK under lördagen och segrade med hela 5-0. Under söndagen spelade även djurgårdarna en sista match innan säsongsstarten när finländska FC Honka stod för motståndet.

Sead Haksabanovic gjorde debut för sin nya klubb i träningsmatchen och nyförvärvet Frank Odihambo var för första gången med i en matchtrupp, då han inledde på bänken.

Magnus Eriksson var utanför truppen på grund av den hjärnskakning som kaptenen drabbades av i cupsemifinalen mot Malmö FF. Även flera landslagsspelare saknades, som Pierre Bengtsson, Rasmus Schüller och Hampus Finndell.

När matchen drog igång blev det en tuff start för Djurgården. Efter 12 minuter dök Lucas Paz Kaufmann upp på ett inlägg vid den främre stolpen och petade in 1-0 till gästerna, och bara åtta minuter senare utökade Honka till 2-0 genom Rui Modesto från distans.

Djurgården jagade en kvittering och på tilläggstid var Elias Andersson nära på en frispark utanför Honkas straffområde. Honka-målvakten lyckades dock avvärja.

Men Djurgårdens mardröm slutade inte vid 0-2-underläget. Knappt fem minuter in i den andra halvleken tvingades försvarskuggen Hjalmar Ekdal till byte. I den 53:e minuten satte sig Ekdal ner i mittcirkeln utan någon kontakt i form av närkamp. Mittbacken klev ganska snabbt av och ersattes av debutanten Frank Odihambo.

Efteråt lämnade Ekdal lugnande besked.

- Jag kände att det gjorde ont egentligen hela matchen så jag ville inte riskera något, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

Tanken var redan från början att jag skulle gå ut rätt snabbt i andra halvlek. Men då gjorde det ont och då var det lika bra att gå ut lite tidigare.

Mittbacken hoppas komma till spel i premiären mot Degerfors.

Ja, det känns inte som det är superallvarligt. Men det är lite tidigt att säga exakt vad det är.

Innan matchen var slut bjöd Djurgården även på en tredje debut, då provspelaren Amadou Doumboya från Guinea fick ett inhopp. Den unge mittfältaren var energisk, tog initiativ men blandade det med lite felpass.

Den andra halvleken slutade mållöst. Haksabanovic hade ett tungt avslut i slutminuterna som kunde resulterat i ett mål, men Honkas målvakt var vaken och räddade. Slutresultatet skrevs till 0-2.

Efter matchen var Djurgårdens tränare Kim Bergstrand långt ifrån nöjd med sitt lags insats, minst sagt.

- Det var inget festgenrep. Första halvlek är nog bland det sämsta jag sett Djurgården prestera under mina år, eller om det inte är i särklass det sämsta. Vi kunde bytt ut elva spelare i paus. I andra halvlek såg vi värdigt ut i alla fall, säger Bergstrand i en intervju på Djurgårdens hemsida.

- Man får alltid svar även när det är dåligt. Djurgården tycker vi står för att vara jobbiga, att alltid göra sitt bästa, att alltid stå upp. Det tycker jag inte att vi visar någonting i första halvlek vare sig när vi har bollen eller när de har den. Vi är utspelade. Vi ska verkligen lära av det här.

På frågan om det kan ha att göra med att laget bytte ut hela mittfältet eller för att man ändrade om lite var Bergstrand fortfarande kritisk.

- Det finns alltid saker att skylla på. Men vi ska fortfarande kunna passa till varandra, vinna närkamper, kunna springa. Vi tränar faktiskt varje dag och är yrkesmän allihopa, så vi måste ha mycket, mycket högre krav på oss själva.

Startelva:

Djurgården: Vasiutin - Johansson, Hien, Ekdal, Käck - Jonsson, Andersson, Wikheim - Asoro, Edvardsen, Haksabanovic

Publicerad 2022-03-27 kl 16:56