Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Efter Bergstrands uttalande - Dif antar IHRA-definitionen av antisemitism

1v

Kim Bergstrand uttalande sig om Nazityskland och dess ledarskap.
Uttalandet har mött stark kritik, och han har bett om ursäkt.
Nu har Djurgården besvarat kritiken i ett brev till Judiska Centralrådet och European Jewish Congress.

Det var i slutet på januari som Aftonbladet publicerade en intervju med Djurgårdens tränare Kim Bergstrand. Ledarskap diskuterades, och i ett separat tv-klipp i anslutning till tidningens artikel sa Bergstrand följande:

- Man kan säga vad man vill om några hemska människor som levde i Tyskland på 30- och 40-talet, men de fick folk att göra saker i ett sammanhang. Metoder och sådant kan man diskutera, men det finns säkert saker som de också gjorde som man kan ta lärdom av. Eller hur man inte ska göra. Men jag tror att man överallt kan leta ledarskap.

ANNONS

Uttalandet har mött stark kritik och fördömts av bland annat Svante Weyler, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism. Bergstrand har efter detta talat ut och bett om ursäkt.

Nu skriver det Judiska Centralrådet att Djurgårdens vd Henrik Berggren och hållbarhetsansvarige Filip Lundberg Verendel besvarat kritiken i ett brev till just det Judiska Centralrådet och European Jewish Congress.

I brevet finns en utförlig ursäkt berörande Bergstrands uttalande, och de skriver även att klubben med största seriositet ska främja arbete mot diskriminering, antisemitism och rasism. Samt att de ska anta och inkludera IHRA definitionen (se nedan) av antisemitism i sina policydokument.

I ett uttalande meddelar det Judiska Centralrådet att de välkomnar Djurgårdens svar.

IHRA definitionen

Den internationella alliansen till minne av förintelsen (IHRA) förenar regeringar och experter i syfte att stärka, främja och verka för utbildning, ihågkommande av och forskning om förintelsen överallt i världen och att upprätthålla åtagandena i Stockholmsdeklarationen från 2000.

Den 26 maj 2016 antog de 31 medlemsstaterna i IHRA en arbetsdefinition av antisemitism som inte är rättsligt bindande:

"Antisemitism är en viss uppfattning av judar som kan uttryckas som hat mot judar. Retoriska och fysiska yttringar av antisemitism riktas mot judiska eller icke-judiska personer och/eller deras egendom samt mot de judiska samfundens institutioner och utrymmen för religiöst bruk."

Källa: www.holocaustremembrance.com/

Publicerad 2021-02-19 kl 09:00

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto