Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
1v

Djurgårdens nyförvärv: Dif-supporter och barnbarn till legendar: "Han är en stor förebild"

Foto: Bildbyrån

STOCKHOLM. Djurgården-supportern Adam Bergmark Wiberg, 21, är klar för de blårandiga.
Forwarden, som är barnbarn till Orvar Bergmark, siktar på att slå sig in i startelvan redan i år.
- Alla borde sträva efter det, säger han till Fotbollskanalen.

2017 och 2018 har Adam Bergmark Wiberg spelat för Gefle i superettan. Förra säsongen blev det åtta mål och två assist när laget föll ur Sveriges näst högsta serie. Men det blir inget fortsatt spel i klubben, för nu har 21-åringen skrivit på ett fyraårskontrakt med Djurgården. Bergmark Wiberg, som är fostrad i Täby FK, får nu dra på sig sitt favoritlags tröja.

- Jag är jättenöjd över att det blev Djurgården. Det känns verkligen jättebra. Det är extremt roligt. När jag fick reda på att Djurgården var intresserat så kände jag på en gång: ”Wow, det är en klubb jag verkligen vill spela i”, säger forwarden.

- Jag har varit supporter till Djurgården sedan jag var liten och när jag fått chansen har jag stått i klacken, så det här känns riktigt kul.

Och nu ska du få springa ut inför den klacken?
- Ja, det är riktigt mäktigt. Det är något jag verkligen ser fram emot.

Vad har du för förväntningar på dig själv på kort sikt här i Djurgården?
- Jag jobbar alltid med små målsättningar hela tiden så jag vill utvecklas hela tiden, varje gång som jag kliver av en träning så ska jag känna att jag är lite bättre.

Har du nivån för allsvenskan och Djurgården i dig redan nu?
- Absolut, det tror jag verkligen. Skulle jag inte ha det på känn så hade jag inte varit här.

Så du tar gärna en plats i startelvan i år?
- Absolut. Det är något som alla borde sträva efter. Sen är det alltid så att de bästa kommer spela och jag vet att det är bra spelare som är här.

- Jag är en offensiv spelare och kan spela på många olika positioner. Jag kommer bidra med ett hårt jobb och förhoppningsvis mål, beskriver han själv.

Sportchefen Bosse Andersson är väldigt nöjd över att Djurgården knutit till sig Bergmark Wiberg.

- Han kommer från Täby och valde en rolig väg. Det var ett tufft beslut av honom att dra till Gävle som ung kille, och han har visat upp en proffsighet både på och utanför planen där. Han har gjort det fantastiskt där och han har växt som spelare. Han är väldigt fysisk, gillar att jobba hårt och han är snabb. Han har också visat att han har en målskicklighet. Vi hade en dialog ganska tidigt med honom och Gefle, men det har dragit ut lite på tiden. Vi är väldigt stolta över att det löste sig, säger Andersson.

Nya tränarduon bestående av Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, som hämtats från Sirius, känner också till nyförvärvet väl. De ville ha Bergmark Wiberg till Uppsala-klubben.

- Vi scoutade honom åt en annan klubb, kan man ju säga. En spännande och ung kille. Han är otroligt ambitiös och har en jäkla bra fysik. Sen får vi se hur långt det räcker den här säsongen men han är ju ett framtidsnamn, säger Kim Bergstrand. 

Noteras kan också att Bergmark Wibergs morfar är inge mindre än den tidigare storspelaren och förbundskaptenen för Sverige, Orvar Bergmark. Orvar spelade under sin karriär för klubbar som Örebro, AIK och Roma. Han var med och vann VM-silver 1958 och blev därpå utsedd till världens bästa högerback. 1958 vann han också Guldbollen.

- Jag har hört väldigt mycket om att han var en mentalt stark person och jag ser på mig själv som en mentalt stark person, så det är väl en av de delarna jag har fått ifrån honom, säger Bergmark Wiberg.

Orvar Bergmark gick bort 2004, när Adam var sju år gammal, men Djurgårdens nyförvärv minns sin morfar.

- Absolut. Han gick ju bort när jag var ganska liten, men jag minns honom.

Fick du fotbollsintresset från honom eller var det kanske från någon annan i familjen?
- För alla i min familj är det bara fotboll som gäller, så det kommer från hela släkten.

Är det ofta snack om att du är hans barnbarn?
- Klart man får höra det en del, men jag tycker bara det är jättekul. För han är en så stor person. Hans namn ska höras.

- Jag har bra koll på hans karriär, den är fantastisk. Han är en riktig förebild för mig, avslutar Bergmark Wiberg.

Publicerad 2019-01-09 kl 08:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons