Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Edman: Det finns knappt någon svensk som floppat i Holland

En mellanlandning någonstans i Holland.
Då är chansen större att lyckas som fotbollsproffs i någon av Europas främsta ligor.
Nu går det att få ihop en hel startelva med svenskar med holländsk klubbadress. Nummer tio och elva i Eredivisie blev Patrik Ingelsten och Ola Toivonen.

TT:s genomgång visar att några år i den holländska förstadivisionen fungerar utmärkt som språngbräda till England, Tyskland, Italien och Frankrike eller till toppklubbar i andra ligor. Under 2000-talet har en hel rad svenskar studsat vidare och landat lyckosamt på båda fötterna.

Zlatan Ibrahimovic är den mest kände.
Men även landslagsmännen Erik Edman, Daniel Majstorovic och Markus Rosenberg fick fart på karriären efter åren i Holland.

-Det finns knappt någon svensk som floppat i Holland på senare år. "Bella" (Fredrik Berglund) hade det tungt i Roda, Stefan Selakovic motsvarade inte riktigt förväntningarna, men han var ingen flopp när han var i Heerenveen. I övrigt kan jag inte komma på någon, säger Edman.

Och fortsätter:

-Holland är bra, ett större skyltfönster. Ligan är bättre än allsvenskan, mer öppen, roligare att titta på. Snackade med Andreas Isaksson om det. De (PSV Eindhoven) mötte Sparta Rotterdam och han sade att de inte var ett skit bättre än Trelleborg. Men dom spelade roligare fotboll, ville spela roligare fotboll och på något sätt är det mer utvecklande i grunden.

Jonas Olsson är det senaste - och kanske bästa - exemplet på att den holländska fotbollsskolan utvecklar spelare.

Han var okänd för de flesta när han lämnade Landskrona Bois för Nec Nijmegen. Nu, tre år senare, är han ordinarie mittback i West Bromwich i Premier league.

-Hade jag gått från allsvenska till Premier league hade det varit ett för stort steg. I Holland är de väldigt duktiga på att utveckla individen. I Sverige är det mycket tilltro till laget som sådant. Det är högre krav på individen i Holland. Där ska du verkligen spela dig ur varje situation. Det blir lite naivt ibland, men det är utvecklande för individen.

-Holland är ett bra mellansteg om man siktar på att komma vidare, säger Olsson till TT.

Gott rykte

Han påpekar också att svenskar har gott rykte.

-Det är aldrig några problem utanför planen, svenskar klagar inte utan jobbar hårt. Det vet jag uppskattas mycket.

Groningens Marcus Berg håller med.

-De svenska spelare som är här har gjort det bra i allsvenskan och vet vad det handlar om; hårt jobb och allt sånt. Och så är vi bra fotbollsspelare också. Lyckas några blir det ju också så att andra klubbar tittar på svenska spelare.

TT

Publicerad 2009-01-14 kl 17:16
Annons
Annons
Annons