Domaren erkänner misstag vid en HIF-straff: "Men första målet är offside"

HELSINGBORG. Domaren Kristoffer Karlsson hade en tuff kväll när Helsingborgs IF och IFK Norrköping möttes. Han ångrar bedömningen vid HIF:s andra straff.
- Jag skulle nog säga mindre straff än straff, säger Karlsson till Fotbollskanalen.

Se Helsingborgs 2-1- och 3-2-mål samt Norrköpings 2-2-mål i Sporten i spelaren.

HIF vann en mycket händelserik match med 3-2 på Olympia. Lagets kvittering kom sedan Martin Olsson tacklats omkull av Lars Krogh Gerson, och Anthony van den Hurk kvitterade Pekings tidiga ledning från straffpunkten.

- Blir han inte stängd av Krogh Gerson där så har han en fri yta. Den känner jag mig trygg med att det är klar frispark ute på planen och också i straffområdet, säger Kristoffer Karlsson om situationen.

Efter 20 minuter fick IFK:s Isak Bergmann Jóhannesson bollen på armen och Karlsson dömde straff. Van den Hurk missade men satte sin egen straffretur.

- Den är jag mindre säker på i efterhand. Det är en svår situation och jag tar ett beslut direkt när jag ser att armen är utanför kroppen i en onaturlig ställning, i min mening där och då på biceps. Nu när jag sett rörliga bilder i efterhand så tycker jag mer att den träffar uppemot bröst, lite grand ner på överarmen. Jag skulle nog säga mindre straff än straff efter att jag sett bilder i efterhand, säger domare Karlsson. - Linjemannen har en vinkel bakifrån så det är helt och hållet mitt beslut.

Karlsson är besviken efter matchen, som HIF vann efter Rasmus Jönssons avgörande mål i 80:e minuten.

- Nu har man varit med så länge så på något sätt är man luttrad. Vi vill ju att det ska bli rätt och vi är tävlingsmänniskor. Så klart att det känns surt. Men jag vet att det ingår i spelet och jag tror att spelare och ledare innerst inne också vet om det, även om det är surt i stunden.

Däremot så borde Alexander Franssons mål i den tredje minuten dömts bort för offside konstaterar Kristoffer Karlsson.

- Där är det mer åt att det är offside, för att backen som rör bollen räddar den, inte spelaren. För räddar han den så går man tillbaka till första skottet, och i det läget är faktiskt Norrköpingsspelaren i siktlinje för målvakten. Det lutar väl åt att Norrköping inte skulle haft mål där.

Publicerad 2020-08-10 kl 22:39