POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Domen efter dödsmisshandeln: 8 månaders fängelse

Foto: Scanpix

Den 28-årige Helsingborgssupporten döms till fängelse för dödsmisshandeln i Helsingborg i mars.

Helsingborgssupportern döms till fängelse i åtta månader för misshandel av normalgraden och vållande till annans död. Han ska även betala skadestånd på mellan 40 000 och 82 500 till var och en av totalt nio av den dödes efterlevande – sammanlagt en summa på över 450 000 kronor.

Orsakssambandet mellan våldet och döden är tillräcklig i juridisk mening, enligt tingsrätten.

Bevisningen håller för fällande dom trots att den medicinska dödsorsaken inte med säkerhet har kunnat klarläggas. Det handlar inte om en nödvärnssituation, slår rätten fast.

Borde ha förstått

I domen skriver tingsrätten att den dömde mannen borde ha förstått att misshandeln kunde leda till döden.

Djurgårdens fotbollsklubb väljer att kommentera domen genom klubbens informationsansvarige Jonas Riedel.

- Vi har inte tilllräckligt med insikt eller juridisk kunskap för att uttala oss om domen utan vill överlåta det åt rättsväsendet. Det vore fel av oss att spekulera i den med de kunskaper vi har, säger han till TT.

TT: Är det aktuellt med ytterligare någon form av manifestation eller hedrande från er sida?

- Vi vill till hänsyn av familjen försöka att gå vidare. Vi har gjort vad vi kunnat i samspråk med familjen och nu inte tänkt fortsätta med ytterligare manifestationer.

Komplext fall

Att 43-åringen var påverkad av alkohol, var överviktig och hade hjärtproblem gjorde fallet mycket komplext enligt rättsläkarna. Enligt rätten kan omständigheterna ha gjort mannen extra sårbar för våldet.

- Det är självklart så att det kan ha påverkat utgången, men för den juridiska bedömningen räcker det att konstatera att våldet har lett till dödsfallet där och då, säger chefsrådman Stefan Reimer till TT.

Inga vittnesuppgifter styrker heller att den dömde mannen ska ha handlat i nödvärn.

- Det motsägs i stället av alla vittnen som har hörts utöver den tilltalades egna uppgifter, invändningen framstår därför som obefogad.

Björn Eriksson, tidigare nationell samordnare mot våld inom idrotten, kommenterar domen:

- För mig var domen ganska väntad som faktorerna framträdde. Det man kan säga är att händelsen inklusive domen kortsiktigt har haft stor betydelse. Den har fått upp ögonen hos många att så här kan det inte fortsätta. Långsiktigt är det mer tveksamt då det visats sig vara en tragisk händelse som inte är typisk för supporterkulturen.

Kommer att överklagas

Advokat Stefan Rosell kommer att överklaga domen tillsammans med sin klient så fort han får möjlighet.

- Vi är besvikna över domen, särskilt i frågan om vållande till annans död. Tingsrätten skriver att risken med att bruka våld är att det kan leda till svåra skallskador. Men här finns inga svåra skallskador. Jag tycker det är orimligt att en svarande ska se för konsekvenser som är omöjliga att förutse. Det går inte att se att någon är hjärtsjuk.

Rättens ordförande Stefan Reimer anser att 28-åringen borde tagit i beräknande att slaget på stentrappan kunde leda till döden.

- Det är inte särskilt sannolikt men det är tillräckligt sannolikt för att ta i beräkning, säger Stefan Reimer.

Publicerad 2014-06-17 kl 14:20
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå