POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
1v

Domarbasen vill testa regelverket och skärpa Rodic gula: "Går det inte borde vi se över reglerna"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses den tumultartade situationen.

Vladimir Rodic sprang efter den assisterande domaren Daniel Gustavsson men klarade sig med ett gult.
Nu vill domarbasen undersöka möjligheten om det kan ändras i efterhand av disciplinnämnden.
- Jag tror väldigt många håller med om att Rodics beteende inte är acceptabelt, säger Stefan Johannesson till Sportbladet.

Mötet mellan Hammarby och Kalmar FF på Tele2 Arena i söndags fick en tumultartad avslutning. Nikola Djurdjic hade en boll i nät på övertid, men målet vinkades helt korrekt bort för offside av den assisterande domaren Daniel Gustavsson. Då reprisbilden rullades på storbildsskärmen, utan den grafik och den typ av hjälplinjer som används i tv-produktionen (helt enligt Sef:s riktlinjer), reagerade publik och spelare i Hammarby starkt och menade på att avvinkningen var fel. Vladimir Rodic, som då var avbytare, reagerade starkast och sprang efter domare Gustavsson och ropade saker till domaren.

Huvuddomaren i matchen, Mohammed Al-Hakim, valde att dela ut ett gult kort till Rodic för förseelsen. Nu vill domarbasen Stefan Johannesson och Al-Hakim få kortet prövat av disciplinnämnden för att se om det går att ändra. Johannesson säger till Sportbladet att man tyckerer det är på plats att undersöka om samma paragraf som i efterhand räddade Paulinho från ett felaktigt gult kort och en avstängning (i det fallet var det Häcken som anmälde och då medgav den aktuella domaren Kristoffer Karlsson att beslutet varit felaktigt), kan användas i det här fallet. I paragrafen står dock att det är berörd spelare eller förening som kan anmäla.

- Det här är något som jag har diskuterat ingående under dagen med domarteamet från matchen. Jag vill att vi ska försöka få det prövat, säger Johannesson till tidningen, och förklarar att han tillsammans med Al-Hakim kommit fram till man ska anmäla händelsen.

- Jag vet inte om det är möjligt fotbollsjuridiskt att ändra varningen åt det hållet, så att bestraffningen skärps. Går det inte så tycker jag att vi borde se över reglerna.

Al-Hakim själv medger att han hade fullt upp med annat och därmed kanske inte tog ett korrekt beslut med att dela ut ett gult kort.

- Varken jag eller övriga i domarteamet kan uppfatta allting i en sådan situation. Vid TV:n har man repriser, flera olika vinklar. Jag hade fullt upp med att ta hand om Nikola Djurdjic och 21 andra spelare, min assisterande tog skydd från att få saker kastade på sig. Det var kaotiskt. Då kan det bli en felbedömning, säger han till Sportbladet.

Kerstin Elserth är ordförande i SvFF:s disciplinnämnd. Hon säger till Fotbollskanalen att hon i dagsläget inte kan kommentera någonting kring vad som skulle kunna bli utfallet av anmälan och inte heller om regeln de facto är möjlig att tillämpa i det här fallet. Det är en av sakerna som nämnden nu får ta ställning till. Generellt om själva processen säger hon dock:

- När vi får in ett ärende så får vi titt på det på alla aspekter, om det är möjligt att göra en begäran och vad det i sin tur kan leda till i sak, säger hon.

Har disciplinnämnden haft ett sådant här ärendet tidigare, att domaren anmäler sitt eget beslut?
- Inte vad jag kan komma på, inte under min tid i alla fall. Däremot ett antal fall där förening eller spelare haft synpunkter på ett gult eller rött kort.

Publicerad 2019-04-09 kl 07:33
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå